Теми статей
Обрати теми

У чеку товар і бонуси окремо

Амброзяк Наталя, юрист
Слово «бонуси» завжди приваблює покупців. Звісно, бізнесмени цим користуються. Один з таких бізнесменів засумнівався в такій операції. Він продає товар, умовно, по 1100 грн. Причому покупець отримує 100 грн. бонусів, які він може використати в майбутньому при придбанні товару. У чеку ж відображається окремо ціна товару (1000 грн.) й окремо бонуси (100 грн.). Потім, відповідно, виводиться підсумок — 1100 грн. Що ж, давайте розберемося в законності такої акції.

Чи законно? Для того щоб зрозуміти, чи законні дії нашого читача, звернемося до споживчого Закону № 1023. Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону № 1023 інформація про товар повинна містити дані про ціну (тарифі), умови та правила придбання продукції.

Також продавець обов’язково повинен позначити ціну кожної одиниці продукції або однієї категорії продукції і ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. Написи про ціну реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння. Про це нам говорить ч. 3 ст. 15 Закону № 1023.

А що виходить у нас? Ви повідомляєте, що товар коштує 1100 грн. і покупець отримає 100 грн. бонусів. Проте, у дійсності, виходячи з чека, товар коштує 1000 грн. Це означає, що покупець отримує недостовірну інформацію про ціну товару.

Які наслідки? Продавцеві і його співробітникам загрожують санкції.

1. Продавець-госпсуб’єкт. Продавцеві загрожує фінансова санкція за п. 7 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023 за відсутність достовірної інформації про товар. Штраф становитиме 30 % вартості отриманої для реалізації партії товару, але не менше 5 нмдг (85 грн.). Якщо ж відповідно до закону ви не ведете обов’язковий облік доходів і витрат — у розмірі 5 нмдг. Причому проблеми можуть виникнути як у звичайних (не інтернет-), так і в інтернет-магазинів.

2. Співробітники. Співробітники продавця можуть потрапити під адмінвідповідальність. Не розповівши напряму про ситуацію (коли покупець придбаває бонуси за доплату), їм можуть загрожувати адмінштрафи. Ідеться про ч. 3 ст. 1561 КУпАП: надання працівниками торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також підприємцями в цій сфері діяльності недостовірної інформації про продукцію (якщо така інформація не пошкодила життю, здоров’ю та майну споживача). Штраф становить від 170 до 850 грн. (від 17 до 50 нмдг). Інформація про товар так і не надається? Недостовірну інформацію про товар повідомляють повторно протягом року з моменту притягнення до відповідальності за ч. 3 ст. 1561 КУпАП? У такому разі винним працівникам торгівлі належить заплатити штраф від 850 до 3400 грн.

Хоча насильне вручення покупцеві подарункових сертифікатів може пройти випробування судами (див., наприклад, рішення апеляційного суду Івано-Франківської обл. від 10.09.2015 р. у справі № 340/179/15-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/50329577). Але тільки в тому випадку, якщо вручення таких сертифікатів обумовлені, наприклад, у правилах тієї чи іншої бонусної програми.

Як узаконити? Найпрозоріший варіант: у чеку зазначати вартість товару 1100 грн. Нараховані бонуси (100 грн.) можна зазначити окремим рядком або, наприклад, відображати на спеціальному бонусному рахунку. При цьому робити відповідну позначку на ціннику і прописувати в умовах акції або бонусної програми, що за придбання одиниці товару за 1100 грн. на бонусний рахунок нараховуватимуться бонуси в розмірі 100 грн.

Другий варіант — продавати комплект: товар вартістю 1000 грн. і, наприклад, подарунковий сертифікат з нарахованими бонусами 100 грн. У чеку можна зазначити окремо вартість товару і вартість купона. При цьому обов’язково обумовлювати такі умови в правилах проведення акції й на цінниках. Додатково зазначити, що купон можна використати при здійсненні покупок у майбутньому.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі