Теми статей
Обрати теми

Веземо товар, оминаючи склад продавця

Амброзяк Наталя, юрист
Як заповнити ТТН, якщо покупець відразу забирає товар із складу нашого постачальника, оминаючи наш склад? Чи можна виписати одну витратну накладну? Чи можуть фіскали засумніватися в реальності операції з постачання товару?

Заповнення ТТН. Форма ТТН наведена в Правилах № 363*. Проте її використовувати не обов’язково. Якщо вирішили застосовувати розроблений вами документ, то треба, щоб у ньому були усі реквізити, вказані в п. 11.1 Правил № 363. У нашій ситуації виникають питання при зазначенні в ТТН найменування (П. І. Б.) замовника, вантажовідправника, перевізника, адреси пункту навантаження і розвантаження товару.

* Затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363.

На нашу думку, в цій ситуації заповнювати ТТН треба так:

— замовник — ви або ваш покупець (залежно від того, хто наймав перевізника);

— вантажовідправник — ваш постачальник;

— перевізник — залучений вами чи вашим покупцем перевізник, або експедитор;

— пункт навантаження — склад вашого постачальника;

— пункт розвантаження — склад вашого покупця.

Таким чином, якщо вивезення товару здійснює перевізник, найнятий вашим покупцем, то ви не фігуруватимете в ТТН.

Оскільки згідно з п. 11.3 Правил № 363 ТТН виписує замовник (вантажовідправник), то у випадку, що розглядається, ТТН повинен виписувати ваш постачальник.

Проте на практиці ТТН, як правило, виписує покупець, що продає куплений ним товар із складу свого постачальника (у даній ситуації цей покупець — ви). Такий варіант, у принципі, також вписується в рамки п. 11.3 Правил № 363. Проте ми вважаємо, що у більшості випадків так робити не зовсім коректно. Адже при звичайному розкладі право власності на товар ні до вас, ні до вашого покупця не перейшло. Це означає, що розпоряджатися товаром жоден з вас не може.

Вийти з цієї ситуації можна. Є два варіанти.

1. Вам і вашому постачальникові укласти договір відповідального зберігання. Тоді ви можете скласти ТТН і вказати себе як вантажовідправника.

2. Використати графу «Переадресування вантажу». Тобто ви можете спочатку в ТТН вказати себе як вантажоодержувача, а потім переадресувати вантаж своєму покупцеві. Зверніть увагу: в Правила № 363 були внесені зміни (подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 64, с. 22). Торкнулися вони і типової форми ТТН (№ 1-ТН), наведеної в цих Правилах. Зокрема, тепер в цьому документі графи «Переадресування вантажу» немає. Але ніхто не забороняє вам її туди додати.

Витратні накладні & реальність операцій. Як у такому разі вчинити з витратними накладними? Вважаємо, що їх повинно бути дві: одну виписує ваш постачальник вам, другу — ви своєму покупцеві. Попри те, що фактично товар від вашого постачальника відразу передається вашому покупцеві.

По-перше, витратна накладна є підставою для відображення в обліку доходу від реалізації.

По-друге, податківці на сьогодні наполягають на тому, що ТТН підтверджує лише витрати з перевезення товару і цього документа недостатньо для підтвердження списання/оприбуткування товару (див. лист ДФСУ від 17.04.2019 р. № 1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Крім того, такий висновок підтверджує оновлена гл. 1 Правил № 363. У визначенні ТТН зазначено, що вона є одним із документів, який може використовуватися для списання ТМЦ, оприбутковування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку.

Як ви розумієте, ці аргументи надалі можна використати у боротьбі за реальність операцій з податківцями. До того ж, у всі часи ключовою ознакою такої був і залишається рух активів. Проте не виключаємо причіпок з боку фіскалів з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі