Теми статей
Обрати теми

Як «загубити» Книгу обліку доходів/доходів і витрат?

Амброзяк Наталя, юрист
У Книзі дуже багато помилок, а їх виправлення завдасть багато мороки. Що буде, якщо Книгу «загубити»? Яка процедура такої «втрати»?

Перш ніж зануритися в подробиці процедури, попередимо: навіть якщо ви «загубите» Книгу обліку доходів/доходів і витрат, її все одно доведеться відновлювати. Про те, що буде, якщо її не відновити, поговоримо трохи пізніше. А зараз — про процедуру. Вона однакова для Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат. Розіб’ємо її на три кроки.

Крок 1. Повідомляємо про втрату документа до поліції та отримуємо довідку про подання такого повідомлення* (п. 6.10 Порядку № 88). На цьому кроці наполягають податківці у роз’ясненні в категорії 107.07 БЗ. Хоча Порядок № 88 на ФОП, по суті, не поширюється.

* Якщо йтиметься про ознаки кримінального правопорушення (наприклад, Книгу «вкрали»), то ви повинні отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ч. 1 ст. 214 КПКУ).

Крок 2. У 5-денний строк з дня втрати Книги письмово повідомляємо про це податківців за місцем обліку ФОП у порядку, встановленому ПКУ для подання звітності. Тобто подати таке повідомлення можна безпосередньо до канцелярії або відправити поштою. Зміст цього документа законодавством не встановлений, тож повідомити про втрату Книги можна у довільній формі.

Крок 3. Відновлюємо Книгу протягом 90 календарних днів, що настають за днем отримання податківцями повідомлення про втрату такого документа. І це не право платника податків, а його обов’язок (п. 44.5 ПКУ).

Що означає «відновлюємо»? Реєструємо в податковій нову Книгу (додаємо до неї довідку або витяг, отримані у результаті кроку 1 нашого алгоритму) і відновлюємо там записи із загубленої Книги за допомогою первинки. До речі, подати на реєстрацію нову Книгу можна одночасно з кроком 2 алгоритму.

Що буде, якщо Книгу не відновлювати протягом 90 календарних днів

Ціна питання ☺ така:

1. Штраф за ст. 121 ПКУ (порушення строків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, а також документів, пов’язаних з невиконанням вимог іншого підконтрольного податківцям законодавства): 510 грн. (за порушення, вчинене вперше) або 1020 грн. (якщо до ФОП протягом року вже застосовувався штраф за таке порушення). Ця фінсанкція сплачується на підставі податкового повідомлення-рішення (ППР).

2. Штраф за ст. 1641 КУпАП (порушення порядку подання декларації про доходи і ведення обліку доходів і витрат): від 51 до 136 грн. (за порушення, вчинене вперше) або від 85 до 136 грн. (якщо до ФОП протягом року вже застосовувався штраф за таке порушення). На застосуванні цієї статті наполягають фіскали у роз’ясненні в категорії 107.07 БЗ, яке ми вже згадували вище.

Складають адмінпротоколи і накладають адмінсанкцію самі податківці (ст. 2342 ПКУ). Штраф сплачується на підставі постанови про притягнення до адмінвідповідальності.

Пам’ятайте: між складанням протоколу і винесенням постанови повинно минути не більше 2 місяців (ч. 1 ст. 38 КУпАП). Інакше є підстави для скасування «запізнілого» документа, але вже через суд.

3. Якщо ви маєте справу з готівкою, то податківці можуть спробувати застосувати штраф за неоприбуткування готівки в 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми (ст. 1 Указу № 436, роз’яснення в категорії 109.21 БЗ). Адже оприбуткуванням згідно з п.п. 18 п. 3 розд. І Положення № 148 вважається, зокрема, проведення госпсуб’єктами обліку готівки в Книзі обліку доходів (доходів і витрат). Такі штрафи сплачуються на підставі ППР.

Проте, як ви розумієте, отримання готівки фіскалам необхідно підкріпити відповідними доказами. Одного факту відсутності Книги недостатньо.

Тому, перш ніж «губити» Книгу, зважте всі плюси і мінуси цієї процедури. Про те, як можна виправити найпоширеніші помилки в цьому документі, читайте на с. 13 нашого тематичного номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі