Теми статей
Обрати теми

Виплатити за 3 дні: календарні чи робочі?

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівник йде у щорічну відпустку. В який строк підприємство повинно виплатити йому відпускні?

Суму заробітної плати за весь час відпустки необхідно виплатити працівнику не пізніше ніж за 3 дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки, ст. 115 КЗпП). Причому зверніть увагу: йдеться про календарні дні. Це випливає із ст. 115 КЗпП, що встановлює граничні строки для виплати заробітної плати, у тому числі й за час щорічної відпустки, саме в календарних днях. До речі, з цим погоджується Мінсоцполітики у листі від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19 // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 92, с. 29).

Увага! Якщо день виплати припадає на вихідний, то відпускні потрібно виплатити напередодні.

Але ж трапляються ситуації, коли дотриматися триденного строку неможливо. Так може бути, що працівник з якихось причин звернувся з проханням надати йому відпустку терміново, у строки, не обумовлені заздалегідь, у зв’язку з чим роботодавець не в змозі виплатити йому відпускні за 3 дні до початку відпустки. Тут уникнути негативних наслідків допоможе ст. 7 Конвенції Міжнародної організації праці «Про оплачувані відпустки» № 132, ратифікованої Законом № 2481. Відповідно до неї відпускні виплачують працівнику до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді між працівником і роботодавцем.

На застосування в цьому випадку міжнародної норми «дає добро» ст. 81 КЗпП.

У цьому випадку у заяві працівник може зазначити бажаний строк виплати йому відпускних. Заява з резолюцією керівника підприємства буде підставою для виплати відпускних у строки, відмінні від передбачених КЗпП і Законом про відпустки. Такий вихід пропонувало Мінсоцполітики в листах від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12 і від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16. Але це все ж крайній випадок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі