Теми статей
Обрати теми

Уцінки/дооцінки цінних паперів

Войтенко Тетяна, податковий експерт
В яких випадках вартість цінних паперів (ЦП) може бути піддана переоцінці? Як відображають її результати в бухгалтерському обліку? Які податкові наслідки ЦП-переоцінок? Про це наша розмова.

Бухоблік ЦП-переоцінок

Придбані ЦП за грошові кошти / в обмін на ЦП власної емісії / шляхом обміну на інші активи класифікують як фінансову інвестицію.

Первісно фінінвестиції оцінюють і відображають у бухобліку за собівартістю (п. 4 П(С)БО 12).

Фінансові інвестиції (крім інвестицій, які утримують до їх погашення або обліковують за методом участі в капіталі) на дату балансу відображають за справедливою вартістю. Тоді, якщо на дату балансу первісна вартість ЦП відрізняється від їх справедливої вартості, проводять дооцінку/уцінку таких фінінвестицій. Тобто

переоцінити (дооцінити/уцінити) можливо лише ті ЦП, які оцінені за справедливою вартістю

Суму збільшення (дооцінки) або зменшення (уцінки) балансової вартості ЦП на дату балансу відображають у складі інших доходів (Кт 740) або інших витрат (Дт 970) (п. 8 П(С)БО 12, п. 32 П(С)БО 13).

Саме суми ЦП-переоцінок, що засвітилися за Дт 970 і Кт 740, впливають у високодохідників і малодохідників-добровольців на податковоприбутковий облік. Як саме? Дивимося.

«Переоціночні» ЦП-різниці

За вимогами п.п. 141.2.1 ПКУ бухгалтерський фінрезультат збільшують на суму від’ємного загального результату переоцінки ЦП (загальна сума уцінок ЦП перевищує загальну суму їх дооцінок за податковий (звітний) період) (окрім державних ЦП або облігацій місцевих позик), відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до П(С)БО або МСФЗ (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 10.09.2018 р. № 3902/ІПК/26-15-12-03-11). Показують такий «мінус» у рядку 4.1.3 додатка РІ до прибуткової декларації.

А ось розраховують такий від’ємний результат ЦП-переоцінок у рядку 4.1.3 додатка ЦП. Він відповідає позитивному значенню між оборотами за такими кореспонденціями: (Дт 970 — Кт 14, 352) — (Дт 14, 352 — Кт 740).

Тобто «мінус» від переоцінок ЦП у рядку 4.1.3 додатка ЦП буде отриманий, якщо сума уцінок ЦП, відображена за рядком 4.1.3.2 додатка ЦП, перевищує загальну суму їх дооцінок, наведену в рядку 4.1.3.1 додатка ЦП, за відповідний податковий (звітний) період.

Протягом року дані про уцінки/дооцінки в цих рядках збирають наростаючим підсумком. А ось якщо і за підсумками року загальний від’ємний результат ЦП-переоцінок виявився від’ємним, такий «мінус» від ЦП-переоцінок з ряд. 4.1.3 річного додатка ЦП переносять до рядка 04 додатка ЦП наступного податкового періоду (див. БЗ 102.23.02). Тобто — наступного звітного року (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 11, с. 44). Таким чином, дозволяється визначати загальний податковий ЦП-результат, з урахуванням від’ємних бухпереоцінок, не врахованих у минулому році.

Завдяки такому механізму високодохідники і малодохідники-добровольці не втратять суму «мінусових» ЦП-переоцінок (на яку в попередніх податкових періодах збільшили бухфінрезультат) в окремому податковому ЦП-обліку, а зможуть врахувати її «відкладено» — у наступному році. Тож вона всередині такого ЦП-обліку зменшить майбутні прибутки від операцій із ЦП.

А ось у разі розрахунку позитивного загального результату від переоцінки ЦП за рядком 4.1.3 додатка ЦП (якщо значення рядка 4.1.3.1 додатка ЦП перевищує показник його рядка 4.1.3.2), бухфінрезультат не коригують. Тобто такі суми на загальних підставах беруть участь у формуванні прибуткового об’єкта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі