Теми статей
Обрати теми

Повернення коштів покупцю: чи треба УР?

Нестеренко Максим, податковий експерт
У процесі діяльності платника ЄП подекуди виникають ситуації, коли покупець повертає реалізований йому товар або відмовляється від послуги. Як наслідок — платник змушений повертати покупцю гроші й постає перед необхідністю відобразити це повернення у своєму «єдиноподатковому» обліку і в декларації. Як це зробити? Про це поговоримо саме зараз!

Повернуті кошти — не дохід

Суми коштів, що повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів, не включаються до єдиноподаткового доходу (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Якщо кошти за повернутий товар платник ЄП повертає покупцю у тому самому єдиноподатковому періоді, що й отримав, проблем немає. Він просто не відобразить отримані і повернуті протягом звітного періоду кошти у єдиноподатковій декларації за цей звітний період, керуючись вищезазначеним п.п. 5 п. 292.11 ПКУ. І на цьому все.

Потрібен чи не потрібен УР?

Складніша ситуація у випадку, коли кошти за товар платник ЄП отримав в одному єдиноподатковому періоді, а повертає в іншому. Адже у періоді, коли кошти було отримано, платник ЄП, керуючись загальною вимогою п. 292.1 ПКУ, уключив суму отриманих коштів до єдиноподаткового доходу і відобразив у декларації. Натомість у періоді повернення коштів на виконання п.п. 5 п. 292.11 ПКУ суму таких повернутих коштів потрібно виключити із єдиноподаткових доходів.

Але як це зробити? Єдиноподаткова декларація (ані «фізособова», ані «юрособова») не передбачає спеціальних рядків для зменшення доходу за звітний період на суми повернутих коштів. Ось тут, за однією із версій, допомогти платнику ЄП може УР. Згідно із цією версією платник ЄП, який отримав від покупця кошти за товар чи послугу в одному періоді, а повертає їх в іншому, подає УР до того періоду, в якому він відобразив дохід у сумі коштів, які наразі повертає.

Такий УР подається за фактом повернення коштів покупцю і зменшує суму єдиноподаткового доходу на суму повернутих коштів. Однак у цій версії є один суттєвий недолік. А саме: п. 50.1 ПКУ наказує подавати УР у разі виявлення помилок, а зменшення єдиноподаткового доходу внаслідок повернення коштів помилкою не є. Тож із самої суті ПКУ випливає, що повернення коштів не повинно вводити в дію механізм самовиправлення помилок, який передбачений зовсім для інших ситуацій.

А тому ясно, що жодного УР до декларації за період отримання коштів подавати не треба. Але

сума повернутих коштів має зменшувати суму єдиноподаткового доходу за період, у якому ці кошти повертаються

Чи має така версія право на існування? Розділ XIV ПКУ прямо такого зменшення не передбачає. Але давайте згадаємо, що у єдиноподаткових Книгах обліку для ФОПів сума повернутих коштів зменшує саме поточний дохід. А згідно з п. 8 Порядку ведення КОД і п. 8 Порядку ведення КОДВ дані Книги використовуються для заповнення єдиноподаткової декларації.

Однак за певних обставин таке зменшення може призвести до відображення у єдиноподатковій декларації некоректних даних. Наприклад, якщо сума повернутих коштів більше, ніж сума поточного доходу, об’єкт оподаткування ЄП вийде від’ємним. А це неможливо.

Поневіряння фіскалів

Раніше версія із поданням УР до періоду, коли кошти отримано, була у фіскалів основною для платника ЄП, який повернув кошти покупцю. Саме таким чином платник ЄП мав перераховувати (зменшувати) свій дохід за період, коли кошти було отримано. Однак наразі фіскали у ЗІР підтверджують цей висновок тільки щодо юросіб-єдиноподатників (БЗ 108.01.05, див. також роз’яснення ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 06.05.2019 р.*). А от щодо фізосіб-єдиноподатників фіскали просто заявляють, що платник ЄП повинен здійснити перерахунок доходу у звітному періоді, в якому відбувається повернення (БЗ 107.08). І жодним словом не згадують про УР як засіб здійснити такий перерахунок.

* zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/377137.html.

А у своїх ІПК фіскали, схоже, схиляються саме до другої версії. У цих ІПК вони узагалі не згадують про УР. Натомість натякають, що сума повернутих коштів враховується при визначенні об’єкта оподаткування ЄП за звітний період, у якому відбувається повернення коштів. Причому такий висновок вони просувають як щодо ФОПів (див. лист ДФСУ від 08.11.2017 р. № 2551/К/99-99-13-01-02-14/ІПК), так і щодо юросіб (див. листи ДФСУ від 06.06.2017 р. № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК і від 06.09.2017 р. № 1826/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Враховуючи вищенаведений різнобій у роз’ясненнях фіскалів, рекомендуємо отримати із цього питання індивідуальну консультацію і діяти відповідно до неї. Поготів у найсвіжіших своїх роз’ясненнях фіскали, згадуючи про п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, заявляють, що кожен конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань (див. лист ДФСУ від 22.03.2019 р. № 1170/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Особливо рекомендуємо отримати індивідуальну консультацію в тому випадку, коли ви повертаєте кошти, отримані на спрощеній системі оподаткування, після переходу на загальну систему. Зазвичай колишні єдиноподатники повертають отриману на спрощеній системі попередню оплату, аби уникнути подвійного оподаткування перехідної операції: ЄП (за фактом отримання авансу на спрощеній системі) і податком на прибуток (за фактом відвантаження товарів під отриманий аванс після переходу зі спрощеної системи на загальну)**.

** Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 18, с. 11.

Річ у тім, що в цьому питанні фіскали дають суперечливі роз’яснення. З одного боку, в усних роз’ясненнях вони дозволяють колишнім єдиноподатникам подавати УР до єдиноподаткових періодів навіть після переходу на загальну систему. А з іншого — окремим платникам заявляють, що зобов’язання повернути кошти виникло після переходу суб’єкта господарювання на загальну систему оподаткування, а тому дія п.п. 5 п. 292.11 ПКУ на такого суб’єкта не поширюється (див. лист ГУ ДФС у Чернігівській обл. від 06.11.2017 р. № 2517/ІПК/25-01-12-02-06).

За таких обставин для колишнього єдиноподатника вигіднішою буде версія із використанням УР. Бо ж зменшити свій дохід у періоді повернення коштів такий суб’єкт господарювання не може: він уже не єдиноподатник, а для платника податку на прибуток не передбачено коригувань фінрезультату до оподаткування на такі операції.

А єдиноподатковий облік що?

Юрособам-єдиноподатникам, які використовують бухоблікові дані (п.п. 296.1.3 ПКУ), у цьому питанні простіше. Адже бухоблік у всякому разі фіксує факт повернення коштів відповідно до П(С)БОшних правил.

А от ФОПам є над чим замислитися. Адже їм треба зафіксувати повернення коштів у Книгах обліку (пп. 296.1.1, 296.1.2 ПКУ). Зробити це нескладно: у Книгах обліку є спеціальна графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати». Однак що робити, якщо сума коштів, повернута протягом дня (графа 3), більше, ніж сума виручки за цей день (графа 2)?

Фіскали заперечують проти того, що скоригована сума доходу за день (графа 4) може містити від’ємне значення (БЗ 107.07). На нашу ж думку, зазначати таку суму зі знаком «мінус» цілком допустимо, адже ці дані потім підсумовуються з помилковим рядком Книги. У результаті за той день, у якому допущена помилка, підсумок за графами 2, 4 і 6 усе одно буде додатним. Щоправда, при цьому можуть виникнути проблеми із заповненням декларації — у разі, якщо сума повернутих у звітному періоді коштів буде більшою, ніж сума отриманого доходу. Однак на практиці таке трапляється вкрай рідко.

Отже, у питанні про єдиноподатковий облік повернутих покупцям коштів наразі немає жодної однозначності. Відтак, у принципі, можна поки що обирати той варіант обліку, який буде для вас більш зручним — чи то з УР, чи то без нього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі