13.04.2020

Антивірусна медпільга з ПДВ

Здешевити медпрепарати на час карантину, прибравши з них ПДВ, у депутатів вийшло з другої спроби. Тепер заспокійливе час пити бухгалтерам, оскільки знову усе вийшло цікаво…

Як з’явилася пільга

Що пільгується? Медпільгу з ПДВ ввів антивірусний Закон України від 17.03.2020 р. № 530-IX*, додавши тимчасовий пільговий п. 71 у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Вона запрацювала з 17.03.2020 р., але спершу для імпорту. Оскільки спочатку від ПДВ звільнили тільки ввезення медтоварів (лікарських засобів, медвиробів, медобладнання), пов’язаних з коронавірусом. А ось про внутрішні постачання забули.

* Про нього див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24 і № 26.

Щоправда, навздогін пільгу причесали. І після Закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX**, що виклав п. 71 у новій редакції, медпільгу поширили також і на постачання в Україні. Тому тепер

** Про нього див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 28, с. 2 і № 29.

від ПДВ звільняється не лише ввезення, але й внутрішньоукраїнські постачання ліків, медвиробів, медобладнання, пов’язаних з коронавірусом

А щоб усе виглядало чисто, приписали, що підкоригований п. 71 застосовується до операцій, здійснених з 17 березня 2020 року. Тож по факту вийшло, що для внутрішніх постачань медпільгу ввели заднім числом (на цьому ще зупинимося окремо).

Пільга — тимчасова. Зверніть увагу: пільга тимчасова (!) і діє протягом пільгового періоду. Спочатку передбачалося, що пільга діятиме з 17.03.2020 р. по 17.06.2020 р. Проте оновлений п. 71 встановив: пільговий період = з 17 березня 2020 року по останній календарний день місяця закінчення карантину (введеного на усій території України постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Тому поки за даними на сьогодні (з урахуванням продовження карантину до 24 квітня) виходить, що медпільга діє з 17 березня по увесь квітень (п. 11 листа № 8***).

*** Інформаційний лист ДПСУ від 03.04.2020 р. № 8 (див. за посиланням tax.gov.ua/data/material/000/324/414208/Informaciyniy_list_8.pdf).

Пільга — за Переліком. Врахуйте: пільгуються ввезення/постачання антивірусних товарів за Переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224. Для інших товарів, що не потрапили в цей Перелік, пільги немає.

Щоправда, враховуючи, як вводилася пільга (спершу тільки для імпорту), не дивно, що і Переліку № 224 присвоїли аналогічну назву. І в ньому згадується про ввезення, а про українські постачання не згадується. Проте не переживайте,

пільговий Перелік № 224 працює і для українських постачань

І це підтверджує сама ДПСУ, роз’яснюючи, що пільга діє як щодо ввезених (імпортних) товарів, так і щодо товарів вітчизняного виробництва. При цьому головний критерій застосування медпільги для українських/імпортних товарівнаявність товару в Переліку № 224 (пп. 13, 10 листа № 8).

Для кого медпільга?

Відразу хочемо відмітити, що жодних обмежень по суб’єктному складу для тимчасової медпільги немає. Пільговим п. 71 вони не встановлені. Головне, щоб товари були в Переліку № 224. Тим паче, що у надзвичайній ситуації, що виникла, переслідувалася мета загально здешевити медпрепарати на час карантину.

Перешкоди на митниці. Втім, тривожні дзвіночки від читачів щодо імпорту сигналізують: митниці замало Переліку № 224 і митниця «загальність» пільги в деяких випадках не визнає. А для її застосування вимагає від імпортерів доказів, що медтовари ввозяться для боротьби з коронавірусом. Митники часом трактують пільгу вузько — як працюючу, передусім, при імпорті для об’єктів охорони здоров’я, лікарень і тому подібне. Тому для пільгового ввезення бажають бачити, наприклад, дозвіл від МОЗ. Інакше ввезення медпрепаратів з Переліку № 224 оподатковують ПДВ на загальних підставах ☹.

І це при тому, що сама ДПСУ вже проінформувала:

пільговий режим оподаткування ПДВ, установлений п. 71, застосовується на усіх етапах постачання товарів, уключених у Перелік № 224,

незалежно від дати їх виробництва і походження (вітчизняного або імпортного), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу як платників ПДВ і форми власності (п. 9 листа № 8). Так у чому ж справа?

Ввезення медобладнання, медвиробів, ЗІЗ. Схоже, умови диктують митниця спільно з МОЗ за заключним третім (найоб’ємнішим) розділом Переліку № 224, який іменується «Медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19».

ДМСУ вже довела до відома нижчих за рівнем органів, що:

для пільгового митного оформлення медвиробів, лабораторного обладнання, витратних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень, засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) з Переліку № 224 мають бути подані декларація про відповідність таких товарів техрегламентам (чи повідомлення МОЗ/Держпраці про введення їх в обіг, якщо умови техрегламентів не виконані, див. постанову КМУ від 20.03.2020 р. № 226);

— критерієм того, що товари, включені в перелік медобладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19, поставляються саме з цією метою, може бути контракт (договір) на постачання виробів, лист-підтвердження від Департаменту охорони здоров’я або Управління охорони здоров’я держадміністрацій, лист-підтвердження від закладу охорони здоров’я, а також гарантійний лист про цільове використання таких товарів (лист ДМСУ від 26.03.2020 р. № 08-1/16-03-01/7/3189 і лист МОЗ від 26.03.2020 р. № 25-04/8381/2-20).

Тому якщо митниця відмовила в пільговому імпорті і ви сплатили ПДВ при ввезенні, то в ряд. 11 декларації за березень (на підставі імпортної митної декларації) відобразите податковий кредит (ПК).

Що ж до внутрішньоукраїнських постачань аналогічних товарів, то з урахуванням роз’яснень з пп. 9, 13 листа № 8 та БЗ 101.12 вони повинні пільгуватися. Хоча тут краще отримати на свою адресу ІПК.

Перехідні операції

Медпільга діє з 17 березня 2020 року. Тому

при оподаткуванні перехідних постачань орієнтуємося на першу подію

І якщо перша подія (постачання/передоплата) відбулася до 17 березня (в оподатковуваний період), то операція залишається оподатковуваною і потрапить під ПДВ. Приміром, передоплату, отриману до 17 березня (за ще не ввезений імпортний товар) оподатковуємо ПДВ.

Щоправда, врахуйте, що у постачань з оплатою за рахунок бюджетних коштів п. 187.7 ПКУ — своя дата нарахування податкових зобов’язань (ПЗ): після зарахування грошових коштів на рахунок платника (оплати). Тому зважаючи на те, в якому періоді отримана оплата: до/після 17 березня, постачання медтоварів оподатковується/звільняється від ПДВ.

І не переживайте: якщо є залишки медтоварів (куплені/ввезені ще з ПДВ до пільги), то після 17 березня їх також продаємо за пільгою (пп. 12, 9 листа № 8). Значення має тут не вік, а прописка медтоварів у Переліку № 224.

Тепер про найцікавіше.

Заднє число

Як уже відзначалося, для внутрішньоукраїнських постачань медпільгу ввели заднім числом з 17 березня. Виходить, якщо підпорядковуватися ПКУ, то після цієї дати необхідно відображати пільгові постачання медтоварів і оформляти пільгові податкові накладні (ПН). Але що як після 17-го їх продали з ПДВ і оподатковувану ПН вже зареєстрували? На жаль, ДПСУ цей момент поки не роз’яснила.

Найкращий вихід, якщо сторони готові усе вирішувати за домовленістю. Адже покупцеві в період пільги небезпечно за вхідною ПН показувати ПК. Небезпечно зберігати ПЗ і продавцеві. Йому за ПДВ фіскали скажуть лише спасибі, а ось до податку на прибуток можуть причепитися, вважаючи, що на суму ПДВ занизили дохід. ☹ Виходить, сторонам треба подумати про коригування ПДВ і заміну оподатковуваної ПН на пільгову.

І якщо договір поки що не закритий (була тільки оплата або відвантаження), можна внести зміни в договір відносно ціни (ч. 2 ст. 632, ст. 651 ЦКУ) і врегулювати її зміну з оподатковуваної на пільгову. Чи то шляхом зменшення загальної вартості на суму ПДВ і його повернення покупцеві (якщо вже була оплата). Чи то залишивши загальну вартість, якою була, проте без виділення ПДВ, оскільки ж пільга.

Тоді стару оподатковувану ПН можна обнулити за допомогою РК. А натомість оформити пільгову ПН. Причому зверніть увагу: якщо зменшуючий РК оформити березнем і зареєструвати своєчасно в квітні, то він у продавця не вкраде ліміт через ∑Перевищ. При цьому в декларації за березень і продавець, і покупець покажуть тільки пільгову ПН (а оподатковувану ПН з РК до неї не відображають).

Складніше, якщо договір вже закритий. Адже перегляд ціни після його виконання не допускається (ч. 3 ст. 632 ЦКУ). Не виключаємо, що у такому разі заднє число може стати предметом судових розглядів. Адже сторони виконали і договірні, і податкові зобов’язання, як належить. І тут як грім — заднє число.

Роздріб. Що робити роздробу? Зрозуміло, що перепрограмувати РРО заднім числом не вийде. Проте вважаємо, ПЗ можна відкоригувати, навіть не зважаючи те, що касові чеки будуть з ПДВ. Тому якщо підсумкова ПН вже зареєстрована, то можна скласти до неї зменшуючий РК для виключення антивірусних товарів. І тією ж датою першої події на них переоформити нову пільгову ПН (загальна вартість таких товарів не зміниться).

Та все ж чекаємо від ДПСУ розтлумачення ситуації та офіційної позиції щодо заднього числа.

Благодійникам ПДВ-реєстрація не загрожує

При ПДВ-реєстрації фіскали, як відомо, дивляться і на пільгові постачання. І вимагають у підрахунку 1-мільйонного порога (п. 181.1 ПКУ) враховувати обсяги, як оподатковувані (за ставками 20, 7, 0 %), так і звільнені від ПДВ (БЗ 101.02).

Проте благодійникам із цього приводу переживати не варто. Оскільки у громадських об’єднань і благодійних організацій здійснені протягом пільгового періоду пільгові антивірусні медпостачання (за п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ) і пільгові благодійні постачання (за п.п. 197.1.15 ПКУ) не враховуються в підрахунку 1-мільйонного порога для реєстрації платником ПДВ (п. 72 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, п. 15 листа № 8).

Для інших суб'єктів таких послаблень немає.

Пункт 198.5 і ст. 199 ПКУ не працюють

Оскільки пільга тимчасова і пов’язана з особливою ситуацією, то для неї передбачили винятки з правил. Їх прописали безпосередньо в п. 71.

Компенсуючих ПЗ немає. По-перше, пільгові товари з п. 71 звільнили від компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Тому

якщо медтовари ввезли (купили) ще до пільги (з ПДВ), а продаємо за пільгою, вхідний ПДВ компенсувати не треба

Не бійтеся: ПК при цьому за вхідним ПДВ на загальних підставах зберігається, тобто через тимчасову пільгу не пропадає.

Розподільчих ПЗ немає. А по-друге, медпільгу вивели з-під ПДВ-розподілу за ст. 199 ПКУ (ср. ). Тому через появу пільгових медпостачань не треба затівати метушню з розподілом і нарахуванням розподільчих ПЗ. Тобто через медпільгу за підсумками березня розраховувати коефіцієнт розподілу антиЧВ (і подавати Д7 з його розрахунком) тимчасовим пільговикам з п. 71 не треба. І це добре!

Інша справа, якщо і до цього вели подвійну діяльність (і пільгову, і оподатковувану). Тоді за ними ПДВ-розподіл продовжуєте, не звертаючи уваги на медпільгу. Ну а потім при річному перерахунку ПДВ за 2020-й не забудьте виключити пільгові медпостачання за п. 71 з розрахунку антиЧВ за рік.

Тож врахуйте: стандартні ПДВ-наслідки у вигляді компенсуючих/розподільчих ПЗ медпільзі не загрожують (п. 14 листа № 8).

Пільгова ПН

На пільгове постачання складають пільгову податкову накладну (ПН), в якій:

— у верхній лівій частині вказують «Без ПДВ»;

— у розділі А в ряд. I і IX виводять загальні пільгові обсяги; рядки II — VIII не заповнюють;

— у розділі Б в загальному порядку заповнюють гр. 2 — 7. При заповненні в гр. 3.1 коду УКТ ЗЕД звіртеся з Переліком № 224 (проте якщо ваш код довше чотиризначного з Переліку № 224 — не страшно. Адже приміткою 1 до Переліку № 224 передбачено, що коди УКТ ЗЕД наведені в ньому довідково). І пам’ятаєте, що при постачаннях підакцизних і імпортних товарів по усьому ланцюжку проставляють 10-значний код УКТ ЗЕД. А ось номенклатуру в гр. 2 наводять зі своїх первинних документів на постачання (дослівне цитування буква у букву Переліку № 224 не вимагається). Детальніше про заповнення в ПН номенклатури див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 36, с. 4;

— у гр. 8 вказують код ставки «903»;

— у гр. 9 наводять код пільги згідно з Довідниками пільг (їх можна знайти на сайті ДПСУ за посиланням tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html). Тобто наводять установлений для тимчасової ПДВ-медпільги код «14060544» (згідно зі свіжим Довідником пільг № 98/2 станом на 02.04.2020 р.);

— у гр. 10 наводять пільгові обсяги;

— гр. 11 не заповнюється (БЗ 101.16).

І пам’ятайте:

на пільгові і оподатковувані постачання треба складати

окремі ПН

Об’єднувати їх в одній ПН не можна. Тоді як оподатковувані операції (з будь-якими ставками ПДВ: 20 %, 7 %, 0 %) об’єднувати в одній ПН дозволяється (п. 17 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307).

Медпільга в декларації

Пільгові постачання. Пільгові внутрішньоукраїнські постачання за п. 71 відображають у пільговому ряд. 5.1 декларації з ПДВ.

До цього рядка подають додаток Д6, у таблиці 2 якого розраховують суму пільг з ПДВ.

У гр. 2 і 3 таблиці 2 додатка Д6 наводять найменування і код медпільги «14060544» (згідно зі свіжим Довідником пільг № 98/2 станом на 02.04.2020 р.). Детальніше про цей додаток див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 21, с. 27.

Пільгове ввезення. А ось пільгове ввезення в декларації не відображається. На те, що формою декларації з ПДВ не передбачено рядка для пільгового імпорту, вказують і податківці (БЗ 101.24).

До речі, і суму пільг у додатку Д6 за пільговим імпортом розраховувати не треба (для нього й коду пільги нема). Адже пільги розраховують тільки щодо операцій постачання (а імпорт — не постачання), та і до того ж тільки за пільговими постачаннями із ряд. 5.1.

висновки

  • З 17 березня по останній день місяця карантину діє тимчасова пільга з ПДВ з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.
  • Медпільга діє за Переліком № 224. Щоправда, для пільгового ввезення деяких медтоварів митники висувають певні умови.
  • Для внутрішньоукраїнських постачань медпільгу ввели заднім числом, тому постає питання з коригуванням ПДВ.
  • У період тимчасової медпільги по пільгових медпостачаннях ні компенсуючі ПЗ, ні розподільчі ПЗ нараховувати не треба.