Теми статей
Обрати теми

Дисконтування від податківців

Адамович Наталія, податковий експерт
За матеріалами сайту Офісу великих платників податків ДПСУ*

* officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/397032.html

висновок документа

Довгострокові зобов’язання/заборгованості у фінзвітності відображаємо за теперішньою (дисконтованою) вартістю й амортизуємо дисконт до погашення. За ставку дисконту беремо середньорічну ставку рефінансування НБУ

Податківці поспішили попередити платників про дисконтування довгострокової кредиторської/дебіторської заборгованості та вплив фінансових доходів і фінансових витрат у момент її виникнення і при подальшій амортизації дисконту на об’єкт оподаткування податком на прибуток — фінрезультат.

Проте в частині методики відображення у фінзвітності довгострокових боргів — за теперішньою (дисконтованою) вартістю, по суті, нічого нового не говорять. А гнуть свою стару, що охоплює всі П(С)БО, версію. Що хотілося б виділити з цих сумбурних пояснень?

По-перше, незважаючи на те, що зміни, які хвилюють нас, благополучно діють з 29.10.2019 р., тобто вже як два тижні, в консультації ріже око цитування старої норми: «…згідно з п. 10 П(С)БО 11 …довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки, відображаються у балансі за теперішньою вартістю». Нагадаємо, що застереження про відсоткові зобов’язання виключене. У цьому ж і є сіль змін! Але податківці сліпо коментують зміни, не помітивши, по суті, самі зміни.

По-друге, по накатаній з минулого розповідають про облік кредиторської заборгованості за амортизованою собівартістю, подальшу амортизацію отриманого дисконту з використанням методу ефективної ставки відсотка і з відображенням суми дисконту на кожну дату балансу до погашення заборгованості.

Тоді як саме поняття амортизованої собівартості до П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» і П(С)БО 11 «Зобов’язання» абсолютно не має жодного стосунку. В оновлених П(С)БО 10 і П(С)БО 11, як і раніше, немає ані слова про облік довгострокових зобов’язань/дебіторської заборгованості за амортизованою собівартістю. Її на дату балансу оцінюють за теперішньою вартістю, і крапка. До чого тут метод ефективної ставки відсотка й амортизація дисконту? Не зрозуміло. Напевно, для солідності ☺.

По-третє, наводять формулу розрахунку теперішньої вартості. Але тут без особливих варіантів. Це загальноприйнята формула, якою, як правило, користуються при дисконтуванні грошових потоків:

РV = FV : (1 + i)n,

де PV — теперішня (поточна) вартість;

FV — майбутня вартість. Тобто, по суті, ті платежі, які сплачуватимуться при поверненні суми;

і — ставка дисконтування (середня річна облікова ставка рефінансування НБУ);

n — кількість періодів до дати погашення.

Зверніть увагу! Податківці, як і раніше, орієнтують платників при розрахунку теперішньої вартості застосовувати «середню річну облікову ставку рефінансування НБУ». Вона трохи вища за облікову ставку НБУ, але зараз дуже близька до неї.

По-четверте, податківці абсолютно нічого не говорять про необхідність перерахунку старих періодів. Попереджають про відображення наслідків дисконтування тільки в поточних фінзвітності і декларації з податку на прибуток. І це поки що радує.

Як зауважують податківці, при складанні декларації з податку на прибуток та перенесенні показників фінансової звітності до неї необхідно уважно проаналізувати дані аналітичного обліку бухгалтерських рахунків «Інші фінансові доходи», «Інші витрати», субрахунків «Результати фінансових операцій», «Розрахунки з іншими кредиторами», «Розрахунки з іншими дебіторами». А також показники рядків 2220 «Інші фінансові доходи» та 2270 «Інші витрати» Звіту про фінансові результати (форма № 2).

Чекаємо тепер на пояснення від Мінфіну.

Детально про методику дисконтування див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 90, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі