Теми статей
Обрати теми

Дозволені підакцизні товари і РРО

Децюра Сергій, податковий експерт
Чимала когорта фізосіб-підприємців — платників єдиного податку, які бажають торгувати «дозволеними» підакцизними товарами, запитують: чи можуть вони це робити без використання РРО? Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Дозволені підакцизні

У ПКУ для ФОП — платників ЄП груп 1 – 3 встановлено чималу кількість заборон. Так, відповідно до п.п. 291.5.1 ПКУ їм заборонено здійснювати виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів.

Водночас, як і з будь-якого правила, із цього також є виняток. Так, ПКУ дозволяє ФОП – платникам ЄП здійснювати роздрібний продаж певних видів підакцизних товарів, а саме:

— паливно-мастильних матеріалів (ПММ) в ємностях до 20 літрів;

— пива, сидру, перрі (без додавання спирту) та столових вин.

При цьому, як бачимо, ПКУ дозволяє торгувати і ПММ, і алкогольними напоями (пивом, сидром, перрі та столовими винами) всім ФОП — платникам ЄП, тобто і платникам ЄП групи 1.

Водночас навіть за наявності дозволу на роздрібний продаж окремих підакцизних товарів ФОП — платники ЄП групи 1 ним скористатися не можуть. Щоб торгувати підакцизними товарами, такими як:

— ПММ, що згадуються у п.п. 215.3.4 ПКУ, ФОП має отримати ліцензію на зберігання пального (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 29). Для цього у нього повинні бути правовстановлюючі документи на землю, на якій розташований об’єкт зберігання пального (ст. 15 Закону № 481). Водночас ФОП групи 1 може торгувати тільки на ринках виключно з торговельних місць (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Документів на користування землею під торговим місцем на ринку у нього точно не буде. А отже, й ліцензію отримати він не зможе, тому і про торгівлю підакцизними ПММ можна забути.

Якщо ФОП торгуватиме непідакцизними ПММ, то тоді це можна робити без ліцензії, а отже, і на ринку;

— пиво, сидр, перрі (без додавання спирту) та столові вина, ФОП відповідно до Закону № 481 має це робити лише через торговельні приміщення (будівлі). ФОП — платники ЄП групи 1 торговельних площ не мають, а торгують на торговельних місцях на ринку. Отже, торгувати дозволеним алкоголем ФОП — платники ЄП групи 1 теж не зможуть.

Враховуючи це, далі, коли говоритимемо про РРО і торгівлю алкоголем та підакцизними ПММ, то загадувати про ФОП — платників ЄП групи 1 не будемо.

Алкоголь і РРО

Загальні правила. На перший погляд здається, що ФОП — платники ЄП груп 2 і 3 мають право торгувати дозволеним алкоголем без РРО. На це вказує п. 6 ст. 9 Закону про РРО і п. 296.10 ПКУ, відповідно до яких платників ЄП груп 2 — 4 звільнено від використання РРО якщо обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Це звільнення на сьогодні не діє, якщо ФОП реалізує технічно складні побутові товари, а також лікарські засоби та медвироби. Згодом перелік винятків буде розширено (див. " РРО і ФОП — «скованные одной цепью»" цього номера), але на сьогодні є саме так.

Отже, із цього виходить, що на сьогодні ФОП — платники ЄП груп 2 та 3 можуть не використовувати РРО при торгівлі дозволеним алкоголем, якщо не торгують товарами — «вбивцями» РРО-імунітету і тримають свій дохід в 1-мільйонній межі.

Водночас якщо копнути глибше, то все виглядає не так радісно. Всі, хто торгує вроздріб алкогольними напоями (крім столових вин), знають, що без ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем їм не обійтися (ст. 15 Закону № 481).

А щоб отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, у ФОП — платника ЄП повинен бути або РРО, або КОРО (якщо ФОП замість РРО використовує РК та КОРО). Про це прямо свідчить ст. 15 Закону № 481, відповідно до якої у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем слід зазначити перелік РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформацію про них.

Отже, виходить:

хоч ФОП і звільнений за п. 296.10 ПКУ від використання РРО при продажу алкоголю, щоб фактично ними торгувати, йому потрібно мати РРО

Як бачимо, замкнуте коло. Розірвати його, на наш погляд, може тільки ФОП, який, торгуючи пивом, сидром і перрі, замість РРО використовує РК та КОРО або торгує лише столовими винами.

Столові вина. Ті ФОП, що торгують уроздріб столовими винами, можуть це робити без отримання ліцензії (ст. 15 Закону № 481). А якщо торгувати вином можна без ліцензії, то і вимогу Закону № 481 про обов’язкову наявність РРО можна обійти. А отже, можна говорити, що ФОП, які торгують тільки столовими винами, можуть скористатися РРО-звільненням, передбаченим п. 296.10 ПКУ.

До відома! Відповідно до ст. 153 Закону № 481 продаж вин столових здійснюється без застосування РРО з використанням РК та КОРО. Водночас, на наш погляд, оскільки спеціалізованим нормативно-правовим актом (ст. 9 Закону про РРО і п. 296.10 ПКУ) ФОП — платникам ЄП при дотриманні певних умов дозволено не використовувати ні РРО, ні РК з КОРО, то вважаємо, що торгувати столовими винами можна і без РК та КОРО.

Податківці з цього приводу мають іншу думку (109.04 БЗ): торгуючи столовими винами, ФОП — платник ЄП без РРО не обійдеться. При цьому не аргументують свою думку. Тому вважаємо, що ця вимога фіскалів неправомірна. Річ у тому, що п. 296.10 ПКУ звільняє від РРО всіх ФОП — платників ЄП, які торгують дозволеними товарами, в тому числі й підакцизними. Норми інших нормативно-правових актів від ФОП, який торгує вином, цього робити не вимагають, тому не бачимо причин застосовувати РРО при торгівлі вином.

Інший алкоголь. Замінити РРО на РК з КОРО ФОП — платники ЄП, які торгують пивом, сидром, перрі, не зможуть. Річ у тому, що відповідно до п. 21 постанови № 1336 Перелік № 1336 не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Алкогольні напої є підакцизними товарами. Отже, ФОП, які торгують алкоголем, позбавитися РРО-обов’язку не можуть.

Отже, на сьогодні ФОП — платники ЄП груп 2 та 3, які торгують алкоголем, крім столового вина, в будь-якому випадку доведеться готівкові розрахунки проводити через РРО. І тільки ті ФОП, які торгують лише столовим вином і за рік не отримали 1 млн грн. та не торгують одночасно «товарами-вбивцями» РРО-імунітету, можуть РРО не використовувати.

ПММ і РРО

З ПММ у ємностях до 20 літрів справа приблизно така ж, як і з торгівлею алкоголем. Так, якщо мова йде про підакцизні ПММ, тобто ПММ-перелік, який наведено у п.п. 215.3.4 ПКУ, то щоб ними торгувати, ФОП — платник ЄП повинен отримати ліцензію на зберігання пального. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 29.

Щоб отримати таку ліцензію, як і ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, відповідно до ст. 15 Закону № 481 у заяві на її отриманні слід вказати перелік РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, та дату початку їх обліку в органах ДФС.

Отже, як бачимо,

щоб фактично можна було торгувати підакцизними ПММ, ФОП — платникам ЄП груп 2 та 3 без РРО не обійтися

Звичайно ж, за умови, що вони не зможуть замінити РРО на РК з КОРО. Але, як ми сказали вище, Перелік № 1336, яким можна зробити таку рокіровку, на продаж підакцизних товарів не поширюється. Тому із сумом заявляємо: щоб ФОП — платник ЄП груп 2 та 3 міг торгувати підакцизними ПММ, йому доведеться використовувати при розрахунках РРО.

А от що стосується торгівлі ПММ, які не є підакцизними товарами, то для торгівлі такими ПММ у тарі до 20 л отримувати ліцензію на зберігання пального не потрібно, а тому на торгівлю такими ПММ поширюється РРО-звільнення з п. 296.10 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі