Теми статей
Обрати теми

Сервіс «готівка на касі»: що важливо знати торговцеві

Адамович Наталія, податковий експерт
Останнім часом банки пропонують роздрібним торговцям надавати покупцям нову послугу. Коли покупець розраховується на касі платіжною карткою, на його прохання касир може зняти з картки готівку і видати її йому. Що треба знати торговцеві*, який вирішив підключити таку послугу? Як оформляти видачу готівки? Давайте розбиратися.

* Торговців, працюючих без РРО з використанням книг обліку розрахункових операцій (КОРО) і розрахункових книжок (РК), до уваги не беремо.

Організаційні моменти

Послуга видачі готівки торговцями покупцям, які розплачуються електронними платіжними засобами (ЕПЗ), передбачена п. 1.42 Закону № 2346**. Реалізувати її можуть за бажання усі торговці: і підприємства, і підприємці (ФОП), що приймають до обслуговування ЕПЗ для оплати вартості товарів або послуг.

** Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Хоча сам по собі платіжний термінал призначений у тому числі і для видачі готівки (див. п. 1.321 Закону № 2346), проте без домовленостей з еквайєром або платіжною організацією про надання такої послуги самостійно реалізувати сервіс «готівка на касі» у торговця не вийде.

Сам процес впровадження послуги з видачі готівки держателям ЕПЗ врегульований і Нацбанком. Так, торговець (підприємство або ФОП), що приймає в оплату платіжні карти і оснащений POS-терміналом (у тому числі з’єднаним із РРО), за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, може надавати держателеві ЕПЗ послуги видачі готівки (!), якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи (п. 9 Положення № 148***).

*** Положення про ведення касових операцій в національній валюті, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Як і при розрахунках з використанням банківських карток через POS-термінали за товари/послуги****,

**** Детальніше про облік таких розрахунків див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 42, с. 10.

суб’єкти господарювання видачу готівки повинні проводити суто за домовленістю з еквайєром

Саме у договорі еквайрингу і мають бути прописані умови технологічного й інформаційного обслуговування розрахунків з використанням ЕПЗ за послугою видачі готівки. Без цього ніяк.

І деякі банки вже запустили цей сервіс і обкатують його на практиці (наприклад, Приватбанк, Монобанк на мережі АЗС WOG).

Умови сервісу

По-перше, послугою «готівка на касі» можуть скористатися тільки покупці торгової точки, що розраховуються за куплений товар за допомогою платіжної карти. Просто прийти і зняти готівкові кошти без здійснення покупки не вийде.

По-друге, надати таку послугу торговець може тільки при розрахунках покупцем певною картою (наприклад, по сервісу готівка на касі від Приватбанку — це тільки дебетові карти, за якими можуть проводитися операції в межах залишку коштів, що обліковуються на рахунку). Поки ще не усі банки приєдналися до цієї системи, відповідно у торговців немає можливості обслуговувати власників карт абсолютно усіх емітентів.

По-третє, за умовами сервісу може бути встановлена верхня межа для отримання готівки. Обмеженням щодо видачі готівки за допомогою ЕПЗ завідує НБУ (п. 13.1 ст. 13 Закону № 2346). Таке ж право є і у платіжних організацій відповідної платіжної системи, і у банків — членів цієї системи. Наприклад, по сервісу готівку на касі від Приватбанку дозволяється зняти до 500 грн. при здійсненні покупки за картами Visa і Mastercard незалежно від суми покупки.

За умовами сервісу «готівка на касі» торговець має право видати готівку держателю ЕПЗ за допомогою платіжного терміналу тільки при купівлі товарів/послуг

Покупець, здійснюючи покупку в торговій точці, розплачується за товар за допомогою платіжної картки й одночасно запитує у касира потрібну суму готівки. Якщо банк схвалює транзакцію за карткою, то покупець оплачує з картки покупку, касир видає йому готівку зі своєї виручки або ж із грошових коштів, отриманих у банку. Загальна сума транзакції з картки покупця надалі зараховується на поточний рахунок торговця.

Терміни розрахунків між банком-еквайєром і суб’єктом господарювання визначаються в договорі еквайрингу (п.п. 3.4 розд. V Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705). Як правило, гроші банк-еквайєр перераховує наступного дня.

Плюси сервісу для торговця: додаткові обсяги продажу товару в торговій точці; зниження витрат торговця на інкасацію готівки.

Оформлення видачі готівки

Як прописано в п. 9 Положення № 148, операцію з надання держателю ЕПЗ послуги видачі готівки торговець повинен проводити з друкуванням квитанції платіжного терміналу (або розрахункового документа) і відображати такі операції в КОРО або РК (!) у разі їх використання.

Сам порядок документування цієї операції прописаний в п. 27 Положення № 148, згідно з яким торговець:

1) реєструє ці операції в розрахункових документах РРО або РК;

2) відображає такі операції в КОРО або РК (враховуючи застереження, зроблене в п. 9 Положення № 148, — у разі їх використання);

3) складає видатковий касовий ордер (ВКО) на загальну суму проведених операцій з видачі готівки і робить запис у касовій книзі.

Зверніть увагу! З наведених вище вимог НБУ випливає, що

операції з видачі держателю ЕПЗ готівки з карти мають бути задокументовані в касовій книзі з оформленням касових ордерів

Застереження — типа «у разі її використання», як, наприклад, для КОРО, в пп. 9 і 27 Положення № 148 немає. А як бути тим торговцям (їх відокремленим підрозділам), що використовують РРО, які працюють без касової книги і відповідно не оформляють касові ордери?

Відокремлені підрозділи без касової книги. Нагадаємо, працювати без касової книги можна тільки тим відокремленим підрозділам, які не проводять операції прийняття (видачі) готівки за касовими ордерами (п. 39 Положення № 148).

В той же час самі по собі операції видачі готівкових коштів з карт покупців, враховуючи норми того ж п. 39 Положення № 148, як інші операції, що оформляються видатковими касовими ордерами, вимагають ведення касової книги в такому відокремленому підрозділі.

Чи потрібно під сервіс «готівка на касі» відокремленому підрозділу, що працює без касової книги та оформлення касових ордерів, спеціально її заводити? Податківці за роз’ясненнями відсилають до НБУ (див. відповідь на запитання 5 в листі ДФСУ від 22.03.2019 р. № 1175/ІПК/08-01-14-08-16). НБУ доки мовчить. Але навіть якщо і треба, то відокремленому підрозділу, по-хорошому, серйозні штрафи за неоформлення касових ордерів і неведення книги (як за неналежне оприбуткування готівки) поки що не загрожують, зважаючи на те що Указ Президента України від 12.06.95 р. № 436/95, що генерував касові штрафи, втратив силу (див. лист ДФСУ від 23.08.2019 р. № 3979/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). Єдине: за недотримання порядку ведення касової документації податківці можуть покарати в адміністративному порядку.

ФОП. Для торговців-ФОП працює безумовне звільнення від ведення касової книги, прописане в п. 39 Положення № 148. До того ж, за роз’ясненнями НБУ (див. лист від 16.04.2015 р. № 50-01015/25464), від них не вимагається оформляти касові операції прибутковими і видатковими касовими ордерами. Проти застосування підприємцями касових ордерів виступають і податківці (див. БЗ 109.15). Головне — у Книзі обліку доходів (і витрат) показати повне оприбуткування усієї готівкової виручки, що надійшла протягом дня (п. 11 Положення № 148). А суму виданої готівки з карт покупців ФОП в Книзі доходів (і витрат) показувати не треба. Хоча знову-таки за неправильне відображення готівки в Книзі доходів (і витрат) доки не штрафують (див. вище).

Тож документувати операції з видачі готівки на касі з карт покупців торговець повинен залежно від умов проведення готівкових розрахунків (див. табл. 1).

Таблиця 1. Як торговцеві документувати видачу готівки з карти покупця

Умови розрахунків

Пакет документів від НБУ (пп. 9, 27 Положення № 148)

Підприємства (у тому числі відокремлені підрозділи з РРО і касовою книгою

1. Квитанція POS-термінала при продажу товару з оплатою картою.

2. Чек РРО (ф. № ФКЧ-1) при продажу товару з оплатою картою.

3. Квитанція POS-термінала на видачу готівки.

4. Чек РРО (ф. № ФКЧ-2) на видачу готівки з карти.

5. ПКО — уся сума готівкової виручки (Z-звіт).

6. ВКО — на суму виданих готівкових коштів з карти.

7. Запис у касовій книзі (ПКО і ВКО)

Відокремлені підрозділи з РРО, але без касової книги**

1 — 4 див. вище.

5. Запис у КОРО про оприбуткування готівки*.

6. Запис у КОРО про видачу готівки*

ФОП з РРО/без РРО

1 — 4 див. вище.

5. Запис у Книзі обліку доходів (і витрат) про оприбуткування готівки

* Якщо відокремлений підрозділ не відмовився від КОРО, то йому, як і раніше, треба робити записи в КОРО на підставі щоденних Z-звітів (див. лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 904/6/99-99-14-05-01-15/ІПК). Хоча на сьогодні ця вимога податківців знецінена скасуванням касових штрафів.

** Самі по собі операції видачі готівкових коштів з карт покупців, враховуючи п. 39 Положення № 148, вимагають ведення відокремленим підрозділом касової книги. Проте, враховуючи, що на сьогодні немає серйозних штрафів за неоформлення касових ордерів і неведення касової книги (оприбуткування готівки), відокремлені підрозділи, що не ведуть касової книги, під сервіс «готівка на касі» можуть спеціально її не заводити.

А тепер детальніше про самі документи, оформлення яких зажадає видача готівки держателям платіжних карт за допомогою сервісу «готівка на касі».

Чек РРО

Торговець, що приймає в оплату платіжні карти, одночасно з видачею готівки держателеві карти під час оплати вартості товарів/послуг повинен роздрукувати не лише квитанцію платіжного терміналу, але і чек РРО на видачу грошових коштів (як розрахунковий документ).

При цьому, як пояснюють податківці (див. лист ДФСУ від 22.03.2019 р. № 1175/ІПК/08-01-14-08-16), торговець повинен видати (!) окремі чеки на кожну операцію з платіжною картою:

1) при розрахунку за товар/послугу — чек за ф. № ФКЧ-1,

2) при видачі готівкових коштів держателеві карти — чек за ф. № ФКЧ-2.

Зверніть увагу! Чек видачі коштів за формою № ФКЧ-2 (додаток 2 до Положення № 13*) формують не лише при проведенні розрахунків у разі повернення товарів, рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу, але і в інших випадках, тобто у тому числі і при видачі держателеві ЕПЗ готівки на касі з платіжної карти (п. 1 розд. III Положення № 13).

* Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Один момент: у чеку ф. № ФКЧ-2 слід запрограмувати найменування операції виплати «Видача готівки» і не забути про додаткові реквізити, які мають бути в чеку при операціях, що проводяться з використанням платіжних карт (п. 6 розд. II Положення № 13).

У кінці робочого дня у Z-звіті окремо зафіксуються (п. 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199):

сума денної виручки як загальний підсумок розрахункових операцій за продані товари з розбиттям за формами оплати — готівковою та/або безготівковою;

сума виданої готівки, у тому числі і службова видача.

КОРО

Як прописано в п. 9 Положення № 148, операції з видачі готівки на касі з карти покупця відображають в КОРО тільки у разі їх використання.

При цьому за правилами, що діють з 01.10.2018 р., використовують КОРО, точніше, роблять записи в КОРО, тільки у разі виходу з ладу РРО/відключення електроенергії. А ось

при проведенні розрахункових операцій через РРО не треба щодня робити записи в КОРО про рух коштів і суму розрахунків

Проте податківці наполягають на тому, щоб відокремлені підрозділи без касової книги, що не відмовилися від КОРО, як і раніше, щодня робили записи в КОРО на підставі щоденних Z-звітів, щоб підтвердити оприбуткування готівки (див. лист ДФСУ від 05.03.2019 р. № 904/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Але, на наш погляд, така вимога є необґрунтованою зважаючи на нові правила оприбуткування з п.п. 18 п. 3 Положення № 148 — формування Z-звіту в електронній формі.

Тим більше що штраф за відсутність щоденного запису в КОРО (як за неналежне оприбуткування готівки) торговцеві поки що не загрожує.

ПКО, РКО і касова книга

Як ми вже зазначили, п. 39 Положення № 148 по суті зобов’язує торговців, що видають готівку на касі держателям платіжних карт, вести касову книгу (п. 27 Положення № 148). Виконуючи вимоги п. 11 Положення № 148, підприємства (у тому числі і відокремлені підрозділи підприємств), які зобов’язані вести касову книгу, повинні усю суму готівки, отриманої за день (виручка, інші надходження), оприбутковувати в касовій книзі в день її надходження. Для цього слід на всю суму готівкових надходжень виписати прибутковий касовий ордер (ПКО) і вказану в ньому суму записати в касову книгу.

У кінці робочого дня касир на підставі квитанцій POS-термінала повинен оформити один ВКО на загальну суму операцій з видачі готівки за допомогою POS-термінала (п. 27 Положення № 148).

У такому ВКО реквізити «Отримав», «Дата», «Сума», «Підпис отримувача», а також дані документа, що засвідчує особу одержувача, не заповнюються (п. 32 Положення № 148). Інші реквізити ВКО мають бути заповнені в обов’язковому порядку.

Загальну суму виданих держателям платіжних карт готівкових коштів слід вписати в касову книгу на підставі оформленого ВКО.

Облікові особливості

Хоча при розрахунку через POS-термінал інформація банку-еквайєра практично завжди передається миттєво, в той же час гроші на рахунку підприємства засвітяться не відразу. Тому в період від авторизації до надходження грошей на рахунок має сенс їх обліковувати за Дт 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті». І тільки після зарахування банком-еквайєром грошей на поточний рахунок підприємства надходження відображаємо на субрахунку 311.

За обслуговування розрахунків через POS-термінал банк-еквайєр може стягувати комісію-винагороду. Комісія може сплачуватися як окремо, так і списуватися з суми коштів, що зараховуються на рахунок підприємства (залежно від умов договору). Незалежно від вибраного способу комісію відносимо до складу адмінвидатків (рахунок 92) підприємства (п. 16 П(С)БО 16 «Витрати»). Облік операцій з видачі готівки покупцями через термінал покажемо на прикладі.

Приклад. Підприємство продало товар: за готівковий розрахунок на суму 3000 грн. (у тому числі ПДВ — 500 грн.); з оплатою платіжною картою через POS-термінал на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). Одночасно покупець попросив видати йому готівку з його карткового рахунку в сумі 500 грн. Винагорода банку за проведення операції — 10 грн. (див. табл. 2).

Таблиця 2. Облік операцій по сервісу «готівка на касі»

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Відображено продаж товару за готівкові кошти

301/РРО

702

3000

702

641/ПДВ

500

2

Відображено реалізацію товарів з розрахунком через POS-термінал платіжною картою

333/ПКбг

702

1200

702

641/ПДВ

200

3

Видано готівку покупцеві з його рахунку за допомогою платіжної карти

333/ПКгот

301/РРО

500

4

Зараховано банком-еквайєром грошові кошти на поточний рахунок торговця:

— за розрахунками за товар з оплатою платіжною картою

311

333/ПКбг

1190

— за виданою з каси готівкою з платіжної карти

311

333/ПКгот

500

5

Відображено комісію банку

92

333/ПКбг

10

Думаємо, що незабаром сервіс «готівка на касі» стане доступним для більшості клієнтів банків, як торговців, так і покупців. А як його правильно впровадити суб’єктові торгівлі — ви вже знаєте.

висновки

  • Видавати покупцям — держателям ЕПЗ готівку з карт торговець може тільки за домовленістю з еквайєром або платіжною організацією.
  • Операція видачі покупцеві з карти готівки на касі оформляється окремим розрахунковим документом: чеком РРО або розрахунковою квитанцією.
  • За касовими правилами НБУ видачу готівки з карт торговець повинен оформити видатковим касовим ордером і показати в касовій книзі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі