Теми статей
Обрати теми

Навчання з питань охорони праці

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Нестеренко Максим, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
На початку нашого спецвипуску ми вже говорили, що нарівні з роботодавцем дотримуватися вимог законодавства з питань ОП повинні й працівники підприємства. Але щоб виконувати ці вимоги, потрібно про них дізнатися. Для цього підприємство проводить навчання працівників з питань ОП. У якому вигляді та порядку це відбувається, а також яким чином обліковують витрати на таке навчання, читайте далі.

6.1. Організація навчання з питань охорони праці

Навчання з питань ОП — це навчання з метою набуття необхідних знань і навичок з питань ОП або безпечного ведення робіт.

Обов’язки з організації та проведення навчання працівників з питань ОП ст. 18 Закону про охорону праці покладає на роботодавців. Вона встановлює, що працівники при прийнятті на роботу та в процесі її виконання повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж і навчання з питань ОП, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Також систематичне проведення інструктажів (навчання) працівників з питань ОП до числа обов’язків роботодавця зараховує ч. 7 ст. 153 КЗпП. Крім того, відповідно до ст. 18 Закону про охорону праці:

— працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою* або там, де є потреба у професійному доборі**, повинні щорічно проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів;

* Згідно з Переліком № 15.

** Згідно з Переліком № 263/121.

— посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на 3 роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань ОП за участю профспілок.

Під час організації та проведення інструктажів, навчання, а також перевірки знань з питань ОП працівників необхідно керуватися Типовим положенням № 15

Вимоги цього документа є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності.

Відповідно до п. 3.1 Типового положення № 15 на підприємствах за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань ОП проходять:

— працівники — під час прийняття на роботу і в процесі роботи;

— учні, курсанти, слухачі та студенти — під час трудового і професійного навчання.

Із цією метою на основі Типового положення № 15, а також з урахуванням специфіки виробництва і вимог нормативно-правових актів з ОП підприємства:

— розробляють і затверджують відповідні положення про навчання з питань ОП;

— формують плани-графіки проведення навчання і перевірки знань з питань ОП, які мають бути оприлюднені роботодавцем. Складаючи ці графіки, враховуйте, що перед перевіркою знань з питань ОП для працівників організовують навчання (п. 3.7 Типового положення № 15).

Особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань ОП як за їх основними професіями, так і за професіями, які суміщуються. На це вказує п. 3.6 Типового положення № 15 і підтверджує Держгірпромнагляд у листі від 18.08.2014 р. № 6293/0/8-03/6/14.

Особливості навчання таких працівників бажано прописати у внутрішньому документі підприємства — Положенні про навчання з питань ОП.

Після проведення навчання проводиться перевірка знань працівників. На підприємстві це робить спеціальна комісія з перевірки знань з питань ОП (далі — комісія). Склад комісії затверджується наказом (розпорядженням) роботодавця.

Головою комісії призначають керівника підприємства або його заступника, до службових обов’язків яких входить організація роботи з ОП. У разі потреби створення комісій в окремих структурних підрозділах їх очолюють керівники відповідних підрозділів або їх заступники.

До складу комісії підприємства входять спеціалісти служби ОП, представники юридичної, виробничих, технічних служб, представник первинної профспілкової організації підприємства або уповноважена найманими працівниками особа з питань ОП. Крім того, до складу комісії можуть бути включені страхові експерти з ОП відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та викладачі ОП, які проводили навчання.

Майте на увазі:

комісія вважається правомочною, якщо до її складу входять не менше 3 осіб

При цьому всі члени комісії повинні пройти навчання і перевірку знань з питань ОП у порядку, встановленому Типовим положенням № 15.

Члени комісії складають перелік питань для проведення перевірки знань з ОП з урахуванням специфіки виробництва, а роботодавець його затверджує (п. 3.11 Типового положення № 15). При складанні питань потрібно врахувати: перевірку знань працівників проводять тільки за нормативно-правовими актами з ОП, дотримання яких входить до їх функціональних обов’язків.

Формами перевірки знань з питань ОП працівників є тестування, залік або іспит. Вони можуть проводитися і дистанційно шляхом передачі відео-, аудіо-, графічної та текстової інформації в синхронному режимі.

Дистанційна перевірка знань здійснюється за умови:

— забезпечення візуальної ідентифікації того, хто проходить перевірку знань з питань ОП;

— особистої присутності членів комісії з перевірки знань з питань ОП.

Результат перевірки знань оформляється протоколом комісії (додаток 1 до Типового положення № 15). Зауважте: строк зберігання таких протоколів — не менше 5 років.

Особам, які при перевірці знань з ОП показали задовільні результати, видають посвідчення за формою згідно з додатком 2 до Типового положення № 15. При цьому в протоколі комісії та в посвідченні в стислій формі зазначають перелік основних нормативно-правових актів з ОП і з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Водночас якщо працівник проходить навчання і перевірку знань з питань ОП на своєму підприємстві, видача посвідчення є обов’язковою тільки в тому випадку, якщо такий працівник виконує роботи підвищеної небезпеки.

Питання про видачу посвідчень і необхідності мати їх при собі під час виконання трудових обов’язків вирішує безпосередньо роботодавець (абзац третій п. 3.13 Типового положення № 15).

А якщо результати перевірки знань працівників з питань ОП незадовільні? У такому разі працівники, які «провалилися», протягом одного місяця повинні пройти повторне навчання і повторну перевірку знань (п. 3.15 Типового положення № 15).

Працівників, у тому числі посадових осіб, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з питань ОП, до роботи не допускають

Також зазначимо: на сайті Мінсоцполітики розміщено проект змін до Типового положення № 15*. Відповідно до нього передбачається уточнити, що навчання і перевірка знань з питань ОП можуть проводитися не лише безпосередньо в роботодавця, але і в навчальних центрах (у тому числі в галузевих). При цьому перевірку знань за результатами навчання в навчальному центрі повинна здійснювати комісія, створена таким навчальним центром.

* Див. www.msp.gov.ua/projects/478/.

6.2. Спецнавчання і перевірка знань з питань охорони праці

Посадові особи та інші працівники, безпосередньо зайняті на роботах, зазначених у переліках № 15 і № 263/121 (далі — роботи підвищеної небезпеки), проходять спеціальне навчання та перевірку знань нормативно-правових актів з ОП, які їм необхідно знати.

Спеціальне навчання — це щорічне вивчення працівниками, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки або там, де є потреба в професійному доборі, вимог відповідних нормативно-правових актів з ОП (п. 1.4 Типового положення № 15).

Таке навчання можна проводити або безпосередньо на підприємстві, або в навчальному центрі (п. 4.2 Типового положення № 15). При цьому під навчальним центром розуміють суб’єкт господарювання**, який проводить навчання з питань ОП працівників інших суб’єктів господарювання (п. 1.4 Типового положення № 15).

** Такий суб’єкт господарювання повинен подати територіальному органу Держпраці декларацію відповідності його матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань ОП і промислової безпеки.

Спецнавчання проводиться за навчальними планами та програмами, які розробляються з урахуванням конкретних видів робіт, виробничих умов, функціональних обов’язків працівників на підприємстві. Їх затверджують відповідним наказом (розпорядженням).

Перевірку знань з питань ОП після спецнавчання здійснює (п. 4.4 Типового положення № 15):

— комісія підприємства (якщо навчання проводилося безпосередньо на підприємстві);

— комісія територіального органу Держпраці за участю профспілок (якщо навчання проводилося в навчальному центрі);

— комісія, створена наказом органу вищого рівня (якщо навчання проводилося в галузевому навчальному центрі*).

* Галузевий навчальний центр — визначений міністерством або іншим центральним органом виконавчої влади підпорядкований навчальний підрозділ, який проводить навчання з питань ОП посадових осіб та інших працівників підприємств, установ і організацій, які перебувають у сфері управління зазначених міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

До складу комісії можуть залучатися особи, які пройшли навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з ОП. Якщо на підприємстві, що входить до об’єднання підприємств, неможливо створити комісію з перевірки знань з питань ОП, таку перевірку проводить комісія іншого підприємства — учасника об’єднання.

Працівникам, які виконують роботи підвищеної небезпеки, у тому числі тим, які проходять навчання і перевірку знань з питань ОП на своєму підприємстві, обов’язково видають посвідчення** (пп. 3.13 і 3.14 Типового положення № 15). Звісно, якщо при перевірці знань з ОП вони показали задовільні результати.

** Його форму наведено в додатку 2 до Типового положення № 15.

6.3. Навчання посадових осіб

Перелік посадових осіб, які зобов’язані проходити навчання та перевірку знань з питань ОП, наведений у додатку 3 до Типового положення № 15. Такі навчання і перевірка знань здійснюються при прийнятті на роботу й періодично, один раз на 3 роки. При цьому навчання проводять відповідно до Типового тематичного плану і програми навчання з питань ОП, які можна знайти в додатку 4 до Типового положення № 15.

Місце проведення навчання залежить від категорії осіб, які навчаються. Так, у навчальних центрах навчання повинні проходити (п. 5.2 Типового положення № 15):

— керівники об’єднань підприємств і керівники підприємств з чисельністю працівників понад 1000 осіб, а також керівники служб ОП і члени комісій з перевірки знань з питань ОП цих підприємств (окрім членів комісій окремих структурних підрозділів);

— керівники та викладачі кафедр ОП вищих навчальних закладів;

— керівники і штатні викладачі галузевих навчальних центрів.

У галузевих навчальних центрах або навчальних центрах навчання проходять (п. 5.3 Типового положення № 15):

— спеціалісти науково-дослідних, конструкторських, проектних і технологічних відділів, які займаються проведенням експертизи проектно-конструкторської документації, на яку поширюються вимоги нормативно-правових актів з ОП, а також виконують розробки з питань ОП;

— керівники підприємств чисельністю менше 1000 працівників, а також керівники служб ОП і члени комісій з перевірки знань з питань ОП таких підприємств (окрім членів комісій окремих структурних підрозділів).

Інші посадові особи проходять навчання і перевірку знань з питань ОП щодо робіт, які входять до їх функціональних обов’язків, безпосередньо на підприємстві (п. 5.4 Типового положення № 15). Зазначимо: проект змін до Типового положення № 15 (див. с. 58) передбачає дозволити проходження навчання і перевірки знань таких осіб також у навчальних центрах або галузевих навчальних центрах.

Особи, відповідальні за технічний стан і безпечну експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, і посадові особи, службові обов’язки яких пов’язані з:

— керівництвом і контролем за виконанням робіт підвищеної небезпеки;

— будівництвом, експлуатацією, реконструкцією, технічним переоснащенням, консервацією та ліквідацією об’єктів підвищеної небезпеки;

— розробкою проектів, технологічних регламентів та іншої технічної документації для робіт підвищеної небезпеки;

— підготовкою персоналу для обслуговування машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки;

— розробкою нормативно-технічних документів з питань виготовлення, монтажу й експлуатації машин, механізмів, устаткування та об’єктів підвищеної небезпеки,

проходять навчання та перевірку знань з питань ОП в обсязі роботи, яка ними виконується.

В окремих випадках, прямо передбачених Типовим положенням № 15, посадові особи, а також фахівці з питань ОП повинні проходити позачергове навчання і перевірку знань з питань ОП. Зокрема, це відбувається при переведенні на іншу роботу працівника або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань ОП (п. 5.6 Типового положення № 15).

Позачергове навчання з метою ознайомлення з новими нормативно-правовими актами з ОП може проводитися у формі семінарів

Крім того, позачергове навчання і перевірку знань з питань ОП протягом місяця зобов’язані пройти посадові особи, у тому числі спеціалісти з питань ОП підприємств, на яких відбувся нещасний випадок (професійне отруєння) груповий або зі смертельним наслідком (якщо комісією з розслідування встановлено факт порушення ними вимог нормативно-правових актів з ОП).

6.4. Інструктажі з питань охорони праці

При прийнятті на роботу та періодично в процесі її виконання працівники повинні проходити інструктажі з питань ОП, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також із правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих. За характером і часом проведення інструктажі з питань ОП поділяють на:

— вступний;

— первинний;

— повторний;

— позаплановий;

— цільовий.

Розглянемо, що являє собою кожен з видів інструктажу.

Згідно з п. 6.3 Типового положення № 15 вступний інструктаж проводять з:

— усіма працівниками, яких приймають на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

— працівниками інших організацій, які прибувають на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

— учнями і студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;

— екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст служби ОП або інший спеціаліст відповідно до наказу (розпорядження) по підприємству, який у встановленому Типовим положенням № 15 порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань ОП.

Такий інструктаж проводиться в кабінеті ОП або в спеціально обладнаному для цього приміщенні з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних і наочних посібників за програмою, розробленою службою ОП з урахуванням особливостей виробництва.

Програму і тривалість вступного інструктажу затверджує роботодавець

Про проведення вступного інструктажу для осіб, які приймаються на роботу, роблять відповідний запис у журналі реєстрації вступного інструктажу з питань ОП. Форму такого журналу наведено в додатку 5 до Типового положення № 15. Крім того, запис про проведення вступного інструктажу роблять у наказі про прийняття працівника на роботу.

А ось для працівників інших організацій, які прибули на підприємство, вимога про запис у журналі реєстрації вступного інструктажу не передбачена. Питання про те, як зареєструвати проведення з такими особами вступного інструктажу, підприємство вирішує на власний розсуд відповідно до своїх внутрішніх документів, зокрема Положення про навчання з питань ОП (див. лист Держпраці від 14.12.2017 р. № 11854/4/4.4-ДП-17).

Первинний інструктаж проводять до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником (п. 6.4 Типового положення № 15):

— новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;

— який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;

— який виконує нову для нього роботу;

— відрядженим з іншого підприємства, якщо він бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

Крім того, первинний інструктаж проводять також з учнями, курсантами, слухачами і студентами навчальних закладів:

— до початку трудового або професійного навчання;

— перед виконанням кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо.

Первинний інструктаж на робочому місці проводять індивідуально або з групою осіб однієї спеціальності за інструкціями з ОП, що діють на підприємстві, відповідно до виконуваних робіт.

Повторний інструктаж здійснюють на робочому місці індивідуально з кожним працівником або з групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу. Строки проведення повторного інструктажу визначають нормативно-правові акти з ОП, що діють у галузі, або ж це робить роботодавець з урахуванням конкретних умов праці. При цьому проведення повторного інструктажу повинно відбуватися не рідше (п. 6.5 Типового положення № 15):

а) одного разу на 3 місяці — на роботах підвищеної небезпеки;

б) одного разу на 6 місяців — для інших робіт.

Перелік професій і посад працівників, звільнених від проходження повторного інструктажу, затверджує роботодавець

До цього переліку можуть бути включені працівники, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування, застосуванням приладів та інструментів, зберіганням або переробкою сировини, матеріалів тощо.

Позаплановий інструктаж проводять з працівниками на робочому місці або в кабінеті ОП при (п. 6.6 Типового положення № 15):

— введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з ОП, а також при внесенні змін і доповнень до них;

— зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан ОП;

— порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з ОП, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;

— перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів — для робіт підвищеної небезпеки, а для інших робіт — понад 60 днів.

Крім того, позаплановий інструктаж з учнями, студентами, курсантами, слухачами проводиться при здійсненні трудового і професійного навчання при порушеннях ними вимог нормативно-правових актів з ОП, які можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо.

Позаплановий інструктаж може проводитися індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначають у кожному окремому випадку залежно від причин та обставин, що викликали необхідність його проводити.

Цільовий інструктаж проводять з працівниками (п. 6.7 Типового положення № 15):

— при ліквідації аварії або стихійного лиха;

— при проведенні робіт, на які згідно із законодавством оформляються наряд-допуск, наказ або розпорядження.

Цільовий інструктаж здійснюють індивідуально з окремим працівником або з групою працівників. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначають залежно від виду робіт, які виконуються.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю. Їх проведення завершується перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці особою, яка проводила інструктаж.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок з безпечного виконання робіт після первинного, повторного або позапланового інструктажу протягом 10 днів додатково проводять інструктаж і повторну перевірку знань.

А ось при незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не видають

І повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів та допуску до роботи особа, яка проводила інструктаж, вносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань ОП на робочому місці* (додаток 6 до Типового положення № 15). У разі виконання робіт, що вимагають оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструють у наряді-допуску. При цьому вносити відповідний запис до журналу реєстрації інструктажів не обов’язково (п. 6.10 Типового положення № 15).

* Сторінки журналу реєстрації інструктажів мають бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою (за її наявності).

6.5. Стажування, дублювання та допуск працівників до роботи

Новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників пройти стажування протягом не менше 2 — 15 змін або дублювання протягом не менше 6 змін.

Під стажуванням розуміють набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань та обов’язків на робочому місці на підприємстві після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого працівника. У свою чергу, дублюванням є самостійне виконання працівником (дублером) професійних обов’язків на робочому місці під наглядом досвідченого працівника з обов’язковим проходженням протиаварійного і протипожежного тренувань (п. 1.4 Типового положення № 15).

Стажування або дублювання проводять зазвичай під час профпідготовки на право виконання робіт підвищеної небезпеки у випадках, передбачених нормативно-правовими актами з ОП (п. 7.1 Типового положення № 15).

Працівники, функціональні обов’язки яких пов’язані із забезпеченням безаварійної роботи об’єктів підвищеної небезпеки або з виконанням окремих робіт підвищеної небезпеки*, до початку самостійної роботи повинні проходити дублювання з обов’язковим проходженням у цей період протиаварійних і протипожежних тренувань згідно з планом ліквідації аварій.

* Роботи на теплових і атомних електростанціях, гірничодобувних підприємствах та інших подібних об’єктах, порушення технологічних режимів яких становить загрозу для працівників і довкілля.

Допуск до стажування (дублювання) оформляють наказом (розпорядженням). У ньому зазначають тривалість стажування (дублювання), а також прізвище й ініціали відповідального за його проведення працівника.

Перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), а також його тривалість визначає керівник підприємства відповідно до нормативно-правових актів з ОП (п. 7.4 Типового положення № 15).

Тривалість стажування (дублювання) залежить від стажу та характеру роботи, а також від кваліфікації працівника

Утім, роботодавець має право своїм наказом (розпорядженням) звільнити від проходження стажування (дублювання) працівника, який має стаж роботи за відповідною професією не менше 3 років або переводиться з одного підрозділу до іншого, якщо характер роботи і тип устаткування, на якому він працюватиме, не змінюються (п. 7.5 Типового положення № 15).

У процесі стажування (дублювання) працівник повинен (п. 7.8 Типового положення № 15):

— закріпити знання щодо правил безпечної експлуатації обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з ОП;

— оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях у нормальних і аварійних умовах;

— засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси, обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог безпеки праці.

Після завершення стажування (дублювання) і при задовільних результатах перевірки знань з питань ОП працівника допускають до самостійної роботи наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу). Про це роблять запис у журналі реєстрації інструктажів.

Якщо працівник не оволодів необхідними виробничими навичками або отримав незадовільну оцінку з протиаварійних і протипожежних тренувань, то стажування (дублювання) новим наказом (розпорядженням) може бути продовжено на строк не більше двох змін (п. 7.9 Типового положення № 15).

6.6. Облік витрат на навчання з питань охорони праці

Бухгалтерський облік. Навчання працівників з питань ОП належить до «працеохоронних» заходів. Причому таке навчання прямо передбачене ст. 18 Закону про охорону праці. Отже, витратам на проведення такого навчання — пряма дорога до складу загальновиробничих витрат (п. 15.8 П(С)БО 16). Проте вважаємо, що не буде помилкою обліковувати їх у складі поточних витрат діяльності залежно від місця роботи співробітника, який навчається, тобто на рахунках 92, 93 або 94.

Податок на прибуток. Податковоприбутковий облік витрат на навчання з питань ОП — справа необтяжлива. Адже будь-які коригування для таких операцій розд. ІІІ ПКУ не передбачені. Тому об’єкт оподаткування податком на прибуток усі платники визначають лише на підставі бухоблікового фінрезультату.

ПДВ. Суми ПДВ, сплачені навчальному центру у складі вартості навчання з питань ОП, підприємство має право віднести до податкового кредиту. Звісно, за наявності податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

Нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ не доведеться, оскільки

витрати на навчання працівників підприємства питанням ОП безпосередньо пов’язані з господарською діяльністю

Адже проведення навчання працівників з питань ОП — прямий обов’язок роботодавця, передбачений законодавством. Працівники, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з ОП, не можуть бути допущені до роботи.

Тепер розглянемо приклад.

Приклад 6.1. Працівник підприємства, зайнятий на роботах з підвищеною небезпекою, направлений для проходження спеціального навчання з питань ОП до навчального центру. Вартість навчання становила 4200 грн. (у тому числі ПДВ700 грн.).

В обліку підприємства витрати на спеціальне навчання працівника відображають таким чином (див. табл. 6.1):

Таблиця 6.1. Облік витрат на навчання з питань ОП

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Перераховано передоплату за навчання працівника з питань ОП

371

311

4200,00

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної)

644/1

644/ПДВ

700,00

641/ПДВ

644/1

3

Надано послуги зі спеціального навчання з питань ОП

91

685

3500,00

4

Списано відображений раніше податковий кредит з ПДВ

644/ПДВ

685

700,00

5

Здійснено залік заборгованостей

685

371

4200,00

висновки

  • Працівники при прийнятті на роботу і в процесі її виконання повинні проходити інструктажі та навчання з питань ОП. Ці заходи здійснюються за рахунок роботодавця.
  • Працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, і посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, повинні проходити спеціальне навчання і перевірку знань з питань ОП.
  • При організації та проведенні інструктажів, навчання, а також перевірки знань працівників з питань ОП підприємству необхідно керуватися Типовим положенням № 15. На основі цього документа слід розробити внутрішнє Положення про навчання з питань ОП.
  • У бухгалтерському обліку витрати на навчання працівників з питань ОП обліковують у складі загальновиробничих витрат або у складі поточних витрат діяльності залежно від місця роботи того, хто навчається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі