Теми статей
Обрати теми

Наслідки карантину. Короткий дайджест

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Коли в інших країнах тільки починав свою ходу вірус, більшість українців і не передбачало, що нашу країну накриє карантин. З одного боку, обмеження на роботу навряд чи когось радує, з іншого — законодавець усе-таки потурбувався про підтримку суб’єктів господарювання в такий важкий період. У цьому тематичному номері поговоримо про наслідки цих дій.

Законодавчі зміни розгортаються з блискавичною швидкістю. На початку були закони № 530 і № 533, а також постанова № 211. Заходи, введені цими документами, ми описували в попередніх номерах (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24; № 26). Але після цього з’явився Закон № 540, який уточнює деякі положення попередніх документів і вводить цілу низку нових норм (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 28, с. 2).

У такій чехарді не дивно заплутатися, тут так багато нового і незрозумілого... Узяти, наприклад, звільнення від штрафів. Начебто все просто — за порушення, вчинені в період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р., штрафи не застосовуються, крім деяких випадків. Але в платника ПДВ виникає запитання — а як бути зі штрафом за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК? Податківці підтвердили: ці штрафи теж не застосовуються («Весняне штрафне помилування» цього номера), але уточнили — ідеться тільки про ПН, складені в періоді з 16.02.2020 р. по 15.05.2020 р., хоча в законах цих дат немає. А як бути із самоштрафом при самовиправленні? Там може бути ціла низка цікавих ситуацій, які толком не врегульовані.

А ось інше питання — заборона на перевірки. Начебто все просто, але в багатьох виникло запитання: а чи немає неузгодженості в мораторії на заходи зі здійснення держнагляду («Мораторій на різні перевірки» цього номера)? А ось іще дивина: щодо податків мораторій поширюється на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, а щодо ЄСВ — з тієї ж дати, але чомусь до 18 травня. Благо все вирішилося на користь більш тривалого періоду (с. 4).

Не залишили осторонь законодавці і ФОП. Для них передбачили звільнення від сплати ЄСВ, але тільки за себе («ЄСВ-карантин: для самозайнятих і не тільки» цього номера). Ну і відразу передбачимо питання — від сплати єдиного податку ніхто не звільняв. А ось для тих, хто продає товар за готівку, інформація дуже приємна. Напевно, ви вже чули, що строк упровадження РРО-змін відсунули. У середньому на три місяці, а головна дата 19.04.2020 р. пересунута ще далі — на 01.08.2020 р. Але змін багато, і набирають чинності вони поступово, тому окрема консультація із цього питання явно не завадить («РРО. Нові строки» цього номера).

Звичайно, ми не могли обійти стороною питання власне господарської діяльності. Наприклад, багато хто відправив співробітників на віддаленку, що породило цілу низку організаційних питань («На роботі добре, але вдома краще, або Дистанційна робота» цього номера). Інші, навпаки, незважаючи на карантин і часткову зупинку громадського транспорту, з причини специфіки діяльності вимушені були організувати доставку працівників на роботу («Возимо працівників замовленим автобусом, компенсуємо таксі» цього номера). Зовсім у скрутному становищі опинилися торговельні підприємства, вимушені або взагалі призупинити свою діяльність, або піти на адресну доставку своїх товарів. Тут на допомогу приходить продаж товару на відстані, у тому числі за допомогою Інтернету. Але й тут є свої обмеження («Ідемо в Інтернет: хто може і з чим?», «Кур’єрська доставка товару покупцю»).

Не менш складне становище в тих, хто не може виконати договірні умови. Чи є карантин форс-мажором? І якщо так, то як цей момент можна використати («Карантин та форс-мажор: як це працює?» цього номера). На особливих умовах орендарі. У законодавстві є спеціальна норма, що дозволяє звільнити їх від орендної плати. І саме на неї послалися законодавці в новому Законі № 540 («Карантин уведено, орендна плата «капає»» цього номера).

У своїх публікаціях ми часто приділяємо увагу не лише суб’єктам господарювання, але й запитанням простих людей. Зрозуміло, що ми не могли обійти стороною особисті інтереси у зв’язку з обстановкою, що склалася, адже люди постраждали не менше, ніж підприємства. У рубриці «Особисті фінанси» ми розібралися у звільненні від відповідальності за порушення кредитних договорів і договорів на споживання послуг ЖКГ («Карантин і послаблення для громадянина» цього номера).

Ну що ж, давайте детально розбиратися в усіх цих питаннях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі