Теми статей
Обрати теми

Якщо хворів підприємець

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємець, сплачуючи ЄСВ, має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Про те, на що потрібно звернути увагу, щоб це право стало дійсністю, ми з вами поговоримо в цій статті.

Підстава. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є лікарняний лист. У загальному випадку він буде оформлений «на підприємця». Але якщо ФОП ще і як звичайна фізособа працює в іншого роботодавця, то в рядку з місцем роботи має бути найменування такого роботодавця. У цьому випадку оригінал лікарняного листа віддаємо роботодавцеві та попросимо в нього засвідчену копію такого листка непрацездатності для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності безпосередньо ФОП.

Призначення. Призначає допомогу комісія (уповноважений) із соцстрахування. Для ФОП винятків із цього правила немає. Тому якщо в підприємця менше 15 працівників або він працює сам, то призначає уповноваженим із соцстрахування самого себе (лист ФТВП від 29.04.2016 р. № 2.4-46-674). Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності оформлює протоколом.

Розрахунок. Допомогу підприємцеві розраховуємо в загальному порядку.

Наприклад, ФОП хворів з 11 по 22 листопада 2019 року (12 к. дн.). Розрахунковий період: листопад 2018 року — жовтень 2019 року. Страховий стаж — 7 років 3 місяці. У розрахунковому періоді він сплачував ЄСВ з «мінімалки». Тоді сума середньоденної зарплати становитиме: (3723 грн. х 2 міс. + 4173 грн. х 10 міс.) : 365 к. дн. = 134,73 грн./к. дн.

Розрахуємо денну виплату залежно від стажу (див. «Страховий стаж» цього номера): 134,73 грн. х 70 % : 100 % = 94,31 грн.

Підприємець хворів 12 днів. Але допомога по тимчасовій непрацездатності в загальному випадку нараховується починаючи з 6-го дня хвороби. Отже, допомога буде нарахована тільки за 7 днів хвороби (з 16 по 22 січня). Сума допомоги становитиме:

7 к. дн. х 94,31 грн./к. дн. = 660,17 грн.

Заява-розрахунок +. Для отримання фінансування на виплату допомоги ФОП повинен скласти заяву-розрахунок, підготувати копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ. Не зайвим буде прихопити із собою копію листка непрацездатності. З усім цим «добром» ідемо до ФСС.

Звітуємо. Про отримання допомоги ФОП потрібно повідомити ФСС за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 12 (див. с. 15).

У формі № 1ДФ, ЄСВшних звітах лікарняні, шо отримав ФОП для себе, показувати не потрібно.

Оподаткування. Допомога по тимчасовій непрацездатності — це громадянський, а не підприємницький дохід. Причому в роз’ясненні в підкатегорії 103.02 БЗ податківці наполягають: допомога оподатковується ПДФО і ВЗ, а, увага, ФСС є податковим агентом щодо такого доходу. Тобто, на думку ДПСУ, саме Фонд повинен утримати ПДФО і ВЗ з такого доходу.

Водночас ФСС дотримується думки, що сплатити ПДФО і ВЗ повинен підприємець самостійно на підставі громадянської декларації.

Вам подобається позиція податківців? Тоді рекомендуємо отримати індивідуальне роз’яснення із цього питання у своїй податковій. Упевнені, воно не відрізнятиметься від того, яке наведено в БЗ.

Якщо вас влаштовує позиція ФСС, зазначте суму отриманої допомоги в річній декларації, розрахуйте і сплатіть із неї ПДФО і ВЗ.

ЄСВ окремо із суми допомоги сплачувати не потрібно. При цьому хвороба ніяк не позначиться на обов’язку ФОП сплатити ЄСВ за місяць у розмірі не нижче мінстрахвнеску.

Єдиний податок. Якщо хвороба тривала місяць або більше, ФОП на єдиному податку групи 1 або 2 без найманих працівників може бути звільнений від сплати єдиного податку. Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 85.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі