Теми статей
Обрати теми

Карантин та форс-мажор: як це працює?

Амброзяк Наталя, юрист
Упевнені: ви вже знаєте, що нинішній карантин — це форс-мажор. Але як його застосовувати? Чи завжди він працює? Як підтвердити форс-мажор? Та й чи потрібно? Розбираємося в деталях.

Отже, сторона договору розуміє, що через карантин не може виконати свої зобов’язання. Що робити?

Попередня підготовка. Залежно від того, яка конкретно причина послугувала цьому, варіанти розвитку подій можуть бути різними.

Проте в будь-якому разі необхідно зв’язатися з вашим контрагентом (наприклад, з постачальником).

Оскільки сам по собі форс-мажор, а також те, що він унеможливлює виконання конкретно вашого зобов’язання, потрібно доводити, то можна домовитися про внесення змін до договору і без будь-яких доказів та сертифікатів з Торгово-промислової палати (ТПП). Ось тільки пояснити ситуацію контрагентові все ж потрібно.

Так, якщо проблема виникла зі строками постачання, то можна спробувати домовитися про відстрочення. У такому разі обов’язково необхідно укласти додаткову угоду.

Застосовуємо норми про форс-мажор. Якщо назріває конфлікт і сторони на поступки йти не збираються, то тут-то і стане в пригоді все, що пов’язано з форс-мажором.

Варто запам’ятати таке.

1. Форс-мажор застосовується, тільки коли він впливає на виконання конкретного зобов’язання.

Що це означає?

Наприклад, у договорі обумовлено поставку залізничним транспортом (і ніяк інакше). Водночас форс-мажор спрацює, якщо на період карантину заборонять вантажні залізничні перевезення територією України.

2. Форс-мажор звільняє від відповідальності (штрафів, пені тощо), але не від виконання зобов’язань за договором.

3. Форс-мажором не є: фінансова й економічна криза, зростання курсів інвалют, порушення обов’язків контрагентів боржників, відсутність на ринку необхідних для виконання зобов’язань товарів, відсутність грошей (п. 3.2 Регламенту засвідчення ТПП України та регіональними ТПП форс-мажорних обставин, затвердженого рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 р. № 44(5). Навіть коли це викликано карантином.

Тобто якщо, наприклад, у госпсуб’єкта немає грошей, щоб оплатити отриманий товар через зниження потоку клієнтів у період карантину, то на форс-мажор сподіватися не можна. Вирішувати питання доведеться шляхом переговорів з контрагентом.

4. Те, що в ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР (далі — Закон про ТПП) серед форс-мажорних обставин згадується карантин, автоматично нікого від відповідальності не звільняє.

5. Для того, щоб «звільняючі» наслідки форс-мажору діяли, потрібно довести:

— що сторони при укладенні договору не могли передбачити обставини непереборної сили (форс-мажор), що виникли.

Так, не можна укладати договір у період карантину, первісно сподіваючись на те, що ви не виконаєте зобов’язання за договором, і розраховувати на форс-мажор;

— причинно-наслідковий зв’язок між форс-мажором і невиконанням зобов’язання. У цьому вам може допомогти сертифікат від ТПП.

6. Про виникнення форс-мажору потрібно обов’язково повідомити вашого контрагента. Причому краще зробити це письмово. Надалі таке повідомлення стане в пригоді для отримання сертифіката з ТПП.

Зазирніть у договір. Там ви, можливо, знайдете форс-мажорне застереження. У такому разі керуйтеся тим, що зазначено у відповідних положеннях угоди.

Зазвичай, там, окрім переліку того, що вважається форс-мажором, зазначений порядок дій. Наприклад, те, що сторона, на яку впливає форс-мажор, повинна повідомити про це іншій стороні в письмовій формі в певний строк. Також може бути зазначено, що:

— граничний термін виконання зобов’язання сторони під впливом форс-мажору переноситься на день закінчення форс-мажору (тобто, по суті, дається відстрочення виконання зобов’язань, але не звільнення від них);

— форс-мажорні обставини повинні підтверджуватися сертифікатом ТПП України;

— у випадку, якщо форс-мажор триває більше певного строку, у контрагента з’являється право в односторонньому порядку припинити дію договору.

А якщо в договорі немає жодного застереження? На форс-мажорні обставини все одно можна посилатися. Для цього існують положення ст. 218 ГКУ, ст. 617 ЦКУ, ч. 2 ст. 141 Закону про ТПП.

Чи обов’язковий сертифікат ТПП? Тут два шляхи:

1) якщо ви посилаєтеся на форс-мажор, то потрібен сертифікат;

2) якщо ви вносите зміни до договору з обопільної згоди, то, звичайно, жодного сертифіката не буде потрібно.

Як отримати сертифікат з ТПП?

До якої ТПП звернутися? Сертифікат (довідку) можна отримати в будь-якій ТПП: хоч регіональній, хоч центральній (ТПП України). Але зверніть увагу, що регіональна ТПП не видає сертифікат про форс-мажор, якщо в ЗЕД або внутрішньоукраїнському договорі (контракті, типовому договорі, угоді) зазначено, що потрібно отримувати сертифікат безпосередньо в ТПП України (п. 4.2 Регламенту, затвердженого рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 р. № 44(5), на який ми вже посилалися вище).

Скільки коштують послуги ТПП? На жаль, отримання сертифіката ТПП платне. Розрахувати розмір плати можна за посиланням: ucci.org.ua/tarifi-rakhunok-akti. Звільнені від цієї плати тільки суб’єкти малого підприємництва (ч. 1 ст. 141 Закону про ТПП). Враховувати при цьому потрібно критерії зі ст. 55 ГКУ. А це ФОП і юрособи, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб, а річний дохід не перевищує 10 млн євро (за середньорічним курсом НБУ).

Які документи надати? Перелік необхідних документів можна знайти безпосередньо у відповідній заяві. Проте оскільки вона має універсальний характер, то ТПП України для тих, чия діяльність потрапляє під заборону у зв’язку з карантином, підігнала перелік під цю ситуацію*. Наведемо документи у форматі таблиці (див. нижче).

* Див. новину від 23.03.2020 р. на офіційному сайті ТПП: ucci.org.ua в розділі «Новини».

Документи для ТПП (для госпсуб’єктів, що потрапляють під карантинні заборони)

№ з/п

Документ

Примітка

1

Заява, підписана керівником підприємства

Вам знадобиться заява про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) для суб’єктів господарювання/фізичних осіб за договірними зобов’язаннями. Її можна скачати на офіційному сайті ТПП України за посиланням: cci.org.ua/zaiavi-pro-zasvidchiennia-fors-mazhornikh-obstavin

2

Копія договору

Ідеться про той договір, за невиконання якого вам загрожує відповідальність

3

Копія наказу (розпорядження) у зв’язку з необхідністю припинення діяльності на підставі відповідних нормативно-правових актів

У нашому випадку це постанова КМУ від 11.03.2020 р. № 211 та/або протокол (рішення) комісії з питань техногенно-екологічної безпеки при вашій обласній (районній) держадміністрації. Перелік таких протоколів у регіонах можна знайти за посиланням: sme.gov.ua/covid19-qa/#qa1 у підрозділі «Оновлено: Карантин діє з 00 год 01 хв 17 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р.» або на сайтах відповідних держадміністрацій

4

Повідомлення вашого контрагента

Як ми вже говорили вище, при виникненні форс-мажору вам обов’язково необхідно повідомити про це контрагентові. Бажано зробити це в письмовій формі

5

Копія документа, що підтверджує взяття на облік у податковій (наприклад, копія виписки з Єдиного держреєстру юросіб, ФОП та громадських формувань (ЄДР)

Вважаємо, що ці документи потрібні для госпсуб’єктів малого підприємництва. Адже від цього залежить те, чи стягуватиметься плата за сам сертифікат. Хоча вони не були зазначені ТПП України в повідомленні на їх офіційному сайті*

6

Документ, що підтверджує отримання доходу менше 10 млн євро (форми № 1-м і №2-м або № 1-мс і № 2-мс за минулий рік з відміткою про подання або з відповідною електронною квитанцією)

7

Документ, що підтверджує середню кількість працівників за рік (форма № 1-ПВ або № 6-ПВ за попередній рік; форма № Д4 або № Д5 чи будь-який інший документ з відміткою про прийняття контролюючим органом)

* Також ТПП не згадала про витяг з ЄДР; акт наданих послуг ТПП, підписаний зі сторони госпсуб’єкта (можна скачати на офіційному сайті ТПП України).

Як подати документи? ТПП України рекомендує відправляти документи в електронному вигляді на електронну пошту: ucci@ucci.org.ua.

Сумарний обсяг файлів в одному листі не повинен перевищувати 10 Мбайт. Але якщо обсяг більший, то можна скористатися сервісами файлових сховищ (наприклад, Google Disk).

От і всі основні нюанси. Упевнені, що наша стаття допоможе вам і вашим контрагентам вирішити більшість карантинних проблем ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі