Теми статей
Обрати теми

Гроші у банку-банкруті: як правильно списати в обліку

Дзюба Наталія, податковий експерт
Підприємство в 2015 році визнано кредитором ліквідовуваного банку і включено в 7-му чергу. До сьогодні заборгованість продовжує числитися на рахунку 377. Будучи малодохідником, підприємство резерв сумнівних боргів (РСБ) не нараховувало. Проте за підсумками 2018 року перевищили дохід в 20 млн грн. Чи треба нараховувати РСБ? Коли можна списати дебіторську заборгованість банку? Які податкові різниці чекають підприємство?

Чи потрібний РСБ?

За грошовими коштами, що зависли у банку, ви ще в 2015 році повинні були визнати дебіторську заборгованість (п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»), оцінивши її як поточну (Дт 377 — Кт 311, 312, 351) або як довгострокову (Дт 184 — Кт 311, 312, 351).

Оскільки визнана поточна дебіторська заборгованість була фінансовим активом (банк повинен повернути гроші) і формально відповідала визначенню сумнівного боргу, на неї поширювалися вимоги п. 7 П(С)БО 10. Відповідно, під таку заборгованість треба було створювати РСБ (див. лист Мінфіну від 17.03.2010 р. № 31-34000-10-27/5857).

Зверніть увагу! Сам факт, що платник податку на прибуток є малодохідним, не рятує його від обов’язку створювати РСБ за правилами бухгалтерського обліку. Судячи з усього, ви скористалися правом, наданим абзацом четвертим п. 8 розд. І П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»,

не створювати РСБ як юрособа, яка відповідає критеріям мікропідприємництва

І тепер, коли за підсумками 2018 року ви стали високодохідником і починаючи із звітності за 2018 рік зобов’язані застосовувати усі різниці, передбачені ПКУ (у тому числі і пов’язані з РСБ), спеціально нараховувати РСБ не треба, якщо, як і раніше, вписуєтеся в критерії мікропідприємства.*

* Детальніше про градацію підприємств див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 103, с. 2.

Просто щодо такої дебіторської заборгованості, під яку не створювався РСБ, ви повинні будете в обліку з податку на прибуток застосувати «особливі» різниці:

— з абзацу третього п.п. 139.2.1 ПКУ, за якою фінрезультат до оподаткування збільшують на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму РСБ;

— з абзацу третього п.п. 139.2.2 ПКУ, за якою фінрезультат до оподаткування зменшують на суму списаної дебіторської заборгованості, але тільки якщо списана заборгованість відповідає хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених п.п. 14.1.11 ПКУ.

А тепер щодо списання дебіторської заборгованості банку. Із запитання не зрозуміло, в якій стадії перебуває банк-боржник: у стадії ліквідації або вже ліквідований. Тому розглянемо обидва варіанти.

Якщо банк у стадії ліквідації

Дебіторську заборгованість, за якою не був створений РСБ, можна списати до складу інших операційних витрат лише після визнання її безнадійною (п. 11 П(С)БО 10). А стає вона такою (п. 4 П(С)БО 10):

(1) коли існує упевненість в її неповерненні боржником або

(2) якщо за нею збіг термін позовної давності.

Однозначно вважаються погашеними і задоволенню в ліквідаційній процедурі не підлягають тільки вимоги, які не включені в Реєстр акцептованих вимог кредиторів (ч. 8 ст. 49 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 р. № 4452-VI). Ваші ж вимоги в повному обсязі потрапили до Реєстру. І хоча шансів на те, що гроші вам повернуть, практично немає, проте теоретично повернення можливе.

До того ж хоча з моменту виникнення дебіторської заборгованості (2015 рік) по суті пройшло вже більше трьох років, вважати, що за нею збіг термін позовної давності і спрацював критерій (2) безнадійності (з п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ), не можна.

У вашому випадку залишається тільки орієнтуватися на критерій (1) — упевненість в неповерненні боржником, якщо майна банку не вистачить для задоволення вимог клієнта.

Згідно з п.п. «з» п.п. 14.1.11 ПКУ борг вважається безнадійним по суті вже у момент порушення провадження у справі про банкрутство (тобто ліквідації чекати не треба). Проте для бухобліку за цим податковим критерієм списувати борг ще зарано, оскільки доки він все ще є сумнівним, а не безнадійним. І між оголошенням банкрутом і ліквідацією може пройти дуже багато часу.

Тож тут найбільш годиться підстава безнадійності — ліквідація банку. Тому доки банк не ліквідований, а знаходиться тільки у стадії ліквідації, списувати завислу дебіторську заборгованість не має сенсу. Чекаємо повної ліквідації банку.

Якщо банк ліквідований

Як тільки банк буде ліквідований, ви зможете зайнятися списанням в обліку завислої дебіторської заборгованості банку. Як пояснюють податківці (див. лист ДФСУ від 24.01.2018 р. № 269/6/99-99-15-02-02-15/ІПК):

підставою для визнання безнадійною заборгованості ліквідованого банку є запис з ЄДР про держреєстрацію припинення юрособи унаслідок ліквідації

Цю інформацію ви можете отримати в електронному вигляді через офіційний сайт ЄДР. Там же будуть вказані дата і номер запису про припинення банку як юридичної особи.

На власні очі переконавшись, що банк ліквідований, «безрезервну» дебіторську заборгованість списуєте до складу інших операційних витрат (п. 11 П(С)БО 10) записом Дт 944 — Кт 377 (якщо відображали заборгованість банку як довгострокову, заздалегідь переведіть її в поточну (Дт 377 — Кт 183).

У податковому обліку в цьому ж періоді ви вже зможете в додатку РІ синхронно показати обидві різниці:

— у рядку 2.1.3 — що збільшує фінрезультат. Сюди ви повинні включити усю суму списуваної у бухобліку дебіторської заборгованості, оскільки РСБ під цю заборгованість ви не створювали;

— у рядку 2.2.3 — що зменшує фінрезультат. Тут ви повинні відобразити усю суму списуваної дебіторської заборгованості, що підпадає під податкові критерії безнадійності. Причому, з тим, що зменшити фінрезультат через цей рядок можна і у разі, якщо РСБ під цю заборгованість взагалі не створювався, згодні і податківці (див. листи ГУ ДФС у Донецькій обл. від 13.09.2018 р. № 4016/ІПК/05-99-12-03-16 і від 07.12.2018 р. № 5139/ІПК/05-99-12-03-16).

У підсумку сума списаної безнадійної дебіторської заборгованості банку зменшить ваш об’єкт оподаткування з податку на прибуток поточного періоду.

висновки

  • Дебіторську заборгованість банка, під яку не створювали РСБ, списують тільки після того, коли вона стане безнадійною у бухобліку.
  • Правильніше заборгованість банку визнавати безнадійною тільки після ліквідації банку (запису в ЄДР про держреєстрацію його ліквідації).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі