Теми статей
Обрати теми

ФОП-ЄП групи 2 третій у перевезеннях

Децюра Сергій, податковий експерт
Не проти здійснювати перевезення вантажів і ФОП, що перебувають на групі 2 спрощеної системи. Але знаючи про обмеження щодо надання послуг певним суб’єктам, у ФОП-спрощенців виникає запитання: ким вони можуть виступати у відносинах з перевезення? Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Обмеження для спрощенця

Щоб зрозуміти, чи може ФОП — платник ЄП групи 2 надавати послуги з перевезення вантажу, слід пригадати, якими видами діяльності йому взагалі заборонено займатися. Перелік заборонених видів діяльності шукайте в п.п. 291.5.1 ПКУ. Перелічувати всі ці види діяльності тут не будемо. З ними ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19. Скажемо тільки те, що серед них ви не відшукаєте послуг з перевезення вантажу, у тому числі й експедиторських послуг. Тобто такі послуги ФОП-ЄП групи 2 надавати мають повне право.

Інша річ, що за вимогами п.п. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП-ЄП групи 2 дозволено надавати послуги, але не у всіх випадках. Так,

ФОП-ЄП групи 2 не вдасться надавати послуги з перевезення вантажів (бути експедитором), замовник яких не є платником ЄП, чи населення

Річ у тому, що ФОП групи 2 дозволено надавати послуги тільки платникам ЄП (як ФОП, так і юрособам) та/або населенню (громадянам). Отже, надавати послуги з перевезення вантажу, а також експедиторські послуги платнику податку на прибуток чи ФОП-загальносистемнику не вдасться. Крім того, податківці вважають, що другогрупникам не можна надавати послуги й фізособам, що здійснюють незалежну профдіяльність (БЗ 107.12).

Отже, щоб ФОП — платник ЄП групи 2 міг надавати послуги з перевезення вантажу, а також експедиторські послуги, він має надавати їх тільки правильним замовникам.

Якщо платник ЄП групи 2 надасть послуги забороненому замовнику, то він дуже постраждає. А саме: йому слід буде перейти на загальну систему з першого числа кварталу, наступного за кварталом, у якому вони допустили таке порушення (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Крім того, доведеться сплатити із доходу, отриманого від таких заборонених замовників, ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). Неприємні наслідки, одно слово.

Тому саме виходячи з цього й слід обирати, коли можна надати такі послуги, а коли ні. А щоб було платнику ЄП групи 2 зрозуміліше, коли він може надавати послуги з перевезення, детально розглянемо різні ситуації.

ФОП-ЄП групи 2 — перевізник

Без проблем ФОП-ЄП групи 2 може надавати послуги з перевезення вантажу у тих випадках, коли в нього є прямі договори на перевезення, за якими замовником є платник ЄП (причому ані статус такого спрощенця, ані група, в якій він перебуває, значення немає) та/або звичайна фізособа-громадянин. Річ у тому, що в цьому випадку ФОП-ЄП групи 2 буде надавати послуги в будь-якому випадку, дозволеному замовнику.

Однозначно можна також сказати, що не можна надавати ФОП-ЄП групи 2 послуги з перевезення, коли замовником таких послуг напряму є платник податку на прибуток чи ФОП-загальносистемник.

Водночас часто на практиці у відносини з перевезення вклинюється третя особа, а саме експедитор. Якщо так відбувається, то, щоб сказати, чи може ФОП-ЄП групи 2 надавати послуги з перевезення, спочатку слід з’ясувати, хто в такому випадку буде замовником послуг з перевезення у ФОП-ЄП групи 2.

Щоб це з’ясувати, слід звернутися до визначення «експедитор». Експедитором вважається суб’єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування. При цьому транспортно-експедиторська послуга — це робота, що безпосередньо пов’язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування (ст. 929 ЦКУ, ст. 1 Закону № 1955).

При цьому слід пам’ятати: при залученні експедитором до виконання його зобов’язань іншої особи у відносинах з нею (наприклад, перевізника) експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта (ст. 9 Закону № 1955)

З цього випливає, що експедитор — це класичний посередник. Тобто він отримує замовлення на організацію перевезення від замовника і потім шукає особу, яка за його замовленням буде виконувати перевезення. При цьому вступати у відносини із перевізником він може від свого імені (експедитор — самостійний замовник перевезення) і від імені клієнта (замовником перевезення є замовник транспортно-експедиційних послуг, а не сам експедитор).

Враховуючи це, щоб визначити, чи може ФОП-ЄП групи 2 бути перевізником у схемі з експедитором, потрібно з’ясувати, чи сам експедитор виступає замовником перевезення або він діє від імені свого клієнта і на якій системі він перебуває.

Отже, якщо ФОП-ЄП групи 2 — перевізник має намір надавати послуги з перевезення у схемі, в якій:

1) експедитор діє від свого імені (тобто він для перевізника є замовником) і перебуває на:

— спрощеній системі (юрособа чи ФОП на групі 3 ЄП), то надавати послуги з перевезення ФОП — платник ЄП групи 2 має повне право;

— загальній системі (юрособа — платник податку на прибуток чи ФОП-загальносистемник), а не є платником ЄП, то, надавши таку послугу, ФОП-ЄП групи 2 порушить правила перебування на спрощеній системі і йому доведеться залишити її. Тому не радимо ФОП-ЄП групи 2 виконувати таке перевезення.

При цьому, на якій системі оподаткування перебуватиме фактичний замовник перевезення (зазвичай власник вантажу), значення не матиме. Оскільки у цьому випадку він виступатиме замовником послуг саме для експедитора, а не для перевізника — платника ЄП групи 2. А тому для ФОП-ЄП групи 2 перебування власника вантажу на загальній системі не буде загрозою для ЄП;

2) експедитор діє не від свого імені, а від імені свого клієнта (власника вантажу), то в цій ситуації все буде залежати від того, на якій системі оподаткування перебуває саме власник вантажу (на спрощеній чи на загальній). Річ у тому, що коли експедитор діє від імені свого клієнта (власника вантажу), то саме власник вантажу є для перевізника замовником перевезення. А тому якщо власник вантажу є:

— загальносистемником, то ФОП-ЄП групи 2 виступати перевізником у такій схемі заборонено;

— спрощенцем, то заборони на надання послуг перевезення не існує.

Водночас не виключено, що податківці, побачивши, що за такою схемою кошти за перевезення надійдуть не напряму від власника вантажу, а через експедитора, який є до того ж загальносистемником, можуть наполягати на порушенні правил перебування на ЄП. Але якщо у договорі буде чітко зазначено, що експедитор діє від імені власника вантажу і цей факт буде підтверджено первинними документами, то довести, що в цій схемі порушення немає, шанси доволі значні. Водночас тим, хто ризикувати не бажає, краще уникати таких випадків.

ФОП-ЄП групи 2 — експедитор

Якщо ж ФОП-ЄП групи 2 бажає не надавати послуги з перевезення, а бути тільки посередником в цих відносинах (виконувати обов’язки експедитора), то тут, щоб встановити, чи може платник ЄП групи 2 надавати експедиторські послуги, слід з’ясувати, хто для нього в цьому випадку є замовником.

Як ми з’ясували вище, замовником для експедитора буде саме особа, яка фактично замовляє виконання перевезення, при цьому не має значення, як експедитор діє у цій ситуації при укладанні договору на перевезення: від свого імені чи від імені замовника.

Отже, ФОП — платник ЄП групи 2 може бути експедитором тільки в тому випадку, коли фактичним замовником послуг з перевезення є платник ЄП чи населення.

Якщо ж замовником виступає неплатник ЄП (платник податку на прибуток чи ФОП-загальносистемник), то від таких відносин краще відмовитися.

При цьому слід пам’ятати, що для експедитора — платника ЄП групи 2, щоб бути спрощенцем і надавати експедиторські послуги, статус особи, яка буде фактично перевозити вантаж (перевізник), значення не має. Річ у тому, що експедитор замовляє виконання послуги перевізнику, а не надає їх. А оскільки ФОП-ЄП групи 2 лише заборонено надавати послуги неспрощенцям, а придбавати у них такі послуги, заборони не існує, то виступати виконавцем перевезення може будь-хто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі