Теми статей
Обрати теми

Помилки ФОП на ЄП групи 1 або 2

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Незважаючи на те, що спрощена система оподаткування на те й створена, щоб спростити ведення обліку та нарахування податку, тобто загалом для спрощення «податкового життя» платникові, проте й на цій системі оподаткування від помилок ніхто не застрахований. Причому іноді помилка на спрощенці може призвести до серйозних наслідків. Утім, за великим рахунком, нічого непоправного не існує. Якщо є помилки, то є й механізми їх виправлення. У цьому тематичному номері ми зібрали найпоширеніші помилки, яких припускаються спрощенці, і розповімо про їх виправлення. А цю статтю присвятимо тому, як виправити помилку в ЄП-декларації* підприємцеві 1 — 2 групи єдиного податку.

* Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578.

Правила виправлення для всіх єдині

Розпочнемо з того, що ЄП-декларація для підприємця повністю відповідає визначенню «податкова декларація» (п. 46.1 ПКУ). Отже, правила виправлення помилок у ній повинні застосовуватися загальні. Причому її форма єдина для всіх ФОП-спрощенців незалежно від групи ЄП.

Отже, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ) підприємець-єдиноподатник самостійно виявить помилки в раніше поданій декларації, він може сміливо звертатися до механізму виправлення помилок, прописаного в п. 50.1 ПКУ. А це означає, що виправити помилки в ЄП-декларації можна:

до закінчення граничного строку подання помилкової декларації шляхом подання нової декларації з позначкою «звітна нова». Оскільки тут усе елементарно (подали повторно ЄП-декларацію з усіма правильно заповненими показниками — й усе), говорити про її заповнення не будемо;

після закінчення граничного строку подання декларації:

1) через уточнюючу декларацію (зі сплатою 3 % штрафу від суми недоплати) або

2) у поточній декларації (5 % штрафу від суму недоплати) з відповідними відмітками в полі 01 ЄП-декларації.

Причому жодних обмежень щодо виправлення помилок залежно від групи єдиного податку, до якої належить підприємець, що провинився, ПКУ не передбачає.

Такий же висновок випливає з консультації податківців, розміщеної в єдиній базі податкових знань (див. 107.08 БЗ).

Утім, для ФОП на 1 і 2 групі ЄП слід враховувати деякі особливості. Про них скажемо нижче.

Фішки «молодших» груп ЄП

По-перше, для ФОП на 1 або 2 групі ЄП установлено річний звітний період. Відповідно, у поточній декларації виправити помилку поточного року ніяк не вийде. Виняток становить ситуація, коли підприємець протягом поточного року перейшов до старшої групи ЄП або порушив умови перебування на єдиному податку. Адже такий «перебіжчик» зобов’язаний подати ЄП-декларацію у строки, встановлені для квартального звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ) і, перебуваючи на 3 групі ЄП, повинен звітувати щоквартально наростаючим підсумком (пп. 296.3 і 296.7 ПКУ). Тобто одночасно можуть бути заповнені розділи II або III і IV.

По-друге, на підставі ЄП-декларації зазвичай не здійснюються нарахування ЄП. Тобто, як правило, помилки є описками або іншими неточностями, які, по суті, жодної серйозної шкоди підприємцеві не завдають, а тому з їх виправленням підприємці не квапляться. До речі, виправити такі помилки за минулі звітні періоди (роки) можна тільки шляхом подання уточненки.

По-третє, помилки, пов’язані з нарахуванням ЄП, можуть виникати тільки у зв’язку з порушенням єдиноподаткових правил (наприклад: зайвий або заборонений дохід оподатковується за ставкою 15 %).

До того ж таке порушення призведе до вимоги переходу або до старшої групи ЄП, або на загальну систему оподаткування. Якщо своєчасно цього не зробити, то підприємцеві загрожують серйозні наслідки. Адже якщо порушення умов перебування на спрощенці виявлять податківці, то анулювання реєстрації платника ЄП здійснюється з 1-го числа місяця, наступного за кварталом порушення (п. 299.11 ПКУ). І всі «принади» оподаткування загальносистемника вам забезпечені (зокрема: використання РРО, ПДФО, ВЗ тощо).

Отже, загалом, з урахуванням вищезгаданих особливостей, помилки ФОП 1 і 2 груп у ЄП-декларації можна умовно поділити на два типи. Помилки, які:

1) не пов’язані з нарахуванням ЄП, тобто описки, викривлення суми доходу (у межах граничної розміру) тощо;

2) пов’язані з нарахуванням ЄП з причини порушення єдиноподаткових правил.

Помилки, не пов’язані з нарахуванням ЄП

Нагадаємо, єдиноподатники груп 1 і 2, які не порушили єдиноподаткових правил, тільки зазначають у розділах II або III фіксовану суму щомісячних авансів з єдиного податку і розмір отриманого доходу. Якщо помилки припустилися в сумі отриманого доходу (але сума не перевищила гранично допустимого розміру) або в сумі фіксованої ставки ЄП, то виправляти помилку слід через уточнюючу декларацію. Для цього в ній просто правильно заповнюють усі показники. При цьому розділ, призначений для виправлення помилок (розділ VI), заповнювати не потрібно. Крім того, бажано разом з уточненкою подати пояснювальний лист.

Важливо: торішню помилку, не пов’язану з нарахуванням ЄП, у декларації за поточний рік виправити не можна. Для цього просто відсутні відповідні рядки декларації.

А ось із помилками, які пов’язані з нарахуванням ЄП, зовсім інша історія.

Помилки, пов’язані з порушенням єдиноподаткових правил

З виправленням таких помилок краще не зволікати. Адже, як ми вже сказали, порушення єдиноподаткових правил спричиняє перехід до старшої групи ЄП або на загальну систему оподаткування.

Сам механізм виправлення помилок, пов’язаних з уточненням розміру ЄП, однаковий для всіх платників податків

За загальним правилом, порядок коригувань у поточній декларації залежить від того, коли була допущена і виявлена помилка: у межах одного року чи ні. У першому випадку важливо, щоб у розділах II — V декларації значилися правильні показники за поточний період (з урахуванням виправлень), а в розділі VI — результат виправлення. У другому — помилка відображається тільки в розділі VI декларації.

Якщо виправляємося через надання уточненки, то в розділах II — V декларації зазначаємо правильні дані (так, ніби не було помилки). При цьому в розділі VI відображаємо результати виправлень.

Розглянемо порядок виправлення помилки ФОП на 2 групі ЄП на умовному прикладі.

Приклад. ФОП гр.2 в декларації за 2018 рік помилково зазначив дохід 1,5 млн грн. Фактично було отримано дохід 1,6 млн грн. Тобто у 2018 році граничний дохід був завищений на 100 тис. грн.

Помилку виявлено у квітні 2019 року (після граничного строку подання ЄП-декларації за 2018 рік (п.п. 49.18.13 і п. 296.2 ПКУ)).

Механізм виправлення буде таким.

1. Донараховуємо та сплачуємо ЄП за ставкою 15 % від суми перевищення над граничним розміром доходу (100 тис. грн.). Сплачуємо штраф у розмірі 3 % від суми недоплати (100 тис. грн. х 3 %). Заповнюємо уточнюючу ЄП-декларацію за 2018 рік (див. табл. на с. 4).

Заповнюємо уточнюючу ЄП-декларацію за 2018 рік

Код рядка

Значення (грн.)

Пояснення

Поле 02

2018

У разі подання уточненки в цих полях зазначається однакове значення, що відповідає звітному (податковому) періоду, який уточняється (див. 107.08 БЗ)

Поле 02

2018

ІІІ. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДРУГОЇ ГРУПИ*

03

1600000,00

Зазначаємо правильне значення доходу за 2018 рік (так, ніби помилки не було)

04

100000,00

Сума перевищення фактично отриманого доходу над гранично допустимою сумою доходу (1,6 млн грн. - 1,5 млн грн.)

* У рядку «Щомісячні авансові внески, грн., коп.» цього розділу повторюємо з помилкової декларації суми ЄП за кожен квартал (п. 295.1 ПКУ). Причому відображаються суми, що саме підлягають сплаті, тобто незалежно від їх фактичної сплати (див. 107.08 БЗ).

V. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ

08

1600000,00

Переносимо значення з рядка 03 уточненки

09

15000,00

Розраховуємо суму податку за ставкою 15 % (рядок 04 х 15 %)

12

15000,00

Усього за 2018 рік нараховано податку

14

15000,00

Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету

VІ. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ У ЗВ’ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО

ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК

15

Цей рядок відповідає рядку 14 помилкової ЄП-декларації

16

15000,00

Зазначаємо правильну суму єдиного податку, яку потрібно було б сплатити за підсумками періоду, що виправляється

Розрахунки у зв’язку з виправленням помилки:

17

15000,00

Зазначаємо додатний результат розрахунку:

рядок 16 - рядок 15 уточненки

19

450,00

Сума самоштрафу, нарахована на недоплату (рядок 17 х 3 %)

20

Вважаємо, пеню нараховувати не потрібно. Але фіскали дотримуються іншої думки (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4)

Причому зверніть увагу на ще один нюанс. ЄП-декларація за 2018 рік мала бути подана «порушником» у квартальні строки (п.п. 49.18.5 ПКУ) згідно з п. 296.5.1 ПКУ. Тому якщо фактично річна декларація надана після такого граничного строку (нехай навіть укладеться в річний строк, установлений п.п. 49.18.6 ПКУ), платникові ще може загрожувати штраф за несвоєчасне подання декларації за п. 120.1 ПКУ.

2. Зауважте: можливість обрати між переходом з 01.01.2019 р. до старшої групи ЄП або на загальну систему оподаткування безслідно загублена. Адже заяву про такий вибір можна було подати не пізніше 20.01.2019 р. (п. 293.8 ПКУ). Тому з 01.01.2019 р. (тобто заднім числом) такий підприємець має бути на загальній системі оподаткування (п.п. 298.2.3 ПКУ, 107.01 БЗ). З цього моменту на нього покладаються всі відповідні обов’язки загальносистемника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі