Теми статей
Обрати теми

Транспортні послуги: кому потрібна ліцензія?

Амброзяк Наталя, юрист
Підкажіть, які транспортні послуги потребують ліцензії?

Види діяльності, що ліцензуються. Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 7 Закону № 222 ліцензуванню підлягають:

— перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, залізничним і повітряним транспортом;

— міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом.

Оскільки госпсуб’єкти часто мають справу з перевезеннями саме автомобільним транспортом, то зосередимося власне на них.

Детальний перелік видів автомобільних перевезень, що ліцензуються, можна знайти в п. 4 Ліцензійних умов № 1001.

До речі, подібний перелік є й у ч. 4 ст. 9 Закону про автотранспорт. Щоправда, він дещо відрізняється від того, що міститься в Ліцензійних умовах № 1001. Зокрема, відсутня згадка про міжнародні перевезення «звичайних» (безпечних) вантажів вантажними автомобілями. Проте те, що в Законі про автотранспорт такого виду діяльності, що ліцензується, немає, на ситуацію ніяк не впливає.

Кому конкретно потрібна ліцензія? Ліцензія потрібна госпсуб’єктам (юрособам і ФОП), які здійснюють ліцензійні транспортні види діяльності.

Небезпечні вантажі. Трохи розпливчату відповідь знаходимо в ст. 1 Закону № 1644. До небезпечних вантажів належать:

1) речовини, матеріали, вироби та відходи, які під час перевезення можуть призвести до вибуху, пожежі, ушкодження будь-яких об’єктів, до загибелі людей, завдати шкоди навколишньому середовищу, а також призвести до інших негативних наслідків, і які

2) за міжнародним договором або результатами випробувань належать до одного з класів небезпечних речовин (вибухові речовини та вироби, гази, легкозаймисті рідини, легкозаймисті тверді речовини, окислюючі речовини тощо).

Щоб краще зорієнтуватися в типі вантажу, можна звернутися до додатків А і В до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ), а також до ДСТУ 4500-1:2008 «Вантажі небезпечні. Терміни та визначення понять».

Небезпечні відходи. Виходячи зі ст. 1 Закону № 1644 належать до небезпечних вантажів. У випадку із цією категорією вантажів є деякі додаткові деталі. Для того, щоб визначити, чи належать відходи до небезпечних, необхідно керуватися не лише ДОПНВ, але й Положенням про контроль за трансграничними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням і Жовтим та Зеленим переліками відходів, затвердженими постановою КМУ від 13.07.2000 р. № 1120. Згідно з п. 2 цих Положень небезпечні відходи перелічені в розд. «А» Жовтого переліку відходів і в Зеленому переліку (якщо вони містять матеріали, наведені в додатку 2 до Положення № 1120). Усі «кольорові» переліки ви зможете знайти в додатках до Положення № 1120.

Експедитор. Чи потрібна йому ліцензія? Потрібна, але не завжди.

Нагадаємо: експедитор може надавати транспортно-експедиторські послуги (у тому числі й послуги з перевезення) самостійно або із залученням третіх осіб (ч. 1 ст. 932 ЦКУ, частина третя ст. 8 Закону № 1955).

Це означає, що експедиторові буде потрібна ліцензія тільки тоді, коли він самостійно здійснюватиме перевезення, що ліцензується (за допомогою свого або взятого в оренду транспорту). Якщо ж цей суб’єкт залучатиме інших перевізників, то ліцензія вже буде потрібна саме таким перевізникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі