Теми статей
Обрати теми

Суборенда земель державної власності

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 5 % уклало договір суборенди земельної ділянки й одразу передало цю ділянку у подальшу суборенду. При цьому плату за суборенду воно має намір збільшити на 5 % (тобто на суму ЄП) порівняно з тією платою, що саме сплачує за суборенду. Хто має нараховувати та сплачувати оренду плату до бюджету? Чи може плата за суборенду землі бути більшою за орендну плату?

Плата за землю. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки (п. 288.2 ПКУ), а підставою для сплати орендної плати є договір оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності, укладений з органом місцевого самоврядування чи органом виконавчої влади (п. 288.1 ПКУ). Детально про платників орендної плати читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 15.

Враховуючи це, платником орендної плати є тільки та юрособа чи ФОП, яка безпосередньо орендує землю у органів місцевого самоврядування чи органів виконавчої влади. І факт оренди підтверджено діючим договором оренди землі.

У нашому ж випадку юрособа — платник ЄП групи 3 є не орендарем, а суборендарем земділянок державної чи комунальної власності (це підтверджує укладений договір суборенди).

Cуборендар землі державної та комунальної власності не є платником плати за землю в частині орендної плати. Платити оренду плату у бюджет і подавати декларацію він не повинен. Платником орендної плати є фактичний орендар такої землі, тобто перший суборендодавець такої землі. Саме він перераховує орендну плату в бюджет і подає декларацію. На цьому наголошують як фіскали (112.01 БЗ), так і суди (постанова ВС від 04.04.2019 р. у справі № 822/2611/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/80930526).

Розмір суборенди. Всі суб’єкти господарювання, які передають держкомземлю в суборенду, мають пам’ятати про обмеження розміру плати за суборенду, прописане у п. 288.6 ПКУ. За ним розмір плати за суборенду не повинен перевищувати розміру орендної плати.

Якщо дотримуватися цього обмеження, то орендарю (суборендарю), який є платником ЄП групи 3, невигідно передавати ділянку в суборенду. Він завжди буде в програші, оскільки вся сума плати потрапить до його доходу і з неї доведеться сплатити ЄП (5 % від отриманої суми).

Враховуючи це, у платників ЄП виникає запитання, чи потрібно їм орієнтуватися на це обмеження, чи можна хоча б включити вартість ЄП у суму оплати?

На наш погляд, оскільки мова йде про суборенду землі державної та комунальної власності, враховувати це обмеження потрібно. Річ у тому, що вимоги п. 288.6 ПКУ поширюються саме на правовідносини щодо оренди земділянок, орендодавцями в яких виступають органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а орендовані землі належать до земель державної і комунальної власності. Про це говорять і суди (див. рішення Господарського суду Рівненської обл. від 13.09.2019 р. у справі № 918/363/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/83691286).

Водночас оскільки у ПКУ не передбачено відповідальності за встановлення в договорі суборенди плати, вищої за орендну плату, то покарати платника гривнею податківці не можуть. Це вони визнають у категорії 112.07 БЗ.

Після цього дехто може зітхнути з полегшенням.

Але хочемо вас попередити, що встановлення у таких договорах плати в розмірі, вищому за граничний, може вилізти вам боком. Річ у тому, що відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦКУ правочин може визнаватися недійсним, якщо його норми суперечать актам цивільного та іншого законодавства, а також інтересам держави і суспільства (ч. 1 ст. 203 ЦКУ, п. 2 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.2009 р. № 9). У нашому випадку норми договору суборенди будуть суперечити вимогам ПКУ. А тому існує ризик того, що договір може бути визнаний недійсним.

Увага! Визнати договір недійсним можна тільки через суд. І зробити це може будь-яка зацікавлена особа (ч. 3 ст. 215 ЦКУ), в тому числі й фіскали. Тому пам’ятайте про це, встановлюючи у договорі суборенди плату більшу, ніж визначена у договорі оренди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі