Теми статей
Обрати теми

Пальний акциз: коли відображати АН/РК у декларації

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 116.05 Бази знань

висновок документа

У декларації акцизного податку відображаються АН/РК, зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається декларація, у тому числі ті, що складені в двох примірниках — у разі реєстрації в ЄРАН другого примірника в тому періоді, за який подається декларація

Ось він — момент фіскальної істини! Від відповіді на це запитання залежить алгоритм складання декларації акцизного податку в частині пального акцизу, тобто — додатка 11 і розділу В декларації.

А суть питання полягає в тому, в якому періоді платникові пального акцизу відображати в акцизній декларації обсяги пального із АН (РК) — як вхідних, так і вихідних. Оскільки дати виписування АН (РК) і дати їх реєстрації в ЄРАН — причому часто як першого, так і другого їх екземплярів — нерідко належать до різних податкових місяців. Безумовно, цей нюанс може впливати не лише на об’ємні показники декларації конкретного місяця, але й на оподаткування — тобто при відставанні реєстрації АН/РК від фактичних операцій у низці випадків може призвести до виникнення ПЗ з пального акцизу!

Порядок складання і подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 189, це питання знову не прояснив. Там, як і раніше, йдеться (див. пп. 4 і 5 п. 2 розд. V Порядку) про обсяги пального, отриманого/реалізованого суб’єктом господарювання у звітному періоді згідно з МД і АН/РК, зареєстрованими в ЄРАН. Тобто так і не стало зрозуміло, в декларацію за який місяць включати «перехідні» АН/РК.

Як відомо, терміни реєстрації АН/РК, установлені в п. 231.6 ПКУ, різняться* від одного і до 15 днів від дати, в яку вони мають бути складені (зокрема, для реєстрації в ЄРАН другого екземпляра АН термін — три календарні дні, наступні за днем отримання пального його одержувачем, для реєстрації в ЄРАН будь-яких РК — також три календарні дні).

* Детальніше про терміни реєстрації див. в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 9.

Тому орієнтуватися доводиться на роз’яснення фіскалів. ☹ І ось після тримісячної «експлуатації» нових акцизних норм вони нарешті висловилися.

Що ж ми маємо? Податківці наполягають на даті реєстрації АН/РК в ЄРАН. Причому у разі виписування АН/РК у двох екземплярах орієнтир робиться на дату реєстрації в ЄРАН саме другого екземпляра АН/РК! Тобто поки одержувач не зареєструє АН/РК в ЄРАН, не лише він, але й постачальник, на думку фіскалів, не зможе провести ці обсяги в декларації. І тільки в декларації за той звітний період, в якому одержувач зареєструє в ЄРАН другий екземпляр АН/РК, обидві сторони (і одержувач, і постачальник пального) проведуть ці обсяги як реалізовані і отримані (відповідно) в декларації акцизного податку і, зокрема — в спеціальному «пально-акцизному» додатку 11 до декларації. Тому постачальники, що оформляють АН у двох екземплярах, повинні чітко стежити за реєстрацією в ЄРАН других екземплярів АН одержувачами, щоб відобразити свою реалізацію в «правильному» місяці. У світлі цього роз’яснення, мабуть, варто проаналізувати, як ви звітували за пальним акцизом за попередні два місяці, і за необхідності подати УР.

Зазначимо, що в тих непоодиноких випадках, коли вихідні АН випереджають вхідні, в декларації може вилазити ПЗ за пальним акцизом. При цьому запізнілі вхідні АН це ПЗ вже не зменшать, а потраплять на вхід лише в періоді їх реєстрації. Ось такі виходять віртуальні ігри в пальний акциз.☹

Крім того, в консультації, що коментується, податківці роз’яснили, як відображати в додатку 11 зареєстровані в ЄРАН РК: у графі 4 вказуються обсяги збільшення/зменшення пального згідно з РК до вхідних (отриманих) АН; у графі 5 зазначаються обсяги збільшення/зменшення пального згідно з РК до вихідних (відісланих) АН.

Нагадаємо, за вересень-2019 акцизна декларація подається за новою формою — з урахуванням змін, унесених до неї наказом Мінфіну № 189.

І ще відмітимо, що викладене вище рівною мірою стосується й акцизу за спиртом етиловим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі