Теми статей
Обрати теми

Комісія на користь Booking: як оподатковувати такі платежі?

Адамович Наталія, податковий експерт
Суб’єкт господарювання — неплатник ПДВ надає послуги з тимчасового розміщення (проживання). Щоб збільшити кількість клієнтів, зареєстрував свій готель на Booking.сom. Клієнти через Booking бронюють номери, і готель з їх карток знімає кошти за першу добу проживання. Певний відсоток від цих коштів готель перераховує компанії Booking, яка є нерезидентом. Як оподатковувати такі платежі? Чи треба з послуг Booking платити ПДВ?

Щоб розібратися з особливостями обліку оплати комісії на користь Booking-нерезидента за бронювання номерів, слід визначити, що ж усе-таки за послугу надає такий нерезидент. Адже не усі послуги, отримані від нерезидента, підпадають під оподаткування ПДВ. Об’єктом оподаткування ПДВ є постачання послуг з місцем постачання на митній території. Тож спершу ідентифікуємо саму Booking-послугу.

Booking: що за послуга?

Booking.com є системою інтернет-бронювання номерів. За її допомоги клієнти з будь-якої точки світу можуть забронювати номери, інформацію про які на певних умовах суб’єкти господарювання — готелі розміщують у базі системи.

Для суб’єкта господарювання, що розміщує на інтернет-сайті свій об’єкт (готель), компанія-нерезидент надає в користування (відкриває доступ) так звану платформу. Вона представлена у вигляді сайта (додатка), на якому розміщуються дані про готель. Тобто за допомогою інтернет-системи нерезидент надає послугу, в результаті якої дані про номери готелю стають доступними для бронювання широкому колу користувачів. По суті, просуває об’єкт суб’єкта господарювання серед потенційних клієнтів, щоб забезпечити йому максимальну кількість бронювань.

На перший погляд складається враження, що відносини суб’єкта господарювання, який розмістив об’єкт на інтернет-сайті, з Booking-нерезидентом суто агентські. Booking-нерезидент надає суб’єктові господарювання послуги, які сприяють укладенню договорів з клієнтами, тобто виступає в ролі посередника.

На це, по суті, наштовхує і формулювання самої оплати за послуги нерезиденту — комісійна винагорода за бронювання, яка якраз-таки сформована не як оплата за розміщення інформації на інтернет-сайті, а як оплата за кожне зроблене через сайт (систему бронювання) бронювання послуги тимчасового проживання (п.п. 9.1.2 Угоди).

Саме це і підштовхує до висновку, що компанія-нерезидент отримує оплату від суб’єктів, що зареєстрували свої об’єкти на сайті, саме за послуги, які сприяють укладенню договору з клієнтами (поширення інформації про принципала), результатом чого є бронювання клієнтами номерів.

Проте якщо уважно прочитати типовий договір (Угоду), умови якого суб’єкт господарювання приймає при реєстрації об’єкта (готелю тощо) на інтернет-сайті Booking.сom, то із його вступної частини чітко випливає, що жодне положення Угоди (!) не може бути розтлумачене як таке, що передбачає, що Booking.com діє як офіційний продавець або торговий посередник відносно номерів. Згідно з п. 1.2 угода з Booking не передбачає відносин принципала й агента між Сторонами.

Жодна із Сторін Угоди не діє як агент іншої сторони

Суб’єкт господарювання отримує від Booking тільки дані про дату заїзду, тип заброньованого номера, відомості про клієнта, побажання тощо. Водночас у договірні відносини на надання послуг проживання клієнти вступають безпосередньо із суб’єктом господарювання, що зареєстрував об’єкт розміщення.

Таким чином, послуги, що надаються Booking-нерезидентом у рамках цієї Угоди, однозначно не є послугами з бронювання, у тому числі агентськими послугами.

Крім того, послуги Booking не слід розцінювати як рекламу об’єкта (готелю). Оскільки сама по собі реклама має бути ідентифікована і чітко відокремлена від іншої інформації (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про рекламу» від 03.07.96 р. № 270/96-ВР). А відомості про готель розміщені у базі сайта разом з інформацією про інші готелі. Крім того, в п. 8 ст. 8 «рекламного» Закону зазначено, що розміщення інформації про виробника послуг у місці, де їх реалізують (у цьому випадку в інтернет-системі бронювання), не вважається рекламою.

Виходячи з цього робимо висновок, що Booking-нерезидент надає вам послугу з розміщення на платформі інформації про номери (на підставі Угоди про використання онлайн-платформи для бронювання), а не послуги бронювання (посередницькі послуги) чи реклами, як могло здатися на перший погляд.

Від цього і відштовхуватимемося, визначаючи місце постачання таких послуг у цілях ПДВ-оподаткування.

ПДВ

Визначитися з тим, де знаходиться місце постачання послуги, вам допоможе ст. 186 ПКУ. Послуги з розміщення на платформі Booking.com інформації про номери є, по суті, послугами інформатизації, місце постачання яких визначають за п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Місцем постачання послуг з розміщення інформації на веб-порталах є місце реєстрації одержувача. У вашому випадку це Україна, тому операція підпадає під об’єкт оподаткування ПДВ.

Але оскільки Booking є нерезидентом (Нідерланди), не зареєстрованим в Україні, то саме вам як агентові доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (п. 180.2 ПКУ, п. 5 розд. I Порядку заповнення і подання звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21). Більше того, ви як агент-отримувач оподатковуваних послуг від нерезидента прирівнюєтеся до платника ПДВ для цілей застосування правил розд. V ПКУ щодо сплати ПДВ, стягнення податкового боргу і притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування (пп. 180.3, 208.5 ПКУ, див. також лист ДФСУ від 21.11.2018 р. № 4908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Увага! Стосується це правило як юридичних осіб, так і фізосіб-підприємців. Хоча формально п. 208.5 ПКУ говорить про правила оподаткування у разі постачання нерезидентом послуг юридичній особі, податківці стверджують, що так само повинна діяти і фізособа-підприємець — неплатник ПДВ (БЗ 101.19 і листи ДФСУ від 15.11.2018 р. № 4831/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК, від 25.03.2019 р. № 1243/У/99-99-15-03-02-14/ІПК).

Отримуючи Booking-послуги від нерезидента, суб’єкт господарювання як податковий агент повинен платити ПДВ

Податкові зобов’язання з ПДВ агенти — неплатники ПДВ нараховують виходячи з договірної вартості таких послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ (п. 190.2 ПКУ). При цьому база оподаткування може також уключати податки і збори, сплачені нерезидентом у своїй країні у зв’язку з наданням послуг неплатникові-резиденту. За умови, що нерезидент включає їх у договірну вартість (див. БЗ 101.19).

ПЗ з ПДВ при отриманні неплатником ПДВ послуг від нерезидента виникатимуть на ту ж дату, що і для платника ПДВ: (1) або на дату списання коштів на користь нерезидента в оплату послуг; (2) або на дату оформлення документа, що підтверджує факт надання послуг залежно від того, яка із вказаних подій відбулася раніше (п. 187.8 ПКУ). Саме на вказану дату договірна вартість (база оподаткування) перераховується у гривні за курсом НБУ. І вже потім на цю перераховану в гривні базу оподаткування зверху нараховується ПДВ.

Тому отримуючи послуги від Booking-нерезидента, ви як неплатник ПДВ маєте:

1) нарахувати ПДВ — 20 % виходячи з вартості послуги і заповнити спеціальний Розрахунок за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21;

2) подати Розрахунок в електронному вигляді протягом 20 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем місяця, в якому мають бути нараховані відповідні ПДВ-зобов’язання*;

* Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 20, с. 7.

3) сплатити нараховану в Розрахунку суму ПДВ до бюджету не пізніше 10 календарних днів, що йдуть за граничним днем подання Розрахунку. Ось такі особливості.

Податок з доходів нерезидента

За загальними правилами при виплаті деяких доходів нерезиденту з джерелом їх походження з України з них слід утримувати податок на репатріацію (за ставкою 15 % за їх рахунок, якщо інше не передбачене нормами міжнародних договорів) і перераховувати утриманий податок до бюджету (п.п. 141.4.2 ПКУ). Перелік таких оподатковуваних доходів нерезидентів визначений п.п. 141.4.1 ПКУ.

До таких доходів згідно з п.п. «з» п.п. 141.4.1 ПКУ, зокрема, належить «брокерська, комісійна або агентська винагорода, отримана від резидентів або постійних представництв інших нерезидентів стосовно брокерських, комісійних або агентських послуг, наданих нерезидентом або його постійним представництвом на території України на користь резидентів».

Проте, як ми вже з’ясували спочатку, платежі на користь Booking за договором не носять комісійний (агентський) характер.

Водночас

платежі на користь Booking є компенсацією вартості послуг такого нерезидента, наданих за межами України (на території нерезидента)

Винагорода за такі послуги фактично є основним доходом нерезидента, тобто його виручкою. Тому така компенсація відповідно до п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ не підпадає під оподаткування податком на репатріацію. У цьому пункті чітко зазначено:

«…крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості наданих послуг… наданих резидентові від такого нерезидента (постійного представництва), в тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення…».

Відповідно податок на репатріацію з комісійних платежів на користь Booking утримувати не треба.

Щоправда, щоб це звільнення спрацювало, факт надання послуг нерезидентом не на території України суб’єктові господарювання бажано підтвердити первинними та іншими документами.

До того ж майте на увазі: між Україною і Королівством Нідерландів ратифікована Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно (дата набуття чинності для України — 02.11.96 р.).

Враховуючи норми п. 1 ст. 7 і п. 1 ст. 22 цієї Конвенції, і прибуток від комерційної діяльності (якщо немає представництва), і інші доходи, де б вони не виникали, оподатковуються податками тільки в Нідерландах.

Тому щоб себе напевно убезпечити, краще отримати від Booking-нерезидента довідку про те, що останній є резидентом країни, з якою укладений вищевказаний міжнародний договір України (п. 103.4 ПКУ). На це звертають увагу і податківці (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 24.03.2017 р. № 6253/10/26-15-12-05-11).

Документи за Booking-послугою

Для підтвердження витрачання грошових коштів суб’єктом господарювання за послуги, що придбавалися на іноземних інтернет-сайтах з оплатою їх за допомогою електронного платіжного засобу (у тому числі і КПК), як пояснюють податківці (див. лист ДФСУ від 13.06.2018 р. № 2584/6/99-99) цілком згодяться:

1) виписка банку, що випустив платіжну карту, з якої списувалися грошові кошти в оплату таких послуг;

2) відповідний документ, рахунок, квитанція, товарний або касовий чек, квиток, талон тощо, отриманий від постачальника послуги.

З випискою банку за КПК, з якої списуються грошові кошти на користь Booking, проблем у суб’єкта господарювання не буде. Карткою можна розрахуватися за ЗЕД-договором у сумі, еквівалентній 150000 грн. (див. лист НБУ від 21.06.2019 р. № 40-0006/32346).

Другим документом від Booking

на підтвердження наданих протягом певного періоду послуг суб’єкт господарювання отримає рахунок (буде доступний у Екстранеті у вкладці «Фінанси» в розділі «Рахунки»)

Крім того, суб’єктові господарювання будуть доступні в Екстранеті «Звіти за бронюваннями», де буде представлений огляд бронювань, включених у ваш рахунок (номер бронювання; ім’я гостя; дата заїзду і від’їзду; кількість номероночей; відсоток і загальна сума комісії; статус («незаїзд», «скасовано» або «ОК»), загальна ціна). Рахунок формується якраз на підставі бронювань, які ви отримали через Booking.com.

Працюючи з Booking, повноцінного акта про надані послуги з усіма реквізитами, обов’язковими для первинних документів, ви не отримаєте. А враховуючи ставлення податківців до первинки (див. БЗ 102.21) (вона має бути оформлена згідно з вимогами ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV), суб’єктові господарювання для підстрахування краще озброїтися додатковими документами, що містять відомості про проведені операції.

Документами, що підтверджують здійснення витрат і надання вам Booking-послуг, може бути авансовий звіт відповідального працівника про проведені платежі на користь Booking з КПК, виписки банку з картрахунку, щомісячний рахунок на оплату комісії, роздрукований з Booking.com, а також складений за підсумками звітного періоду на підставі такого рахунку самоакт з усіма необхідними для первинного документа реквізитами. Такий самоакт і буде первинним документом, що містить інформацію про операцію Booking-послуги, який згодиться як для бухоблікових, так і для податковооблікових цілей (п. 44.1 ПКУ).

Маючи на руках ці документи, суб’єкт господарювання цілком може витрачені кошти на оплату Booking-комісії визнавати повноправними витратами на збут у тому періоді, в якому вони були понесені (п. 7 і п. 19 П(С)БО 16 «Витрати»).

І ще важливий момент. Коли гості бронюють проживання у вашому об’єкті (готелі), ви укладаєте юридичну угоду не з Booking.com, а з кожним із гостей. Booking не надсилатиме рахунки за будь-які бронювання вашим гостям. Тож при від’їзді вам знадобиться надати гостю рахунок за послуги проживання — у друкованому та/або електронному вигляді.

висновки

  • Отримуючи від Booking-нерезидента послуги з розміщення на платформі Booking.com інформації про номери, суб’єкти господарювання як податкові агенти повинні платити ПДВ.
  • Податок на репатріацію з комісійних платежів за послуги, отримані від Booking-нерезидента, утримувати не треба.
  • Факт надання послуг нерезидентом не на території України суб’єктові господарювання бажано підтвердити первинними та іншими документами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі