Теми статей
Обрати теми

«Пальне» ліцензування: відповідальність

Амброзяк Наталя, юрист
У попередній статті ми з вами обговорили основні питання ліцензування. У цьому ж матеріалі поговоримо про санкції. Що буде, якщо не отримати ліцензію? Давайте розбиратися.

Санкції поділимо на дві групи:

1) фінансові (відповідно до Закону № 481);

2) адміністративні (відповідно до КУпАП).

Фінансові санкції. Передбачені в ст. 17 Закону № 481. А це:

виробництво пального без ліцензії — 1 млн грн.;

— оптова торгівля пальним або зберігання пального без ліцензії — 500 тис. грн.;

— роздрібна торгівля пальним без ліцензії — 250 тис. грн.;

роздрібна торгівля через РРО (КОРО), не зазначені в ліцензії — 200 % вартості реалізованої через такі РРО (КОРО) продукції, але не менше 10 тис. грн.

Санкції застосовуватимуться до юридичних осіб і ФОП. При цьому зверніть увагу: згідно з ч. 22 ст. 18 Закону № 481 штрафи, передбачені в ст. 17 Закону № 481, не застосовуватимуться за зберігання пального без ліцензії до 31.12.2019 р.

А ось санкції, пов’язані з ліцензіями на виробництво, оптову і роздрібну торгівлю, накладатимуться за порушення, вчинені з 01.07.2019 р.

Накладатимуться санкції за рішенням фіскалів (ч. 4 ст. 17 Закону № 481, Перелік № 609).

Штрафи сплачуватимуться на підставі податкового повідомлення-рішення (п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Порядку № 1204).

Адміністративні санкції. Передбачені в ст. 164 КУпАП. Ці норми встановлюють відповідальність за здійснення госпдіяльності без ліцензії (ч. 1 ст. 164 КУпАП) і повторне таке порушення (ч. 2 ст. 164 КУпАП). До речі, податківці в категорії 115.06 БЗ про цю статтю не згадували.

За ч. 1 ст. 164 КУпАП передбачений штраф від 17000 до 34000 грн. з конфіскацією виготовленої продукції (тобто пального), знарядь виробництва, сировини і грошей, отриманих від «безліцензійної» діяльності, або без такої конфіскації.

Повторне порушення, за яке протягом року порушника вже притягали до адмінвідповідальності, або «безліцензійна» діяльність з отриманням доходу у великих розмірах (17000 грн. і більше*) загрожує: штрафом від 34000 до 85000 грн. з конфіскацією пального, знарядь його виробництва, сировини і грошей, отриманих від такої незаконної діяльності.

* Див. примітку до ст. 164 КУпАП.

До кого застосовуватимуться санкції? Виходячи із загальних положень КУпАП йдеться про фізосіб. А в «пальному» контексті під штрафи повинні потрапити посадові особи юрособи або ФОП**. У будь-якому випадку, визначальну роль тут відіграватиме вина (ч. 1 ст. 9 КУпАП). Є вина — є відповідальність, немає вини — і штрафів немає.

** ФОП може спробувати відбитися від санкції. Для цього в суді використати позицію ВС щодо неможливості подвійного притягнення до відповідальності за одне й те ж порушення у рамках трудових спорів (див. детально в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 29, с. 17).

Протоколи складатимуть податківці, Нацполіція (ст. 255 КУпАП), постанови про притягнення до адмінвідповідальності — суди (ст. 221 КУпАП).

Зауважте: формально застосовувати ст. 164 КУпАП до «ліцензійно-пальних» порушень можуть вже з 01.07.2019 р. Але, оскільки видачу ліцензій податківці до 01.07.2019 р. у повному обсязі не організували, то відбитися від цього штрафу можна. Адже визначальну роль відіграє вина порушника.

Увага! Ст. 164 КУпАП ніхто не призупиняв. Застосувати її можуть навіть за зберігання пального без ліцензії.

Але, по-перше, конфіскувати в цьому випадку можуть лише гроші, отримані від платного зберігання, і тільки у ФОП. Посадовій особі юрособи ці гроші не належать, а конфіскувати можуть тільки те, що знаходиться у власності винного (ч. 1 ст. 29 КУпАП).

По-друге, у ст. 164 КУпАП йдеться про здійснення госпдіяльності без ліцензії. Є підстави вважати, що зберігання пального для власних потреб сюди не вписується. Хоча не виключаємо, що судова практика може стати на бік «штрафуючих» органів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі