Теми статей
Обрати теми

Анулюємо помилкову податкову накладну

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Проблему анулювання помилкової ПН ми не раз обговорювали на сторінках нашого видання. Проте запитання все одно продовжуються. Тому в цій статті ми вирішили ще раз нагадати основний порядок дій у разі появи помилкової ПН і вплив виправлення такої помилки на регліміт продавця.

Відразу визначимося, про які ПН ітиметься. У контексті цієї статті помилкові ПН — це ті ПН, які зареєстровані в ЄРПН, але при цьому не підтверджують здійснення господарської операції і під них відсутні первинні документи. Такі ПН підлягають анулюванню. Виходячи зі способу анулювання, помилкові ПН можна умовно поділити на дві групи:

— зайві ПН. Це ПН, які складені два і більше разів на одну і ту саму операцію (наприклад, помилково склали зайву ПН або один раз склали ПН на передоплату, а другий раз — на відвантаження, або просто наплутали в датах ПН);

— будь-яка поодинока «ліва» ПН (наприклад, з помилкою в ІПН).

Загальні правила

Нагадаємо основні моменти анулювання помилкових ПН.

1. Анулюють ПН за допомогою РК (п. 192.1 ПКУ). Такі анулюючі РК можуть бути з кодом причини коригування в графі 2.1:

«103» — «Повернення товару або авансових платежів» (РК-103) або

«301» — «Виправлення помилки» і зі спеціальним типом причини «20» у верхній лівій частині РК (РК-20).

2. Ні помилковій ПН, ні виправляючому РК до неї не місце в ПДВ-декларації. Стосується це як покупця, так і продавця (101.24 БЗ). Якщо помилкова ПН усе-таки закралася в декларацію, то раніше податківці без зареєстрованого зменшуючого РК забороняли виправляти помилку (лист ДПСУ від 10.08.2017 р. № 1570/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Проте, вважаємо, оскільки п. 44.1 ПКУ забороняє формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами, то ПЗ, які потрапили до ПДВ-декларації за «лівою» ПН (тобто необґрунтовано), можна прибрати шляхом подання уточнюючого розрахунку, не вдаючись до складання зменшуючого РК.

3. Якщо дати виписування помилкової ПН і РК, що виправляє її, припадають на різні періоди (тобто помилка була виявлена з часом), то після подання декларації за період складання РК з типом причини «103» (через невключення зменшуючого РК до декларації) неминуче вискочить ∑Перевищ. Щоб позбавитися від нього, податківці на місцях пропонують відображати в декларації за відповідний період помилкову ПН і виправляючий РК. Проте таке вирішення питання призводить до викривлення звітності і може обернутися застосуванням штрафу до продавця за заниження ПЗ у періоді складання РК (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 83, с. 24).

4. Якщо помилку виправили в тому самому періоді (тобто обнулили ПН виписаним у тому ж періоді РК, який своєчасно зареєстрували), то помилка і виправлення в межах одного періоду згорнуться. У результаті ліміт відновиться і жодного ∑Перевищ не виникне.

5. Зменшуючий РК з типом причини «20» дозволяє уникнути проблеми з ∑Перевищ, причому незалежно від періоду його складання. Але застосовується він у поодиноких випадках.

Тепер розглянемо варіанти анулювання помилкової ПН детальніше.

Прибираємо зайву ПН

Оптимальний варіант анулювання зайвої ПН — оформлення зменшуючого РК-20 (п. 24 Порядку № 1307).

Позитивні моменти. Не має значення, в одному періоді чи в різних складені помилкова ПН і РК, що виправляє її. Такий РК одночасно: (1) обнулить зайву (повторну) ПН і (2) відновить регліміт у продавця і покупця. При цьому до декларації включають тільки правильну ПН, а ось помилкову ПН з виправляючим РК у ній не показують. Тобто все стане на свої місця так, ніби жодної помилки і не було. Але ось використовувати цей метод можна не завжди.

Умови застосування. По-перше, необхідно, щоб на одну і ту саму операцію було зареєстровано в ЄРПН дві і більше ПН, з яких хоча б одна була правильною. Якщо таких ПН декілька, то РК складається до кожної зайвої ПН — головне, залишити одну правильну.

А ось якщо склали одну ПН та зазначили в ній помилкову дату, діяти потрібно таким чином. Спочатку скласти правильну ПН (використовуємо регліміт) і слідом за допомогою РК-20 обнулити помилкову ПН (відновлюємо регліміт).

По-друге, фіскали висувають ще низку вимог, які повинні виконатися (лист ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17):

1) мають повністю збігатися табличні частини (розділи Б) правильної ПН і помилкової ПН;

2) раніше до помилкової ПН не складався РК, яким показники ПН не виводилися в «нуль» (тобто, наприклад, не повинно бути «звичайних» РК на часткову зміну ціни).

Порядок заповнення РК-20. У «шапці» РК-20 проставляємо тип причини «20». При цьому (відмітку «Х» у комірці під типом причини не ставимо). Але якщо зайва ПН складена на неплатника ПДВ і підлягає реєстрації продавцем, то відмітку «Х» ставити потрібно (101.15 БЗ). У заголовній частині зазначаємо реквізити зайвої (тієї, яка обнуляється) ПН. Табличну частину РК-20 заповнюємо таким чином (див. таблицю).

Порядок заповнення табличної частини (розділ Б) РК-20

Якщо до ПН не реєструвався раніше «обнуляючий» РК

Якщо до ПН реєструвався до 01.12.2018 р. «обнуляючий» РК

Заповнюється за загальними правилами, при цьому:

— у гр. 2.1 ставимо код «301»;

— у гр. 2.2 ставимо номер групи коригування;

— показники ПН (гр. 7, 13, 14) заповнюємо зі знаком «-»;

— якщо РК складається до ПН, зареєстрованої до 01.12.2018 р., то гр. 14 (суму ПДВ) не заповнюємо

Графи 1.1 — 15 не заповнюємо (тобто таблична частина буде порожня)

Під табличною частиною РК-20 в інформаційному полі 1 зазначаємо дані «правильної» ПН (дата складання, порядковий і реєстраційний номери). Якщо до ПН до 01.12.2018 р. реєструвався «обнуляючий» РК, то в інформаційному полі 2 проставляємо дані такого РК.

Отже, складання РК-20 — це необхідна умова, яка дозволить продавцеві уникнути ∑Перевищ, у результаті реєстрації помилкової ПН, але не єдиний варіант, який можна використовувати для анулювання помилкової ПН.

Прибираємо поодиноку ПН

На жаль, більшість інших помилок виправити РК-20 не можливо. Наприклад, ПН, яка складена не на того платника, не може бути анульована за допомогою РК-20, оскільки система сприйматиме і помилкову, і правильну ПН як ПН, складені на різні операції (одна ПН виписана на одного контрагента, а друга — на іншого). А ось виправити таку помилку можна шляхом обнулення помилкової ПН через звичайний зменшуючий РК-103 і перевиписування правильної ПН (лист ДПСУ від 17.02.2020 р. № 637/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). Тобто фіскали пропонують використовувати все той же старий порядок анулювання помилкових ПН, який не дозволяє позбавитися від ∑Перевищ (оскільки зменшуючий РК врахується в продавця у формулі ліміту, але не врахується в декларації) і може призвести до штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН.

На жаль, проблема виникнення ∑Перевищ при запізнілому анулюванні помилкової ПН через РК-103 на сьогодні досі не вирішена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі