Теми статей
Обрати теми

КМУ-проєкт Порядку блокування ПН: стане гірше!

Павленко Олексій, податковий експерт
Податківці після рішень судів про незаконність Критеріїв ризиковості платників та операцій, що затверджувалися головними податківцями*, ініціювали перезатвердження цих документів постановою КМУ. Сьогодні коротко обговоримо проєкт нового (розширеного) Порядку блокування**.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 24.

** tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2019-rik/73846.html

Рішенням Окружного адмінсуду м. Києва від 05.06.2019 р. № 826/12108/18 визнані недійсними пп. 10, 20 та 21 Порядку № 117***. Ось податківці й поспішають відновити нормативи, штучно затягуючи розгляд судом їх апеляції. А зараз поки ще застосовують Критерії ризиковості як платників, так і операцій (лист ДФСУ від 07.08.2019 р. № 1962/99-99-29-01-011). Проєкт нового кабмінівського Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН (далі — новий Порядок) передбачає, що ці Критерії (а також і Перелік показників позитивної податкової історії) стануть частиною нового Порядку.

*** Нині чинний Порядок зупинення реєстрації ПН/РК (затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117).

Крім цього, Мінфін видав проєкт Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН****. І туди «перекочувала» низка норм з Порядку № 117, зокрема, пп. 14 і 15 про перелік «розблокувальних» документів і строки їх подання до ДПС.

**** Див. його тут: tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna- politika/2019 - rik/73845.html

Звернемо увагу читачів на основні новації.

«Ознаки». Три «відсікаючі» ознаки, які відсівають ПН/РК перед моніторингом (див. п. 3 Порядку № 117), практично не змінилися, тільки в третій ознаці («податкового навантаження») розмір сплаченої суми ПДВ за останні 12 місяців збільшили з 400 тис. грн. до 1 млн грн.

Критерії ризиковості платників. Виключаються посилання на «фіктивне підприємництво» за ст. 205 КК (її немає вже в самому КК). А ось критерій про «наявність у ДФС інформації» нікуди не подівся ☹. Але платник нагороджуватиметься статусом ризикового тільки за рішенням регіональної комісії. Такий «щасливець» отримає можливість документально спростувати свою ризиковість, і податківці на таке спростування повинні відреагувати протягом 7 днів. У разі прострочення з відповіддю ризиковість із платника знімається автоматом.

Критерії ризиковості операцій. Погіршили критерій ризиковості, пов’язаний з долею «підозрілих» товарів із Переліку фіскалів (цей Перелік повинен затверджуватися окремим наказом ДПС): тепер товарів із Переліку в загальній різниці між придбаннями і продажами товарів повинно бути більше 50 % (!), а зараз — більше 75 %.

Історія. Тепер поодинокий платник «долетить» до показників позитивної історії.

По-перше, скасовуються показники постачання: більше 50 % обсягу неплатникам, більше 50 % придбання та продажу товару/послуги одного коду, — а 20 %-й показник постачання одного коду товару/послуги перетворюється на 100 %-й.

По-друге, обсяг постачань одному покупцеві знижений з 150 до 50 тис. грн., але при цьому ще: й обсяг постачань місяця не повинен перевищувати 500 тис. грн., і керівник не повинен «сидіти» більше, ніж у трьох таких «кріслах». Залишкова вартість ОЗ тепер повинна буде перевищувати 5 млн грн. (наразі — 1 млн). Сплата ЄСВ на одного працюючого — перевищувати ЄСВ з МЗП більше ніж у 2 рази (наразі — 1,5), і чисельність повинна бути не менше 5 роб. (нове). Загальна сума податків минулого року повинна перевищувати 10 млн грн. (наразі — 5).

Такі ось (коротко) основні «радощі», які обіцяє новий Порядок, а детальний аналіз «блокувальних» змін, думаємо, незабаром ☹.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі