Теми статей
Обрати теми

Якщо завищена сума лікарняних…

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Підприємство в січні цього року невірно визначило стаж працівника, що призвело до завищення суми лікарняних. Помилку виявили самостійно тільки зараз, тобто вже після проведення виплат. Як виправити? Чи буде штраф? (м. Суми)

Помилитися в сумі лікарняних — це неприємно. Удвічі неприємно, якщо така помилка призвела до того, що підприємство отримало і виплатило працівникові надмірну суму допомоги. Адже в цьому випадку маємо неправомірне використання коштів Фонду соціального страхування (далі — ФСС).

Але зневірятися не варто. Виправити таку помилку досить просто.

Крок 1. Визначаємо надмірно нараховану суму допомоги з тимчасової непрацездатності.

Крок 2. Перераховуємо робочому органу виконавчої дирекції ФСС або його відділенню, яке здійснювало фінансування, надмірно отримані суми страхових коштів.

Крок 3. Повідомляємо ФСС про помилку — направляємо йому письмові пояснення. Форма — довільна.

Ось зразок такого листа-роз’яснення:

img 1

Лист складаємо в двох екземплярах (для ФСС і для себе), підписуємо у директора і головного бухгалтера.

До листа додаємо копію платіжного документа з відміткою банку про його виконання (див. роз’яснення на офіційному сайті ФСС fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/963983).

Зауважимо: якщо надмірно отримані кошти були повернені Фонду з відповідними поясненнями (виконані кроки 1-3), то Звіт по заборгованості страхувальника* у ФСС подавати не треба. Це підтверджує ФСС у своїх роз’ясненнях (див. посилання на сайт вище).

* Форма Звіту — в додатку до постанови правління ФСС від 12.12.2018 р. № 28 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 26).

Тепер поговоримо про відповідальність. Свого часу Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснював, що у разі повернення страхувальником до початку перевірки надмірно отриманих страхових коштів органи Фонду до нього штрафні санкції не застосовують. Такий висновок Фонд робив на підставі п. 7.7 Порядку, затвердженого постановою правління ФТВП від 18.01.2011 р. № 4 і з урахуванням ч. 6 ст. 15 Закону України від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон № 1105).

З 01.01.2019 р. зазначений Порядок втратив силу, але (!) штрафні норми Закону № 1105 залишилися незмінні. Тому, на наш погляд, як і раніше, до страхувальника, що самовиправився до початку перевірки, штрафні санкції застосовуватися не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі