Теми статей
Обрати теми

Індексація: розвіюємо міфи

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні ми пропонуємо поговорити про страшного звіра — про індексацію. Ох і не люблять її бухгалтери! Проте розуміти, коли виникає право на індексацію та як вона розраховується, потрібно. Навіщо? Хоча б для того, щоб правильно уникати її. Тож вміщуємося зручніше. На порядку денному — індексація зарплати.

В індексаційних питаннях рулять Закон про індексацію* та Порядок № 1078**. Іх положення є обов’язковими для всіх роботодавців: і бюджетників, і госпрозрахункових (тобто звичайних) підприємств, і підприємців.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Які зарплатні доходи індексуємо? Гривневі постійні доходи. Разові виплати, виплати в натуральній формі і середній заробіток, що входять до фонду оплати праці, індексації не підлягають.

Зарплату індексуємо у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (у жовтні та листопаді — у межах 2007 грн., у грудні — 2102 грн.). Усе, що вище, — індексації не підлягає.

Доволі часто можна почути запитання: чи потрібно буде індексувати зарплату, якщо оклад встановити вищий за прожитмінімум чи мінзарплату?

Так, навіть якщо у вашого працівника оклад сто тисяч гривень, у випадку настання права на індексацію його зарплата повинна бути проіндексована. Але у межах прожиткового мінімуму.

Як зрозуміти, коли ж у працівника настає те право на індексацію? Відповідь на це запитання залежить від базового місяця і коефіцієнта індексації. Саме ці дві величини потрібні для визначення суми поточної індексації.

Базовий місяць

Так склалося, що найбільше запитань у бухгалтерів виникає щодо базового місяця. Можливо, це є наслідком того, що механізм його визначення в Порядку № 1078 змінювався не раз.

Та повірте, зараз розібратися з тим, який саме місяць буде базовим, простіше простого! Все, що потрібно, запам’ятати таке правило:

базовим місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за обійманою працівником посадою

Потренуємося на конкретних ситуаціях?

Підвищено оклад. Згідно зі штатним розписом усім працівникам підприємства в жовтні 2019 року підвищено оклади.

Жовтень 2019 року стає базовим місяцем для працівників. Причому незалежно від суми підвищення окладу. Сам факт підвищення посадового окладу буде підставою для зміни старого базового місяця на новий — жовтень 2019 року.

Встановлено (підвищено) доплату/премію. Останній раз оклад працівникові підвищувався у січні 2019 року. У жовтні цього року йому встановили доплату за суміщення посад.

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення окладу не впливає на зміну базового місяця. Тому базовим для працівника залишиться січень 2019 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення окладу за його посадою.

Новоприйнятий працівник. Ситуація 1. Працівниця прийнята на посаду головного бухгалтера з 1 жовтня 2019 року. Раніше цю посаду обіймала інша особа, яку було звільнено.

Базовим місяцем для працівниці буде місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку вона була працевлаштована. Припустимо, що на підприємстві останній раз оклад за посадою «головний бухгалтер» підвищувався в січні 2019 року. Отже, для працівниці, яка обіймає цю посаду з 1 жовтня 2019 року, базовим місяцем буде січень 2019 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення окладу за посадою, на яку її було прийнято.

Ситуація 2. Працівник прийнятий на госпрозрахункове (тобто звичайне) підприємство на новостворену посаду з 21 жовтня 2019 року.

Базовим місяцем для працівника буде місяць створення нової посади (її введення в штатний розпис). Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою. Припустимо, що посада введена в штатний розпис із вересня 2019 року. Отже, вересень 2019 року буде базовим для працівника.

Але будьте уважні, якщо ви бухгалтер у держустанові. У вас підвищують посадові оклади тільки згідно з актами Кабміну. Тому й для новоприйнятих працівників, і для працівників, переведених на нові посади, незалежно від місяця введення посади до штатного розпису установи базовим буде місяць підвищення окладів згідно з рішеннями Кабміну (законодавчим підвищенням).

Ситуація 3. У штатному розписі з вересня 2019 року збільшено кількість штатних одиниць за посадою бухгалтер (з однієї до трьох). Останній раз оклад за цією посадою підвищувався в січні 2019 року. З 21 жовтня 2019 року на цю посаду прийнятий працівник.

Базовим для працівника буде місяць підвищення окладу за посадою, на яку він прийнятий, тобто січень 2019 року.

Факт збільшення кількості штатних одиниць за конкретною посадою, вже наявною в штатному розписі, не впливає на порядок визначення базового місяця

Переведення. Працівника перевели з посади бухгалтера на посаду економіста з 1 жовтня 2019 року. За посадою бухгалтера базовим місяцем був січень 2019 року, а за посадою економіста — травень 2019 року.

Базовим місяцем для працівника стає травень 2019 року, тобто місяць останнього підвищення зарплати за новою посадою, за якою індексується зарплата.

Зміна статусу. Працівника-сумісника буде звільнено 31.10.2019 р., а з 01.11.2019 р. прийнято на те ж підприємство і ту ж посаду, але за основним місцем роботи. Останнє підвищення окладу за посадою було в січні 2019 року.

У цьому випадку орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку прийнято працівника. Факт прийняття-звільнення тут не важливий. Отже, січень 2019 року залишається базовим місяцем для працівника.

Строковий договір. Працівниця прийнята на роботу за строковим трудовим договором на посаду бухгалтера з 21.10.2019 р. до дня фактичного виходу на роботу працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Останнє підвищення окладу за цією посадою було в січні 2018 року.

Базовий місяць визначаємо в загальному порядку. Так, у наведеній ситуації базовим місяцем для працівниці буде січень 2018 року — місяць останнього підвищення окладу за посадою.

Вихід із відпустки для догляду. Працівниця приступила до роботи з 28.10.2019 р. після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Останній раз оклад за її посадою підвищувався в січні 2018 року.

Для працівниці, що вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Отже, в описаній ситуації саме січень 2018 року буде базовим для працівниці.

Понижено оклад. У зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці працівникові понижено оклад із вересня 2019 року.

Пониження окладу (тарифної ставки) не впливає на визначення базового місяця для індексації зарплати. Тобто незважаючи на пониження окладу працівника з вересня 2019 року, базовий місяць для проведення індексації не зміниться.

З базовим місяцем визначилися. Розбираємося з коефіцієнтом індексації.

Коефіцієнт індексації

Коефіцієнт індексації, або, інакше кажучи, приріст індексу споживчих цін (ІСЦ) розраховують наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів споживчих цін до перевищення встановленого порога індексації (103 %).

Точкою відліку для його обчислення є базовий місяць працівника. Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст розраховують з місяця, що йде за базовим. Докладний порядок його розрахунку шукайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 15, с. 81.

Але пропонуємо вам самим не заморочуватись із обчисленням коефіцієнтів індексації, а скористатися вже готовими цифрами, які ми обчислюємо щомісяця спеціально для вас.

Кожного місяця у «Податки та бухгалтерський облік» ми публікуємо для вас таблиці із вже готовими коефіцієнтами індексації та розрахованими сумами індексації за відповідний місяць.

Так, наприклад, суми поточної індексації за листопад 2019 року наведені у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 84, с. 23. Якщо у вас працівник з повною зайнятістю відпрацює весь листопад повністю і в цьому місяці не буде днів, оплачених виходячи із середньої зарплати, то на перетині графи з найменуванням базового місяця і рядка з роком, в якому цей місяць став базовим, знаходите суму поточної індексації (нижня комірка (рядок «Сума»)), яку нараховуєте цьому працівнику.

Якщо місяць відпрацьовано не повністю, індексацію виплачуємо пропорційно відпрацьованому часу.

Важливо! У більшості випадків бухгалтер має справу з поточною індексацією, яку ми з вами вище навчились розраховувати. Але іноді до неї може додатися індексаційна різниця.

Індексаційна різниця

Право на індексацію-різницю може виникнути у працівника в місяці підвищення окладу за обійманою ним посадою. Коли це відбудеться?

Індексаційна різниця з’являється тоді, коли оклад підвищують на суму, яка менше суми можливої індексації, визначеної в місяці підвищення окладів

Її сума дорівнює різниці двох величин: (1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, і (2) розміру підвищення окладу.

Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в місяці підвищення окладів, необхідно до наступного підвищення окладів. Тобто право на індексацію-різницю з’являється у працівника вже в базовому місяці.

Надалі в умовах інфляції (найшвидше — через 3 місяці) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додасться поточна індексація. І до наступного підвищення окладу загальна сума індексації працівника складатиметься з індексації-різниці і поточної індексації.

Підіб’ємо підсумок. Індексація-різниця з’являється у випадку, коли сума підвищення окладу (тарифної ставки) НЕ перевищує суму індексації, яка склалася в місяці такого підвищення.

Не хочете морочитися з індексацією-різницею? Підвищуйте оклади так, щоб сума підвищення перекривала суму можливої індексації. Тоді вам доведеться «гратися» тільки з поточною індексацією.

висновки

  • Обов’язок індексувати зарплату не ставиться в залежність від розміру окладу працівника.
  • У загальному випадку сума індексації може складатися з поточної індексації та індексаційної різниці.
  • Щоб визначити суму поточної індексації, необхідно знати базовий місяць працівника та коефіцієнт індексації.
  • Індексація-різниця з’являється у випадку, коли сума підвищення окладу (тарифної ставки) не перевищує суму індексації, яка склалася в місяці такого підвищення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі