Теми статей
Обрати теми

Засновник використовує авто підприємства

Павленко Олексій, податковий експерт
Дехто із засновників вважає, що раз він заснував підприємство, то може без обмежень користуватися і будь-яким його майном, не здогадуючись іноді про податкові наслідки таких дій для його дітища. Напевно, з цієї причини до нас періодично звертаються читачі із запитаннями на кшталт: як краще і з мінімальними втратами оформляти випадки використання засновником автомобіля підприємства, у тому числі коли підприємство ще і заправляє його пальним? Давайте подумаємо разом.

Розглянемо декілька варіантів оформлення (неоформлення) такої операції, їх податкові наслідки і деякі (у тому числі юридичні) нюанси. На жаль, варіантів не так багато.

Відмітимо, що у будь-яких випадках використання автомобіля засновник повинен отримати від підприємства свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), страховий поліс (якщо є) і, крім того, йому бажано мати при собі документ, на підставі якого він користується цим транспортним засобом.

Відразу звертаємо увагу, що за заподіяний збиток при використанні службового автомобіля не в службових цілях відповідати повинна особа, що управляла ним, а не підприємство (див. постанови ВСУ від 28.01.2015 р. у справі № 6-229цс14 і ВГСУ від 27.03.2017 р. у справі № 914/2117/16).

Здаємо в оренду

Передати авто засновникові у безоплатне користування (позичку) заважає ч. 2 ст. 829 ЦКУ, що забороняє юрособі, яка здійснює підприємницьку діяльність, передавати речі у безоплатне користування особі, що є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю.

Тому передача засновнику допустима тільки в платне користування, тобто за договором оренди.

Відносини оформляються у рамках цивільно-правового законодавства: укладається договір оренди транспортного засобу (див. ст. 798 — 805 ЦКУ).

Зверніть увагу:

згідно зі ст. 799 ЦКУ такий договір оренди складається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню

Окрім хіба що випадків, коли засновник є ФОП і укладає договір/використовує це авто саме як ФОП.

При цьому розмір орендної плати краще встановити на помірно низькому рівні, не забуваючи про податкові/бухоблікові нюанси і звичайні ціни (див. нижче). І бажано підтвердити його калькуляцією — відштовхуючись там, наприклад, від суми «годинної» амортизації і накинувши на неї потрібну копійчину прибутку.

Тут за необхідності можна обумовити в договорі, що автомобіль використовується по черзі як орендодавцем, так і орендарем, а надання автомобіля орендареві можливе тільки для використання його в період, коли він не використовується орендодавцем. Кожну передачу і повернення авто теж краще оформляти актами прийняття-передачі.

Для відображення в обліку орендних послуг зазвичай складають акт наданих послуг.

ПДВ і податок на прибуток. У частині податків — визначена в договорі сума орендної плати оподатковується ПДВ і включається (за вирахуванням ПДВ) в дохід підприємства. Але при цьому бажано мати аргументи про те, що сума орендної плати — не нижче звичайної ціни, інакше доведеться донараховувати ПДВ з різниці між звичайною ціною оренди і договірною.

Крім того, якщо сума орендної плати буде менше собівартості оренди (суми амортизації авто та інших витрат) і одночасно вона буде нижча звичайної ціни, тут не виключаються проблеми при віднесенні усієї суми собівартості оренди на витрати — через норму п. 5 П(С)БО 16 «Витрати». Річ у тім, що при розширеному тлумаченні цієї норми, оскільки це — операція з власником підприємства, то частину витрат (суму витрат, що перевищує дохід) в такій збитковій ситуації логічно відносити за рахунок додаткового капіталу підприємства.

ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Що стосується доходу засновника, то ПДФО (і ВЗ) в цьому випадку виникати не повинен. Єдиною зачіпкою для фіскалів (якщо ціна оренди непристойно низька) може бути п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ, згідно з яким в дохід включається сума знижки із звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для платника-покупця. Проте, якщо орендна плата (у тому числі для цілей ПДВ) буде не нижче звичайної ціни, проблем з оподаткуванням виникати не повинно.

ЄСВ немає, оскільки орендні платежі ним не оподатковуються, і немає його навіть у тому випадку, коли вилізе знижка, яка оподатковується ПДФО і ВЗ.

Даємо тихцем

Найпростіший варіант — не висвічувати факти користування засновником авто підприємства (зрозуміло, якщо/коли таке можливе). Тобто камуфлювати його поїздки в особистих цілях під госпдіяльність підприємства (мовляв, фактично управляв авто працівник підприємства і поїздки були виключно у госпцілях). Адже багато працівників (особливо з числа керівництва) можуть працювати понаднормово і цілком здатні регулярно здійснювати в неробочий час поїздки з виробничих питань (на руку тут грає і скасування подорожніх листів для легкових автомобілів). При цьому бажано, щоб у таких працівників був ненормований робочий день. Тоді і при поїздках в неробочий час легше доводити, що автомобіль використовується виключно для службових цілей. Зрозуміло, при цьому використання автомобіля в особистих цілях і самовільна передача його іншим особам строго забороняються відповідним наказом (розпорядженням) по підприємству.

В той же час, якщо під час таких поїздок засновник умудриться влаштувати/потрапити в ДТП або під перевірку на дорогах, то треба бути готовими до пояснень, на якій підставі засновник використовував авто підприємства (отримував від підприємства його техпаспорт тощо). І в таких випадках (якщо авто не викрадалося засновником) нести цивільно-правову відповідальність за це ДТП або інше порушення (тобто відшкодовувати збиток, заподіяний іншим особам, платити штрафи) формально повинне підприємство (див. вище).

У відрядження

За певних умов засновник може здійснювати на авто службові відрядження у госпцілях підприємства, як член керівного органу підприємства. Адже в п.п. 170.9.1 ПКУ серед осіб, що потенційно відряджаються, згадані не лише працівники, але і члени керівного органу. Причому такі відрядження можна оформляти як на поїздки в межах України, так і до інших країн.

Але при цьому господарність цих відряджень треба підтверджувати відповідними документами (хоча б оформленими у відрядженні протоколами про наміри вступити у договірні відносини з потенційними партнерами)

У таких випадках не повинно бути і проблем з ПММ (про які див. нижче). Адже вартість ПММ, витрачених на такі поїздки, природно, повністю спишеться у витрати, і при цьому ПММ вважатимуться витраченими в госпдіяльності підприємства.

Такі варіанти найбільш безпроблемні, якщо тільки не випливуть які-небудь факти або документи, що розкривають істинний зміст поїздок засновника. Ну і далеко не усі люблять по життю хитрувати

Підводячи підсумок, відмітимо, що краще передавати авто засновникові в оренду, встановивши орендну плату, як мінімум, на рівні суми амортизації авто, і лише у найгіршому разі взагалі не світити ніде такі операції.

Продати авто

І ще. Якщо засновник ну дуже любить кататися на авто підприємства, то, можливо, варто з ним помінятися місцями: продати авто засновникові і нехай катається на здоров’я, а підприємство це авто в міру необхідності братиме у нього в оренду. Тоді кількість податково-бухгалтерських проблем може зменшитися…

ПММ

Окремо поговоримо про наслідки заправки підприємством ПММ авто для поїздок засновника.

ПДВ. Заправка підприємством авто ПММ або безоплатна передача засновникові талонів/смарт-карток потребує нарахування ПЗ виходячи із мінбази, згідно з п. 188.1 ПКУ. Добре, зараз фіскали хоч би не вимагають в таких випадках нарахування ще і компенсаційних ПЗ з ПДВ (згідно з п. 198.5 ПКУ).

ПДФО і ВЗ. Природно, вартість витрачених засновником ПММ при поїздках в особистих цілях на авто підприємства повинна включатися в його оподатковуваний дохід і оподатковуватися ПДФО і ВЗ. Причому сума оподатковуваного ПДФО (не ВЗ!) доходу повинна розраховуватися із застосуванням підвищуючого коефіцієнта з п. 165.4 ПКУ.

Пальний акциз. Ще один не дуже приємний момент може спливти при такій заправці автомобіля ПММ коштом підприємства.

Як вам відомо, платником пального акцизу є особа, що реалізовує пальне. А реалізацією пального згідно з п.п. 14.1.212 ПКУ є у тому числі й операції по його безоплатній передачі іншим особам з акцизного складу (акцизного складу пересувного). В той же час, акцизний склад згідно з визначенням в п.п. 14.1.6 ПКУ цього терміна виникне у суб’єкта, що реалізує (у тому числі безоплатно передає) пальне, — без урахування об’ємів його ємностей і обсягів річної витрати! Див. застереження в п.п. 14.6.6 ПКУ про нездійснення операцій з реалізації і зберігання пального іншим особам — а тут ми якраз маємо реалізацію (безоплатну передачу) пального «іншій особі» (засновникові).

Загалом,

якщо підприємство дуже вже хоче ще і заправляти авто засновникові, то краще і безпечніше передавати засновникові талони або смарт-картки*

* Про те, що з 1 липня 2019 року така передача не повинна вважатися реалізацією пального, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 27.

А ще краще, щоб засновник отримував від вас авто з порожнім баком і сам його заправляв. Хоча передачу авто з порожнім баком фактично здійснити досить складно, але хоч би за документами показуйте, що авто передавалося засновникові без пального у баку. І при цьому у відповідному документі (договорі тощо) чітко обумовте, що усі витрати, пов’язані з таким використанням авто (його заправка ПММ, його техобслуговування тощо), робляться засновником за рахунок його власних коштів.

висновки

  • Передача авто у безоплатне користування (позичку) засновнику підприємства (а також учаснику, керівнику, члену його органу управління або контролю) ч. 2 ст. 829 ЦКУ заборонена.
  • При здачі засновнику авто в оренду бажано, щоб сума орендної плати була не нижче звичайної (ринкової) ціни.
  • Можна також передавати авто засновнику для мети поїздки на ньому в службове відрядження. Можна продати авто засновнику.
  • Якщо підприємство заправлятиме за свій рахунок ПММ авто, передане засновнику для його особистих цілей, то тоді необхідно буде нарахувати ПЗ з ПДВ з такого безоплатного постачання, утримати ПДФО і ВЗ, але, окрім цього, ще можливі проблеми і з пальним акцизом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі