Теми статей
Обрати теми

Додаток 6 (Д6)

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Цей додаток складають:
— платники, у яких у декларації заповнений безПДВшний рядок 5, у тому числі пільговики, які заповнили рядок 5.1. Увага: з 01.01.2020 р. додаток Д6 викладений у новій редакції і тепер у ньому платники-пільговики повинні розраховувати суму пільг з ПДВ;
— підприємства інвалідів, які повинні відповідати низці критеріїв і щомісячно підтверджують їх розрахунок.

Додаток Д6 складається з трьох таблиць.

Необ’єктні постачання (таблиця 1). У таблиці 1 додатка Д6 частково розкривають показник рядка 5 і розшифровують необ’єктні постачання:

— постачання, які не є об’єктом ПДВ (за ст. 196 ПКУ) і

— постачання неоподатковуваних «позамежних» послуг (місце постачання яких, визначене за правилами пп. 186.2, 186.3 ПКУ, розташоване за межами митної території України). Детальніше про визначення місця постачання послуг див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 104.

Врахуйте! Додаток Д6 стосується саме необ'єктних постачань (а не придбань) та «позамежних» послуг, наданих (а не отриманих) платником. Тому операції з отримання платником неоподатковуваних послуг від нерезидента (з місцем постачання за межами митної території України) в додатку Д6 і декларації з ПДВ відображати не потрібно (БЗ 101.24).

Пільгові постачання і розрахунок пільг (таблиця 2). Нову таблицю 2 додатка Д6 з 01.01.2020 р. заповнюють платники-пільговики. У ній розшифровують показник пільгового рядка 5.1 (за видами пільг) і розраховують суму пільг з ПДВ (оскільки Звіт про суми податкових пільг скасовано).

Зверніть увагу: у рядку 5.1 декларації відображають пільгові постачання на митній території України. Тому з 01.01.2020 р. розраховувати ПДВ-пільги в таблиці 2 додатка Д6 потрібно тільки за пільговими постачаннями на території України, відображеними в рядку 5.1 декларації.

Важливо! Не потрібно розраховувати ПДВ-пільги:

— за операціями зі зниженими ставками 0 % і 7 % (зокрема, за експортом, міжнародними перевезеннями, ліками/медвиробами);

— за пільговим експортом (оскільки для нього є окремий ряд. 2.2 і до ряд. 5.1 він не потрапляє);

— за пільговим імпортом (оскільки пільги розраховують за операціями постачання, а імпорт — не постачання).

Тому в таблиці 2 додатка Д6 такі операції показувати не потрібно. Тим паче, що й у рядку 5.1 декларації вони не відображаються.

Правила розрахунку пільг з ПДВ установлені новим розділом V1 «Порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг» Порядку № 21 (ср. ).

Суму ПДВ-пільг розраховують у гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21 (див. таблицю на с. 28).

Також врахуйте, що:

— з 01.01.2020 р. суму ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д6 розраховують щомісячно (без наростаючого підсумку). І якщо в якомусь місяці пільгових операцій не було (рядок 5.1 декларації порожній), то пільги не розраховують (таблицю 2 Д6 не заповнюють) (п. 2 розд. V1 Порядку № 21, лист ДПСУ від 31.01.2020 р. № 1617/7/99-00-07-03-02-07);

— формально розділ V1 Порядку № 21 для розрахунку пільг вимагає враховувати (тобто збирати в графах 6 — 8 таблиці 2 Д6) усі придбання (крім придбань на території України в неплатників), здійснені для пільгових операцій поточного періоду. Тобто придбання, що як повністю, так і частково взяли участь у пільгових операціях (і за якими, зокрема, розподілявся ПДВ за ст. 199 ПКУ). А це, у свою чергу, вимагає ретельного розбору всіх придбань поточного та минулих періодів.

Утім, хоча дані про підраховані пільги тепер і є невід’ємною частиною декларації, проте за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д6 відповідальності (штрафів) бути не повинно (навіть якщо помилки виправляти за допомогою УР з уточнюючим Д6). Адже на суму задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ розрахунок ПДВ-пільг ніяк не впливає.

Критерії підприємств інвалідів (таблиця 3). Таблицю 3 заповнюють підприємства інвалідів (п. 15 розд. III Порядку № 21). Нагадаємо, що такі підприємства на власний розсуд можуть обрати будь-який режим оподаткування і застосовувати:

Таблиця 2. Пільгові постачання на території України і розрахунок пільг

Графа

Опис

гр. 2

Найменування податкової пільги

гр. 3

Код податкової пільги (згідно з довідником пільг)

Графи 2 і 3 заповнюють на підставі Довідників пільг (наводять найменування пільги і код пільги з ПДВ, див. найсвіжіші Довідники пільг № 96/1 і 96/2 станом на 01.01.2020 р.). За відсутності коду пільги в Довіднику в гр. 3 проставляють умовний код пільги «99999999».

Дані заносять у розрізі пільг — за кожною ПДВ-пільгою, що виникла в платника у звітному періоді, окремим рядком

гр. 4

Сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

Графа 4, по суті, ключова графа таблиці 2 додатка Д6. Вона показує підраховану загальну суму ПДВ-пільг (∑ПП). Її розраховують за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21:

гр. 4 = ∑ПП = гр. 5 х 20 % - (гр. 6 + гр. 7 + гр. 8) х 20 %.

Увага: значення гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 нікуди в декларацію переносити не потрібно! Це інформація про суму ПДВ-пільг (загальну і в розрізі пільг), що виникли в платника

гр. 5

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

У гр. 5 розшифровують (за видами пільг) обсяги пільгових постачань на митній території України з ряд. 5.1 декларації. Увага: гр. 5 ряд. «Усього» таблиці 2 Д6 = ряд. 5.1 декларації

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

гр. 6

20 %

У гр. 6, 7 відображають придбання поточного та попередніх звітних періодів (відповідно з вхідним 20 %, 7 %, 0 % ПДВ і пільгові), використані для пільгових операцій поточного періоду

гр. 7

7 %

гр. 8

0 % / звільнені

При заповненні гр. 6 — 8 врахуйте, що

— у гр. 6, 7 заносять обсяги без ПДВ;

придбання на митній території України в неплатників (без вхідного ПДВ) не враховують (п. 3 розд. V1 Порядку № 21). А ось імпортні придбання для пільгової діяльності, мабуть, для розрахунку пільг враховувати доведеться;

— у гр. 6 — 8 відображають не поголовно всі придбання для пільгової діяльності, а тільки ті придбання поточного і попередніх звітних періодів, які здійснені під здійснені в поточному періоді пільгові постачання (тобто придбання, пов’язані з пільговими постачаннями);

— у передоплатному випадку (тобто якщо під майбутнє пільгове постачання спочатку надходить передоплата, тоді як потрібні придбання, припустимо, ще не здійснені), гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д 6 можуть бути порожніми

— або ПДВ-пільгу (за п. 197.6 ПКУ),

— або нульову ставку ПДВ (за п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), дія якої продовжена до 01.01.2025 р. (лист ДПСУ від 28.11.2019 р. № 1630/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

При виборі ПДВ-пільги такі підприємства відображають пільгові постачання в пільговому ряд. 5.1 декларації і таблиці 2 (де, як і інші пільговики, розраховують суму пільг).

А ось у таблиці 3 такі підприємства (незалежно від обраного режиму оподаткування: пільга чи нульова ставка) кожен звітний період повинні підтверджувати відповідність трьом критеріям, що надають їм право на застосування одного з режимів оподаткування.

Тому кожен звітний період у таблиці 3 вони розраховують показники: ЧПІ (має бути не менше 50 % від середньооблікової чисельності штатних працівників), ФОПІ (повинен становити не менше 25 % від суми загальних витрат на оплату праці, що включаються до складу податкових витрат), БВТ (повинен становити не менше 8 % від продажної ціни товарів, послуг). Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 14, с. 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі