Теми статей
Обрати теми

Перевірка — в грудні, ППР — у січні: як заповнити декларацію з прибутку?

Адамович Наталія, податковий експерт
Підприємству — квартальному платникові податку на прибуток за актом перевірки від 27.12.2019 р. донарахували податок на прибуток за 9 місяців 2019 року (не була списана прострочена кредиторська заборгованість). Як відобразити результати перевірки в декларації з прибутку, якщо податкове повідомлення-рішення (ППР) отримане і погоджене в січні 2020 року?

Як заповнювати декларацію з податку на прибуток після проведеної перевірки податківців і погодження ППР, наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897 відповіді не дає. Тому щоб коректно врахувати в декларації знайдені при перевірці помилки, подивимося, що у цьому випадку радять чинити податківці.

Свою думку вони висловили в листі ГУ в Харківській обл. від 28.11.2019 р. № 1611/ІПК/20-40-04-04-10 (див. також «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 8, с. 40). Так, якщо контролери провели перевірку за звітний (податковий) період поточного року і за такий період донарахували податкове зобов’язання з податку на прибуток, прийняли ППР, яке платником не оспорюється, погоджені суми донарахованого податку і штрафних (фінансових) санкцій, нараховані в інтегрованій картці платника податків і сплачені до бюджету на підставі ППР, а строк подання декларації за наступний звітний (податковий) період у межах поточного звітного року не настав, то, оскільки декларація розраховується наростаючим підсумком,

результати перевірки впливають на фінансовий результат до оподаткування за наступний звітний (податковий) період поточного року

У такому разі показники декларації в рядках 01, 02 зазначаються за даними бухобліку з урахуванням результатів перевірки, які вплинули на показники фінансової звітності, складеної відповідно до П(С)БО або МСФЗ. Показник рядка 02 декларації обліковується при визначенні об’єкта оподаткування в рядку 04 декларації. Відповідно він впливає на обчислення податку на прибуток за поточний звітний (податковий) період.

У рядку 19 декларації відображають податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду. Визначають його як різницю показників: ряд. 17 - ряд. 18 декларації.

При цьому, щоб уникнути подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінансового результату до оподаткування враховані результати документальної перевірки, доцільно в рядку 18 декларації за звітний період поточного року врахувати суму донарахованого за її результатами податкового зобов’язання з податку на прибуток. Додають тільки суму основного податку за звітний період поточного року (без урахування штрафних (фінансових) санкцій). Тобто на цю суму збільшують показник, який був відображений у рядку 17 декларації за попередній звітний (податковий) період поточного звітного року.

У вашій ситуації йдеться якраз про перевірку декларації з податку на прибуток, яка пройшла у рамках звітного 2019 року. За підсумками перевірки був донарахований податок на прибуток за 3 квартали 2019 року. І попри те, що ППР погоджене в січні 2020 року, на момент його погодження фінзвітність за 2019 рік ще не надана, а строк подання декларації за 2019 рік ще не настав (граничний строк подання декларації за 2019 рік — 02.03.2020 р.).

Тому, враховуючи роз’яснення податківців, показники такого січневого ППР (суму донарахованого доходу і суму донарахованого податку на прибуток)

платник повинен врахувати у фінансовій звітності і декларації з податку на прибуток за 2019 рік

На це, по суті, вказують і бухгалтерські правила виправлення помилок у фінзвітності, у тому числі й при донарахуванні податку на прибуток за результатами перевірки. Отримавши ППР в періоді (місяці) його погодження, підприємство повинне у бухобліку виправитися: донарахувати податок і фінансові санкції, вказані в такому ППР, і внести відповідні коригування у фінзвітність.

Причому якщо помилка виявлена після завершення звітного року, але до затвердження (подання) річної фінансової звітності за цей період, то відображають виправляючий запис у помилковому році — останнім числом грудня минулого року (п. 1.6 додатка до П(С)БО 6 «Виправлення помилок і виправлення у фінансових звітах», п. 16 П(С)БО 6).

Відповідно у бухобліку останнім днем минулого 2019 року ви повинні були зробити записи, які призвели до виникнення недоплати, виявленої податківцями при перевірці:

1) провести списання вашої кредиторської заборгованості:

— грошової (товари отримані, але не оплачені): Дт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» — Кт 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості» (на суму заборгованості, у тому числі ПДВ); Дт 641/ПДВ — Кт 644 (методом «червоне сторно» на суму ПДВ)*; Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 644 (на суму ПДВ),

* Зверніть увагу! Коригування податкового кредиту від покупця в цьому випадку вимагають податківці, які традиційно вважають отримані, але не оплачені після закінчення строку позовної давності товари безкоштовно отриманими (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 44, с. 28).

чи

— товарної (аванс отриманий, але товари не відвантажені): Дт 681 «Розрахунки за авансами отриманими» — Кт 717 (на суму заборгованості, у тому числі ПДВ); Дт 643 — Кт 641/ПДВ (методом «червоне сторно» на суму ПДВ). Хоча податківці проти коригування ПЗ з ПДВ при списанні кредиторської заборгованості за невідвантажений товар, зважаючи на те, що РК до ПН, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.08.2019 р. № 3960/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

2) донарахувати недоплату з податку на прибуток за ППР: Дт 98 «Податок на прибуток» — Кт 641/податок на прибуток — на суму донарахування податку на прибуток за 9 місяців 2019 року.

Уточнюючи за погодженим у січні ППР фінзвітність за 2019 рік, субрахунок 441 не чіпаємо.

Декларацію з податку на прибуток за 2019 рік заповнюємо наростаючим підсумком, але вже з правильними показниками

з урахуванням суми помилки, виявленої податківцями в декларації за 9 місяців 2019 року. А щоб уникнути задвоєння податкових зобов’язань до сплати, суму податку, донарахованого за ППР (без штрафу), відображаємо в рядку 18 цієї ж декларації.

Увага! Разом із декларацією податківці рекомендують надати пояснення такого заповнення в довільній формі (п. 46.4 ПКУ). Для цього пояснення в декларації є спеціальне поле.

А ось суму штрафу за ППР слід було врахувати вже у витратах січня 2020 року. Для цього на дату погодження ППР зробити запис Дт 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» — Кт 641/податок на прибуток — на суму штрафних санкцій за заниження і несвоєчасну сплату податку на прибуток. Тобто такі витрати відображаємо у фінзвітності за I квартал 2020 року і в декларації з податку на прибуток за I квартал 2020 року, яку заповнюють на її основі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі