Теми статей
Обрати теми

Пальне в тарі до 5 л: податківці приємно дивують

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 13.09.2019 р. № 172/6/99-00-04-02-06-15/ІПК

висновок документа

При реалізації пального в тарі до 5 л (включно) госпсуб’єкт не здійснює операції з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ і не є розпорядником акцизного складу і платником акцизного податку з реалізації пального

Зовсім нещодавно — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 76, с. 10 ми розглядали проблемні питання з пальним акцизом у суб’єктів, що реалізують пальне в «до 5-літровій» тарі. І там ми критикували підхід, згідно з яким продавці такого товару повинні реєструвати акцизні склади (він випливав з листа ДФСУ від 29.08.2019 р. № 4068/6/99-99-15-03-03-15/ІПК).

На щастя, в листі від 13.09.2019 р., що коментується, податківці, відповідаючи щодо дуже схожої «до 5-літрової» ☺ ситуації, роблять конкретні і правильні, на наш погляд, висновки. По суті, вони зазначили, що коли суб’єкт реалізує пальне тільки в «до 5-літровій» тарі, то він не є платником акцизу, оскільки такі операції не є «реалізацією пального» (згідно з визначенням із п.п. 14.1.212 ПКУ). Причому цей висновок зроблений фіскалами незалежно від того, що річні об’єми реалізації цим суб’єктом пального в «до 5-літровій» тарі перевищують 1000 куб. м, а також — незалежно від об’ємів його ємностей (200 куб. м). Тобто тут податківці вже не здійснюють фіскальний крен у бік «акцизного складу», а основний акцент, як і належить, роблять на відсутності у суб’єкта операцій з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ. Сподіваємося, вони надалі не передумають. Але навіть якщо так і станеться, два протилежні листи на «одну тему» — вже привід для застосування правила про конфлікт інтересів (п.п. 4.1.4 і п. 56.21 ПКУ).

висновок документа

Госпсуб’єкти можуть здійснювати операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) на митній території України пального в споживчій тарі місткістю до 5 літрів (включно)* без отримання ліцензій відповідно до вимог Закону № 481**

* Окрім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

** Закон України «Про державне регулювання» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Дивує також думка податківців, що такому «до 5-літровому» суб’єктові можна «здійснювати операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження)» такого «дрібнотарного» пального без отримання ліцензій. Проте зазначимо, що податківці якось нічого не згадали про ліцензію на зберігання пального, хоча запитання таке (див. текст листа, що коментується) їм конкретно ставилося.

Але головне, нас бентежить, що цей ліберальний висновок податківцями зроблений на підставі норм і термінів ПКУ, а не Закону № 481. А останній пальне в «до 5-літровій» тарі ніде за текстом не згадує і до термінології ПКУ відсилань не робить. Тому платники, у яких немає подібної ІПК, адресованої саме їм, повинні ставитися до таких висновків з обережністю.

Адже, наприклад, у згаданому «поганому» листі ДФСУ від 29.08.2019 р. № 4068/6/99-99-15-03-03-15/ІПК фігурує (і по-своєму аргументується) абсолютно протилежний висновок: мовляв, суб’єктові необхідно придбавати ліцензії — і на торгівлю, і на зберігання пального в до 5-літровій тарі. Тому ми б порадили тим, хто збирається зв’язуватися з «дрібнотарним» пальним, завчасно дістати конкретно для себе від фіскалів ІПК з подібними красивими висновками. При цьому в запиті на отримання ІПК можна послатися і на лист, що коментується, щоб податківцям складніше було відкрутитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі