Теми статей
Обрати теми

Не отримав дохід — не подавай декларацію!

Децюра Сергій, податковий експерт
Юрособа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 у І кварталі 2019 року не отримала доходу. Чи можна не подавати декларацію з ЄП? І що буде, якщо згодом виявиться, що в І кварталі все-таки дохід було отримано?

Перший квартал. Нагадаємо, що відповідно до абзацу першого п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, згідно з вимогами ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Отже, якщо у юрособи немає показників, які слід відображати в декларації з ЄП, то й подавати податкову декларацію не потрібно.

З цим погоджуються й податківці (108.01.05 БЗ). Цитуючи п. 49.2 ПКУ, фіскали зазначають, що вищезгаданий абзац п. 49.2 ПКУ застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників ЄП. А тому вони не проти, щоб юрособи — платники ЄП групи 3, у яких протягом І кварталу поточного року відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, не подавали декларацію з ЄП за цей період.

Інші періоди. Що стосується права не подавати декларацію в інших звітних періодах певного року, то тут усе залежить від того, чи отримував платник ЄП доходи у попередніх кварталах поточного року. Навіть якщо в поточному кварталі доходів не було. Так, якщо дохід юрособа — платник ЄП групи 3:

не отримувала, то й за відповідний період декларацію також подавати не потрібно;

отримувала, то декларацію подавати доведеться. На цьому акцентують увагу й фіскали у категорії 108.01.05 БЗ. Вони вважають, що у разі коли в попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати ЄП). Аргументація: декларація складається наростаючим підсумком з початку року. А тому, якщо у платника ЄП у якомусь періоду року був об’єкт оподаткування, то його декларувати потрібно кожен період.

Таким чином: платник ЄП групи 3 може не подавати декларацію з ЄП до того звітного періоду поточного року, у якому в нього виникне об’єкт оподаткування. Перший квартал — це перший звітний період року, тому відсутність виручки за цей період дає право юрособі не подавати декларацію з ЄП.

Виправлення помилки. Водночас якщо юрособа отримала в І кварталі 2019 року дохід, але цей факт виявила лише в наступному звітному періоді після подання декларації, то, щоб виправити цю помилку, платнику ЄП потрібно задекларувати неврахований дохід. Зробити таке виправлення юрособа — платник ЄП групи 3 може тільки шляхом подання звітної декларації з ЄП за І квартал 2019 року.

Використати звичайні способи виправлення помилки (уточнюючий розрахунок або виправлення у поточній декларації) юрособа не зможе. Річ у тому, що умовою виправлення помилки згідно з п. 50.1 ПКУ є виявлення помилки в раніше поданій декларації. У нашому випадку платник ЄП через відсутність доходу звітну декларацію не подавав.

Декларацію з ЄП юрособа подає із запізненням, тому штрафних санкцій не уникнути. А саме юрособа потрапляє:

1) на штраф за несвоєчасне подання декларації, визначений ст. 120 ПКУ (170 грн. за кожне неподання або несвоєчасне подання);

2) на штрафні санкції відповідно до ст. 126 ПКУ за несвоєчасну сплату зобов’язань, відображених у декларації (10 чи 20 % задекларованого податку), а також у неї виникає податковий борг, який може позбавити юрособу статусу платника ЄП.

Щоб мінімізувати такі штрафи, радимо спочатку подати нульову ЄП, а потім самовиправитися через уточнюючий розрахунок. Деталі — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 34-35, с. 22 та № 19, с. 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі