Теми статей
Обрати теми

Єдинники! Зустрічайте нові форми Заяви та Витягу

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308

висновок документа

Затверджено нові форми документів для переходу на єдиний податок (ЄП) і Витягу з реєстру єдиноподатників

Наказ, що коментується, скасовує інший наказ Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675. Останній уже давно суперечив ПКУ. Адже з 01.01.2014 р. були скасовані свідоцтва платника ЄП. Але наказ № 1675, як і раніше, визначав форму такого свідоцтва і встановлював порядок його видачі. Хоча відтоді реєстрація суб’єкта платником ЄП здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Реєстру.

Форми Заяви про перехід на ЄП та Розрахунку доходу за рік, що передує такому переходу, були затверджені тим же наказом № 1675. Зараз Мінфін їх просто оновив і привів у відповідність із чинною редакцією ПКУ. Але, на відміну від свого попередника, наказ, що коментується, не містить порядку подання такої Заяви. Хоча проектом наказу він і передбачався…

Що змінилося в Заяві та Розрахунку доходу?

Заява про застосування ЄП. Більшість реквізитів Заяви перекочували із старої форми до нової. Деякі з них просто переставлені і значаться під іншими номерами. Наприклад, податкова адреса значилася в рядку під номером 6, тепер — під номером 4.

Введені поля для проставлення відмітки про (1) реєстрацію (перехід) платником ЄП, (2) внесення змін і (3) відмову від ЄП. А ось дані про держреєстрацію юрособи/ФОП із Заяви виключили.

У рядках 5.1.1 і 5.2 додані поля для відмітки про групу ЄП з ПДВ-реєстрацією або без неї. Крім того, у полі 5.3 Заяви тепер вписуватимемо відомості про реєстрацію платником ПДВ (з проханням зареєструвати ПДВ-платником або ж анулювати ПДВ-реєстрацію).

Спрощено таблицю про обрані види діяльності за КВЕД — додатково виділяти з неї виробничі КВЕД більше не вимагається.

Попри те, що п.п. 298.1.1 ПКУ передбачає можливість подання Заяви в електронній формі, на практиці вона не була реалізована (БЗ 107.12, 108.01.01). Сподіваємося, що нарешті електронний спосіб подання Заяви буде забезпечений. Детальніше про строки та правила подання Заяви читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 97, с. 19.

Розрахунок доходу. Тут за великою мірою кардинальних змін не відбулося.

У Розрахунку доходу більше не треба наводити дані про держреєстраційний документ юрособи/ФОП (назву, номер, дату).

Як заповнювати Розрахунок, що додається до Заяви про перехід на ЄП, детально описано в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 99, с. 24.

Запит і Витяг з реєстру. За вимогами п. 299.9 ПКУ зареєстрований платник ЄП за бажанням може безоплатно та безумовно отримати Витяг з реєстру. Але до видання наказу, що коментується, нормативно затвердженої форми Запиту і Витягу з реєстру платників ЄП встановлено не було. Тому Запит про отримання такого Витягу направляли в довільній формі. На його підставі податківці надавали тимчасовий Витяг з реєстру платників ЄП поштою або на електронну адресу, зазначену в Запиті платника (див. БЗ 107.08). Можливість отримання Витягу в електронній формі реалізована не була — затвердженої ж форми не було.

З набранням чинності наказом, що коментується, і Запит, і Витяг з реєстру платників ЄП набудуть нормативного статусу. Тому подати Запит і отримати Витяг зможемо засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Розпочне діяти наказ, що коментується, з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера до друку ще не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі