Теми статей
Обрати теми

Виправляємо ПДВ-помилки в бухгалтерському обліку

Ольховик Ольга, податковий експерт
Якщо помилка в декларацію з ПДВ закралася з бухобліку, то й відкоригувати потрібно не лише податкову звітність, а й бухгалтерські дані. Тому наступна стаття нашого тематичного номера — про виправлення ПДВ-помилок у бухгалтерському обліку.

ПДВшні помилки в бухобліку виправляють точно так само, як і будь-які інші бухгалтерські помилки. Тобто порядок виправлення ПДВ-помилок залежатиме від давності помилки і від її впливу на фінрезультат.

Виправляємо помилку поточного року

Такі помилки виправляють у періоді їх виявлення:

методом «червоне сторно» — якщо потрібно прибрати помилково нараховані податкові зобов’язання (ПЗ) або податковий кредит (ПК), або зменшити їх суму;

методом додаткових бухгалтерських записів — якщо потрібно нарахувати помилково не відображені ПЗ/ПК або збільшити їх суму.

Тобто для того, щоб прибрати помилкову ПДВ-проводку (або зменшити її суму), відображену в поточному році, потрібно просто повторити помилковий запис зі знаком «мінус». Додаємо не відображену операцію звичайною проводкою, яка мала бути показана спочатку. Збільшуємо суму помилково заниженого ПДВ — повторенням звичайної «нараховуючої» проводки на суму помилки.

Важливо! Коригуючі проводки відображаємо в місяці виявлення помилки, виправлення у вже закритий помилковий період не вносимо.

Якщо помилка виявлена після завершення року, але до затвердження (подання) річної фінансової звітності за цей період, — ПДВ-помилку виправляємо в такому ж порядку, але виправляючий запис відображаємо останнім числом грудня минулого року (п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1).

Виправляючі записи відображаємо на підставі бухгалтерської довідки, в якій зазначаємо: зміст помилки, суму та кореспонденцію рахунків бухобліку, за допомогою якої вносимо зміни.

Приклад 1. У жовтні 2019 року виявлено такі ПДВ-помилки:

— у березні 2019 року помилково завищена сума ПЗ на 100 грн. (завищені реалізаційні проводки і виписана ПН на більшу суму);

— у серпні 2019 року помилково не відобразили ПК на суму 2000 грн. за ПН, виписаною на передоплату.

Таблиця 1. Виправляємо поточні ПДВ-помилки в бухобліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Зменшено дохід від реалізації

361

702

600,00

702

643/ПДВ

100,00

2

Відкориговано суму помилково завищених ПЗ

643/ПДВ

641/ПДВ

100,00

3

Зменшено податок на прибуток за 1 квартал 2019 року (500 грн. х 18%)

98

641

90,00

4

Відображено «забутий» ПК

641/ПДВ

644/1

2000,00

У нашому прикладі ПДВ-помилка вплинула на суму доходу, таким чином торкнувшись і податковоприбуткових нарахувань. Тому сума податку на прибуток за 1 квартал відкоригована. А ось недоплати податку не виникло. Тому жодних штрафних санкцій немає. Якби в результаті помилки виникла недоплата податку, то в бухобліку довелося б відображати ще й нарахування штрафу: Дт 948 — Кт 641.

Виправляємо минулорічну помилку

Якщо помилки припустилися в минулому році, порядок її виправлення залежить від того, вплинула вона на фінрезультат підприємства чи ні.

Минулорічні ПДВ-помилки, що зачіпають фінрезультат (такими є, наприклад, помилки в нарахуванні звичайних ПЗ (Дт 70 — Кт 643), компенсуючих ПЗ і ПЗ на мінбазу (Дт 949 — Кт 641)) виправляють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6). Якщо замість прибутку у вас непокритий збиток — коригувати доведеться його (див. лист Мінфіну від 23.02.2010 р. № 31-34000-20-10/3939). Згідно з Інструкцією № 291 такі помилки виправляють через рахунок 44 у кореспонденції з рахунками обліку відповідних об’єктів класів 1 — 6.

Тобто минулорічну ПДВ-помилку, що вплинула на фінрезультат, виправляємо проводкою (звичайною або сторнуючою): Дт 44 — Кт 643, 641.

Якщо минулорічна ПДВ-помилка не зачіпає прибуткові/витратні рахунки (такою помилкою, наприклад, є помилка, пов’язана з нарахуванням ПК), то коригувати доведеться сальдо на початок року тільки за тими статтями активу і пасиву Балансу, яких ці помилки торкнулися.

Приклад 2. У жовтні 2019 року виявлено помилку в сумі нарахованих компенсуючих ПЗ за грудень 2018 року. Їх сума занижена на 10000 грн. У цьому ж періоді був помилково не відображений ПК на 10000 грн.

Таблиця 2. Виправляємо минулорічні помилки в бухобліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено донарахування компенсуючих ПЗ

441

641/ПДВ

10000,00

2

Зменшено суму податку на прибуток за 2018 рік

(10000 грн. х 18 %)

441

641

1800,00

3

Збільшено суму ПК

641/ПДВ

644/1

10000,00

Пам’ятайте: після виправлення минулорічних помилок в обліку доведеться скласти нову правильну фінзвітність за помилковий рік, у поточній фінзвітності слід відображати вже правильні показники (за даними на початок звітного періоду), а в примітках до фінзвітності потрібно буде зазначити зміст і суму помилки, статті фінзвітності минулих періодів, перераховані з метою повторного надання порівнянної інформації, факт або недоцільність повторного оприлюднення виправленої фінзвітності (детально про алгоритм виправлення помилок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25, с. 5).

Невідображення ПК — необов’язково помилка

І ще не забувайте про те, що право на відображення ПК зберігається за платником протягом 1095 днів з дати складання ПН/РК (п. 198.6 ПКУ). Тому ситуацію з не відображенням ПК можна і зовсім не розглядати як помилку. Достатньо просто відобразити його в одному з подальших періодів у межах зазначеного строку. Тоді ані бухгалтерських довідок складати не потрібно, ані виправлень до минулорічної фінзвітності вносити не доведеться.

Хоча, без сумніву, трапляються випадки, коли краще все-таки виправитися. Наприклад, невідображеним ПК можна перекрити занижені ПЗ цього періоду (як у прикладі 2). А ось якщо з дати складання ПН минуло більше 1095 днів, то відобразити ПК за нею вже не вийде (див. БЗ 101.13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі