Теми статей
Обрати теми

Помилки в сумових показниках

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Помилки в сумових показниках у пенсійній і ЄСВ-звітності — дуже каверзні й неприємні «штучки». Адже вони можуть негативно позначитися на розмірі пенсій працівників і страховому стажі. Тому навіть незважаючи на можливість «виклопотати» штраф, виправляти такі помилки потрібно. Про те, як це зробити правильно, ми з вами зараз і поговоримо.

Загальні правила виправлення помилок усіх часів

Увага! Основне правило свідчить: помилки в сумових показниках коригуйте в діючому Звіті за формою № Д4, сформованому за той звітний місяць, у якому вони були виправлені.

Так, наприклад, якщо помилка в сумі ЄСВ, допущена у 2011 році, була виявлена і виправлена у вересні 2019 року, то вона повинна «засвітитися» у Звіті з ЄСВ за вересень 2019 року, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

За загальним правилом, звіт з коригуваннями подаєте, як завжди, до своєї податкової. Виняток — помилки, які були допущені у звітних періодах до 2010 року (див. нижче).

При виправленні сумових помилок дійте згідно з такими постулатами:

1) розрахунок ЄСВ за минулі періоди слід робити виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується єдиний внесок (п.п. 4 п. 1 розд. IV Інструкції № 449).

Наприклад, у 2015 році роботодавець не включив до бази нарахування ЄСВ матеріальну допомогу до відпустки в сумі 1000 грн.. Виправляючи помилку в жовтні 2019 року, роботодавець на суму допомоги нараховує ЄСВ не за ставкою, що діє сьогодні, 22 %, а за тією ставкою, яка діяла на момент нарахування. Крім того, з такої допомоги потрібно буде утримати ЄСВ за ставкою 3,6 %;

2) при визначенні бази стягнення ЄСВ нарахований дохід порівнюєте з максимальною величиною бази стягнення, що діяла в місяці, в якому була фактично нарахована виплата.

Врахуйте, що «перехідні» виплати (лікарняні, декретні, відпускні) для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ і виконання вимоги про ЄСВ з МЗП (діє з січня 2015 року) відносять до місяців, за які вони нараховані.

Механізми виправлення помилок, допущених у періодах сплати пенсійних внесків (помилки допущені до 2011 року) і ЄСВ (помилки допущені за періоди починаючи з січня 2011 року) розрізняються. Тому їх ми розглянемо окремо.

Далі переходимо безпосередньо до порядку виправлення помилок.

Боремося з помилками, допущеними починаючи з січня 2011 року

Тут розглянемо помилки, які вплинули на суму ЄСВ. Наприклад, роботодавець у попередньому звітному періоді нарахував працівникові виплату, що враховується у базі нарахування ЄСВ, проте помилково не нарахував на неї ЄСВ і, відповідно, не відобразив її у Звіті з ЄСВ.

Або ще ситуація: роботодавець у попередньому звітному періоді нарахував особі виплату, що входить до бази нарахування ЄСВ, сплатив з неї внесок, але не відобразив у Звіті з ЄСВ.

Зверніть увагу: у такому разі хоча підприємство сплатило ЄСВ, проте, не відобразивши таку виплату у Звіті з ЄСВ, воно занизило зобов’язання з ЄСВ. Тому порядок виправлення помилки, допущеної підприємством, у зазначених випадках буде аналогічним. Так-так, у цьому випадку вже йдеться саме про виправлення помилки у Звіті за формою № Д4.

Усі сумові помилки, допущені починаючи з січня 2011 року і виявлені зараз, виправляйте через таблиці 1 і 6 Звіту за формою № Д4 за місяць, у якому ця помилка була виявлена

Детальніше про те, що слід зазначати в окремих графах таблиць 1 і 6 при виправленні ЄСВ-помилки, див. у таблиці на с. 19.

Правила виправлення сумових помилок у таблицях Звіту за формою № Д4

Таблиця Звіту з ЄСВ

Що зазначаємо

Таблиця 1

Рядок 4 (4.1 — 4.4). Заповнюєте, якщо потрібно донарахувати ЄСВ. У відповідних рядках зазначайте суму донарахованого внеску, у рядку 4.4 — суму доходу, на яку донарахований ЄСВ (за необхідності*)

Рядок 5 (5.1 — 5.4). Заповнюєте, якщо потрібно зменшити нарахований (утриманий) ЄСВ. У відповідних рядках зазначайте суму сторнованого внеску, у рядку 5.4 — суму доходу, на яку помилково був нарахований ЄСВ (за необхідності*)

Рядок без номера «Зміст помилки». Зазначаєте причину помилки, період її здійснення

Таблиця 6

На працівника, в сумових даних якого ви самостійно виявили помилку, формуєте окремий рядок, зазначаючи, серед іншого:

у графі 10 — код типу нарахувань (далі — КТН):

«2» — якщо донараховуєте ЄСВ;

«3» — якщо зменшуєте ЄСВ;

у графі 11 — місяць і рік, за який виправляєте помилку;

у графах 17 і 18 — суми доходу, на який помилково був не нарахований (КТН «2») або помилково нарахований (КТН «3») ЄСВ*;

у графі 20 за періоди до 2016 року:

при КТН «2» — суму донарахованого ЄСВ у частині утримань;

при КТН «3» — суму сторнованого ЄСВ у частині утримань;

у графі 21 за періоди починаючи з травня 2015 року**:

при КТН «2» — суму донарахованого ЄСВ у частині нарахувань;

при КТН «3» — суму сторнованого ЄСВ у частині нарахувань.

Усі інші графи (крім граф 13 — 16) заповнюються в загальному порядку

* Якщо ви не коригуєте базу (помилка пов’язана з неправильним розміром ЄСВ), то не заповнюйте:

— у таблиці 1 рядок 4.4;

— у таблиці 6 графи 17, 18, 19.

Про те, як заповнити Звіт за формою № Д4, читайте в спецвипуску «ЄСВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 75).

** Такі помилки в сумах ЄСВ у частині нарахувань за періоди до травня 2015 року виправляють виключно за допомогою рядків 4 та/або 5 таблиці 1 Звіту за формою № Д4. Такий порядок виправлення помилок пов’язаний з тим, що дані про суми ЄСВ у частині нарахувань (у тому числі на додаткову базу) роботодавці почали відображати в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 тільки починаючи зі звіту за травень 2015 року. До цього суми ЄСВ у частині нарахувань зазначалися тільки в таблиці 1.

Виправляємо помилку, допущену у звітних періодах 2010 року

У 2010 році роботодавці замість ЄСВ утримували внески до Пенсійного фонду і соцфондів. Але на сьогодні в таблиці 1 Звіту за формою № Д4 уже не передбачені рядки для відображення внесків до Пенсійного фонду. Як тоді діяти? — Працюємо виключно з таблицею 6.

Але врахуйте! Правити дані за 2010 рік можна тільки після проведення перевірки ПФУ (абзац третій п. 2 постанови № 25-2, лист ПФУ від 01.06.2016 р. № 18367/05-10). Тому перш ніж приступати до виправлення помилки, ви повинні подати до органу ПФУ заяву (у довільній формі) з проханням провести перевірку і зазначити, за який період її провести (період, у якому вам потрібно виправити помилкові дані). Після закінчення перевірки приступайте до заповнення звіту.

У таблиці 6 на застраховану особу формуєте окремий коригувальний рядок, де, крім «загальних» граф, заповнюєте:

— графу 10 з КТН «6» — якщо донараховуєте пенсійні внески (самостійне донарахування пенсійних внесків за періоди до 2011 року); «7» — якщо зменшуєте їх (самостійне зменшення пенсійних внесків за періоди до 2011 року);

— у графі 11 зазначаєте період, за який правите помилку за пенсійними внесками.

НЕ потрібно заповнювати графи 6, 7, 13 — 16, 19, 21, 24 і 25 таблиці 6 Звіту за формою № Д4. Річ у тому, що в пенсійній звітності, що подається за звітні місяці 2010 року, у таблиці 6 такі графи були відсутні.

Якщо помилка допущена в розмірі ставки внеску, а база стягнення при цьому визначена правильно, то рядок 4.4 (5.4) додатка до таблиці 1, а також графи 17 і 18 таблиці 6 не заповнюйте.

Усуваємо помилки, допущені до 2010 року

Такі помилки виправляєте тим же способом, що й помилки 2010 року — через таблицю 6 Звіту за формою № Д4 (див. попередній розділ).

Проте якщо допущена помилка вплинула на персоніфіковані дані працівника за його нарахуваннями (помилки в базі стягнення внеску, сумі внеску в частині утримань), то додатково потрібно здійснити такі дії.

Вам доведеться поспілкуватися з ПФУ тісніше. Спершу «пережити» перевірку ПФУ (за вашою ініціативою — заявою). Після неї заповнити звіт за «той» період і подати його знову ж таки — до ПФУ.

Для цього вам потрібно «відкопати» форму ІНДАНІ «Індивідуальні відомості про застраховану особу» (додаток 13 до Інструкції № 16-6) на працівника за той рік, у якому збираєтеся виправляти помилку. Далі, керуючись нормами Порядку № 7-6, заповнюєте:

— один бланк форми ІНДАНІ з відміткою «скасовуюча», — повністю повторюєте всі раніше відображені відомості для застрахованої особи (переписуєте з «відкопаної» ІНДАНІ);

— другий бланк форми ІНДАНІ з відміткою «коригуюча» — зазначаєте правильні відомості;

— форму «Ярлик-розписка до пачки документів».

Нагадаємо: бланк заповнюється українською мовою друкованими літерами без помарок і виправлень або друкується (по одному символу в одну комірку).

Форми ІНДАНІ разом з Ярликом-розпискою надаєте до свого органу Пенсійного фонду

висновки

  • Усі сумові помилки, допущені у звітних періодах починаючи з 2011 року, коригуйте у Звіті з ЄСВ за той місяць, у якому вони виявлені.
  • Якщо помилка допущена до 2010 року, то доведеться пережити перевірку пенсійників і подати їм форму ІНДАНІ за звітний рік, у якому була допущена помилка.
  • Сумові помилки за період з 2011 року виправляються через таблиці 1 і 6 Звіту з ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі