Теми статей
Обрати теми

Відпускні документи? Будь ласка!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Порядок надання відпусток працівникам на сьогодні, на наш погляд, надто формалізований. Просто й кроку не можна ступити без документів. А ще в них дуже полюбляють покопатися інспектори праці. Що шукають? Помилки, звісно. Тож не будемо радувати контролерів. Складемо відпускні документи належним чином.

Черговість надання відпусток установлюється графіком. Графік відпусток має бути у кожного роботодавця (див. ч. 4 ст. 79 КЗпП і ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки). Складають його щорічно.

При складанні графіка ураховують як особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку, так і інтереси виробництва. Але

є працівники, яким щорічна відпустка надається за їх бажанням у будь-який зручний для них час

Це (ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки):

— працівники віком до 18 років;

— працівники з інвалідністю;

— жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;

— жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

— одинокі матері (батьки), що виховують дитину без батька (матері);

— опікуни, піклувальники або інші одинокі особи, які фактично виховують одну (або більше) дитину віком до 15 років за відсутності батьків;

— дружини (чоловіки) військовослужбовців;

— ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

— ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII;

— батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу.

Законодавство може передбачати й інші випадки обов’язкового надання щорічних відпусток у зручний для працівника час.

Наприклад, право на використання чергової відпустки в будь-який зручний час мають особи, віднесені до 1 і 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону № 796).

Щоправда, незважаючи на свої привілеї, всі ці працівники все одно повинні повідомити роботодавця про бажаний період відпустки.

Складений графік погоджують із профкомом, що діє на підприємстві, або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Після цього графік відпусток затверджують або наказом (розпорядженням) керівника підприємства, або безпосередньо грифом затвердження.

Затверджений графік доводять до відома всіх працівників. Детально про складання графіка відпусток див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 100.

Про конкретну дату початку щорічної відпустки (у межах місяців, зазначених у графіку) роботодавець зобов’язаний попередити працівника не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком строку (бажано письмово). Зробити це він може двома способами:

— склавши і вручивши працівникові повідомлення про дату початку відпустки;

— ознайомивши працівника з наказом про надання йому відпустки.

А ось отримувати від працівника заяву про надання йому щорічної відпустки ні КЗпП, ні Закон про відпустки роботодавця не зобов’язують.

Наступний етап документального оформлення — складання наказу (розпорядження) про надання відпустки.

На підставі такого наказу (розпорядження) відділ кадрів вносить інформацію про відпустку, що надається працівникові, в розділ V «ВІДПУСТКИ» особової картки (типова форма № П-2, затверджена наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656), а бухгалтерія розраховує суму відпускних.

Карантин і графік

Додержуватися графіка відпусток зобов’язані як роботодавець, так і працівник. Але ненависний коронавірус вносить корективи у наші з вами плани. Тож сьогодні доволі часто можна почути запитання: а чи можна взяти відпустку не за графіком?

Так, можна. Причому якщо з таким проханням до роботодавця звертаються працівники-пільговики (їх перелік ми навели вище), відмовити в перенесенні щорічної відпустки роботодавець не може.

А якщо відпускні плани зміняться у працівника, який не належить до пільговиків? Перенести його відпустку також можна, але останнє слово тут за роботодавцем. Тобто якщо роботодавець не згоден на перенесення, працівник повинен буде дотриматися графіка. Та припустимо, що все складається добре. Тоді діємо так:

1) працівник подає керівнику підприємства заяву про надання відпустки, погоджену зі своїм безпосереднім керівником (див. рис. 1 нижче). У заяві він зазначає бажану дату виходу у відпустку, її тривалість і причини перенесення (якщо працівник не належить до «пільгових» категорій);

img 1

2) відповідно до резолюції керівника підприємства, проставленої на заяві працівника, кадрова служба оформляє наказ (розпорядження) про надання відпустки (див. рис. 2 нижче).

img 2

Якщо форма графіка відпусток, затверджена на вашому підприємстві, містить графу «Примітка», то інформацію про перенесення відпустки (дату і номер наказу) можна зазначити в цій графі. Також можна при складанні графіка відпусток передбачити в ньому графу «Перенесення відпустки».

Чи потрібно видавати ще й наказ про внесення змін до графіка відпусток у разі їх перенесення? Є підприємства, які видають. Але вважаємо, що це необов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі