Теми статей
Обрати теми

Пеня при самовиправленні: платити чи не платити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Якщо в необхідності сплати самоштрафу при виправленні занижуючої помилки сумнівів не виникає, то з пенею не все так однозначно. Платити чи не платити пеню при самовиправленні? Про це й поговоримо.

Розпочнемо з того, що «пеньова» загроза виникне перед платником, який самовиправляється, тільки в разі, якщо уточненка подається після закінчення 90 календарних днів, що йдуть за останнім днем граничного строку сплати податкових зобов’язань (ПЗ) за помилковий період. Тож якщо ПДВ-уточненка подана в межах зазначеного строку (й усе нараховане за уточненкою сплачено до її подання), пеня платникові точно не загрожує. Замислитися доведеться в разі, якщо вписатися в ці пільгові 90 днів не вийшло.

Податківці попереджають: оскільки рядка для відображення пені в уточнюючому ПДВ-розрахунку немає, пеня при такому запізнілому самовиправленні буде розрахована в інформаційній системі ДФС автоматично згідно із закладеним у ній алгоритмом розрахунку за весь період заниження ПЗ (див. листи ДФСУ від 02.01.2019 р. № 13/6/99-99-12-02-01-15/ІПК, від 19.11.2018 р. № 4883/6/99-99-07-02-01-15/ІПК).

І це незважаючи на те, що

формальних підстав для нарахування пені за занижений період (у тому числі й у разі самовиправлення) в ПКУ вже давно немає

Нагадаємо: п. 129.9, який установлював, що пеня не нараховується в разі, якщо зміни до податкової звітності платник вносить у межах 90 календарних днів, що йдуть за граничним строком сплати ПЗ, з 01.01.2019 р. виключений з ПКУ. Саме ця норма прив’язувала точку відліку пені до граничного строку сплати ПЗ за період, що самовиправляється. А ось після виключення цієї норми пеня за період заниження при самовиправленні нараховуватися не повинна. Адже в п.п. 129.1.3 ПКУ про пеню за період заниження ПЗ не йдеться.

З 01.01.2019 р. пеню слід платити тільки в тому випадку, якщо «самовиправляючі» зобов’язання і самоштраф сплачені із затримкою більше 90 календарних днів (тобто після закінчення 90 днів з дати подання уточненки) і тільки за період, що перевищує ці 90 днів прострочення (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4).

Але це тільки теоретично. На практиці податківці цю точку зору не підтримують і продовжують нараховувати пеню за весь період заниження ПДВ-зобов’язань (окрім згаданих листів, така позиція простежується і в роз’ясненнях з БЗ 138.02).

Чи можна не платити неправомірно нараховану податківцями пеню?

Незважаючи на те, що жодної відповідальності за несплату пені ПКУ не передбачає (це підтверджують і самі податківці — див. БЗ 138.02), не платити її можуть тільки платники, готові доводити неправомірність нарахування пені в суді.

Адже з часом несплачена пеня набере статусу податкового боргу (див. БЗ 138.02). І суми, що сплачуються платником у рахунок поточних ПЗ, податківці направлятимуть на погашення пеньового податкового боргу, що виник. Відповідно за поточною заборгованістю виникне недоплата. А за це вже і штраф (згідно зі ст. 126 ПКУ), і пеня загрожують однозначно.

Крім того, за наявності податкового боргу майно платника передається в податкову заставу (ст. 88 ПКУ). А в окремих випадках може бути навіть накладений адміністративний арешт (ст. 94 ПКУ).

Тож тут є тільки два варіанти: платити або оспорювати. Варіант просто проігнорувати ні до чого хорошого не призведе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі