ЄП-декларація при зміні групи: остаточний діагноз

Нестеренко Максим, податковий експерт
Роз’яснення ДФСУ від 11.04.2019 р.*

* Див.: zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001872-19/

висновок документа

ФОП — платник ЄП, який протягом року змінює групу (незалежно від обраної нової групи), подає декларацію у «квартальні» строки

Подання декларації. Згідно з п.п. 296.5.1 ПКУ ФОПи груп 1 і 2 при переході у «старшу» групу подають декларацію у строки, встановлені для квартального періоду. Така квартальна декларація подається не тільки при переході з групи 1 чи 2 у групу 3, але і при переході з групи 1 у групу 2 чи навпаки.

Ця декларація потрібна, аби відділити і відобразити окремо доходи, отримані в кожній з груп. Тож у такому випадку навіть для груп 1 і 2 звітним періодом стане квартал (п. 294.1 ПКУ). І вони повинні подавати декларацію не пізніше ніж за 40 днів по закінченню кварталу, після якого вони змінили групу (п.п. 49.18.2 ПКУ). А от у подальшому (після переходу) новоспечені ФОПи груп 1 і 2 подаватимуть декларацію вже у річні строки (п.п. 49.18.3 ПКУ).

висновок документа

У декларації ФОП, який змінює групу, окремо (в окремих розділах) і наростаючим підсумком зазначає доходи, отримані в кожній з груп, на якій він перебував.

Заповнення декларації. Декларація ФОПа на ЄП містить окремі розділи для доходів груп 1, 2 і 3. І якщо ФОП протягом року змінює групу, в нього може бути заповнено одночасно декілька «дохідних» розділів декларації. Адже в ЄП-декларації дохід відображається окремо за кожною групою і окремо за кожною ставкою (п.п. 296.5.1 ПКУ). Тобто підприємець зобов’язаний відділяти у декларації доходи, отримані під час перебування у різних групах.

Візьмемо для прикладу таку ситуацію. Якщо ФОП перебував у групі 3 у І і IV кварталах, а у групі 2 — у ІІ і ІІІ кварталах, то у річній ЄП-декларації у рядку 05 (або 06) відображатиметься сумарний обсяг доходу, отриманого у І і IV кварталах, а у рядку 03 — сумарний обсяг доходу, отриманий у ІІ і ІІІ кварталах.

Виняток із цього правила — якщо ФОП у І кварталі перебував у групі 3 зі ставкою ЄП 3 %, а в IV кварталі повернувся у групу 3, але вже зі ставкою ЄП 5 %. У такому випадку дохід І кварталу відображається у рядку 05, сумарний дохід ІІ і ІІІ кварталів — у рядку 03, а дохід IV кварталу — у рядку 06. Аналогічним чином, якщо ФОП групи 3 змінює ставку (з 3 % на 5 % чи навпаки), у нього окремо відображається дохід, отриманий у «ПДВшних» кварталах (рядок 05) і окремо — в «безПДВшних» кварталах (рядок 06).

А якщо відбуваються «перехідні» операції, коли відвантаження товару було на одній групі, а гроші отримано вже на іншій групі? До доходу якої групи уключати такі кошти? Принцип такий:

(1) якщо гроші, зароблені на «молодшій» групі, отримано під час перебування у «старшій», вони просто уключаються до доходів «старшої» групи;

(2) якщо гроші, зароблені на «старшій» групі, отримано вже після переходу в «молодшу» групу, доведеться подавати УР до періоду, в якому ФОП перебував на «старшій» групі. Адже такий дохід може бути отримано від видів діяльності, які дозволені для «старшої» групи, але для «молодшої» заборонені. Але й при «дозволеному» доході все одно краще подати УР. Такої ж думки фіскали (БЗ 107.08).

Більш детально про усі нюанси, пов’язані зі зміною групи ФОПом на ЄП, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 99, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі