Теми статей
Обрати теми

Нова НГО* та орендна плата — без змін у договорі?!

Нестеренко Максим, податковий експерт, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.07.2019 р. № 3446/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

* Нормативна грошова оцінка.

висновок документа

Введена у встановленому порядку в дію нова НГО земельної ділянки має застосовуватися орендарем при обчисленні орендної плати за землю незалежно від того, чи внесено зміни до договору оренди

У листі, що коментується, податківці вкотре торкнулися наболілої теми. Отже, підприємство має з органом місцевого самоврядування договір на оренду земельної ділянки. Місцева влада затвердила новий розмір НГО земель населеного пункту, але внесення зміни до договору оренди не ініціювала. Як має діяти у цій ситуації орендар?

Податківці в листі, що коментується, надають цілком прогнозовану відповідь: оскільки орган місцевої влади затвердив нову НГО, то саме її орендар і повинен застосовувати при обрахунку орендної плати за орендовану ним земельну ділянку. І робити це слід починаючи з дати, коли нову НГО введено в дію. А внесено зміни до договору оренди чи ні — значення не має.

Такого висновку податківці вже доходили раніше (БЗ 112.01, листи ДФСУ від 03.11.2017 р. № 2495/6/99-99-12-02-03-15/ІПК і ГУ ДФС у Хмельницькій обл. від 27.05.2019 р. № 2388/ІПК/22-01-1204-11). А в листі, що коментується, їхній висновок на додачу ще й підкріплений рішенням суду (див. рішення Господарського суду Одеської обл. від 14.05.2019 р. у справі № 916/158/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/82006912, яке, до речі, сторонами не оскаржувалося, тож набуло законної сили).

Однак ми не можемо погодитися із таким підходом. На наш погляд (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 15), опиратися на нову НГО без унесення змін до договору можна лише у випадку, коли у договорі оренди не зазначено НГО на дату його укладання, або передбачено, що при зміні НГО розмір орендної плати змінюється автоматично, без внесення змін до договору.

У решті випадків підставою для сплати орендної плати за землю є договір оренди (п. 288.1 ПКУ). Саме в ньому зазначається розмір орендної плати, яку орендар повинен вносити до місцевого бюджету, та умови її сплати (п. 288.4 ПКУ). Тож змушувати орендаря застосовувати нову НГО та, як наслідок, сплачувати новий розмір орендної плати без їх фіксації у договорі не можна!

Цю позицію ми продовжуємо обстоювати й у тій унікальній ситуації, яка описана в листі, що коментується. А саме: коли нова НГО менша, ніж попередня (зазначена в договорі), і застосування підходу податківців дозволяє орендарю зекономити на орендній платі. Як-то кажуть: «Платон мені друг, але істина дорожче».

Однак на практиці НГО частіше переглядається у бік збільшення. Тож орендарям слід бути готовими, що податківці зажадають, аби орендна плата розраховувалася виходячи з нового (збільшеного) розміру НГО, не чекаючи внесення змін до договору оренди. Або ж боротися через суд за своє право сплачувати орендну плату в попередньому розмірі, доки орендодавець (місцева рада) не потурбується про внесення змін до договору оренди. Зрештою, адресат листа, що коментується, домігся через суд права сплачувати орендну плату в меншому розмірі. Сподіваємося, наступні спроби платників обстояти свої права увінчаються успіхом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі