Теми статей
Обрати теми

Помилкові ПН і капості з лімітом

Солошенко Людмила, податковий експерт
Доволі часто для виправлення помилки доводиться перевиписувати ПН (правильною датою/на правильного платника тощо). Щоправда, тоді в ЄРПН засвітяться всі три документи: не лише правильна ПН, але й помилкова з виправляючим РК. Чи показувати їх у декларації і як це вплине на ліміт, давайте з’ясовувати.

У цілому, зазначимо, що стосовно помилкових ПН у контролерів останнім часом склалася стійка думка: у ПДВ-звітності платник відображає дані, зазначені в правильних ПН, складених на підставі первинних документів і фактично здійснених реальних операцій. Тому ні помилкові ПН, ні виправляючі РК до них у декларації показувати не потрібно. Причому ні покупцеві, ні продавцеві (БЗ 101.23). Хоча іноді місцеві податківці безпідставно вимагають показувати в декларації нульові виправляючі РК, з чим не можемо погодитися (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 82, с. 28). Тепер поглянемо на помилкові ситуації.

Якщо повторну ПН виправляє РК «20»

Найпростіше, якщо виправити зайву ПН виходить за допомогою РК з типом причини «20». Нагадаємо, що так зазвичай виправляють помилки в даті (тобто коли не тією датою склали ПН, у той час як ІПН покупця і суму зазначили правильно) або коли помилково задвоїли ПН (тобто повторно виписали таку саму, але з іншим порядковим номером). Тоді помилкову ПН обнуляють РК з типом причини «20», а якщо помилка в даті, перевиписують правильною датою повторну правильну ПН (п. 24 Порядку № 1307, лист ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17, детальніше про такий РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 21). При цьому в декларацію включають тільки правильну ПН, а ось помилкову ПН з виправляючим РК у ній не показують.

Причому такий виправляючий РК з типом причини «20» миттєво повинен убити двох зайців: (1) обнулити зайву (повторну) ПН і (2) відновити ліміт. Тож завдяки йому помилкову ПН з виправляючим РК «вилучать» з ліміту (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 41, с. 15). Таким чином,

після виправлень через РК з типом причини «20» ліміт у сторін буде скоригований, неначе не було помилки

У результаті в повному порядку опиняться і декларація, і ліміт.

Засмучує те, що більшість інших помилок (серед яких така, як виписування ПН не на того платника, яка часто допускається) виправити РК з типом причини «20» неможливо. Для їх виправлення потрібно перевиписати правильну ПН, а помилкову ПН обнуляти звичайним «зменшуючим» РК. А ЄРПН ці РК сприймає як звичайні. Тому вони за загальними правилами враховуються у формулі ліміту. І для продавця це, на жаль, навіть після виправлення помилки (!) обертається неприємністю з лімітом — його невідновленням через виникнення ∑Перевищ. Далі про це детальніше.

Помилкові ПН і звичайні РК

Якщо помилку виправили в тому ж періоді. Щоправда, трохи заспокоїмо: якщо помилкову зайву ПН усунули «по гарячому» (тобто обнулили виписаним у тому ж періоді РК, який своєчасно зареєстрували), то помилка і виправлення в межах періоду згорнуться, ліміт у результаті відновиться і жодного ∑Перевищ не виникне. При цьому ні таку зайву помилкову ПН, ні РК до неї в декларації показувати не потрібно.

Якщо помилку виправляємо в іншому періоді. А ось якщо помилку виявили з часом (помилкова ПН і виправляючий РК припали на різні періоди або виправляючий РК зареєстрований несвоєчасно), то через невключення виправляючого «зменшуючого» РК до декларації в продавця вискочить Перевищ (оскільки «зменшуючий» РК врахується в продавця у формулі ліміту, але не врахується в декларації).

Як бути? На жаль, повинні визнати, що оптимального шляху тут поки що не вимальовується. Розглянемо варіанти.

ВАРІАНТ 1: «засвітити» помилку в декларації. Ліміт не втратиться (і ∑Перевищ не виникне), якщо «підігнати» ПДВ-звітність під ліміт і відобразити у відповідних періодах у декларації помилкову ПН з виправляючим РК. Причому саме так діяти колись у минулому (щоб не виникало розбіжностей ліміту з декларацією) навіть рекомендували деякі контролери на місцях.

Проте зараз, як зазначалося, податківці висловлюються проти відображення в декларації помилкових ПН і виправляючих РК. Та і, по правді, можливість відображення зайвої ПН у помилковому періоді, а «зменшуючого» виправляючого РК у поточній декларації викликає побоювання, оскільки в такому разі виправлення однієї помилки призводить до появи іншої. Адже виходить, що ПН-помилка допущена в одному періоді, а виправляється в іншому (який, власне, до помилки не має жодного відношення). У результаті «помилковий» період залишається невиправленим (його ПЗ залишаться завищеними), а ось в іншому («непомилковому») періоді ПЗ будуть занижені. Тож

такий варіант призводить до викривлення ПДВ-звітності,

оскільки виправлення помилки, по суті, переноситься на інший «непомилковий» період. Але ж такий підхід не вписується в загальну стратегію виправлення помилок (коли виправити важливо саме «помилковий» період) і, скажемо м’яко, не передбачений ПКУ.

Та і де гарантія, що після такого «виправлення» (і відображення «зменшуючого» РК у поточній декларації) податківці потім визнають зменшення в ній поточних ПЗ на «старі помилки» правомірним (адже підстав для відображення РК у ній, за великим рахунком, не було) і через це не заспівають пісню про недоплату. Тому так діяти небезпечно, хіба що тільки якщо отримаєте на свою адресу персональну ІПК.

ВАРІАНТ 2: «не світити» помилку в декларації і… втратити ліміт. Якщо ж на перше місце поставити правильне заповнення декларації і ні помилкову ПН, ні виправляючий РК у ній не показувати, то це призведе в продавця до втрати ліміту через виникнення ∑Перевищ. І засмучує те, що

щодо неповторюваних помилкових ПН питання з відновленням ліміту, на жаль, досі так і не вирішено

Податківці закривають очі на ситуацію, нібито проблеми щодо неповторюваних помилкових ПН (наприклад, не на того платника) не існує.

У своїх роз’ясненнях-відписках контролери кивають, мовляв, на те, що формування показника ∑Перевищ здійснюється для кожного платника в автоматичному режимі за правилами п. 2001.3 ПКУ. Хоча і визнають, що в підрахунку ∑Перевищ враховуються всі ПН/РК, зареєстровані в ЄРПН (у тому числі й ті, які складені без факту здійснення госпоперації).

Ну а для невиникнення ∑Перевищ фіскали радять платникам правильно вести податковий облік — одним словом, не помилятися (лист ДФСУ від 29.07.2019 р. № 3538/6/99-99-15-03-02-15/ІПК) ☹. Тоді як насправді цей момент потребує врегулювання і для таких неповторюваних помилкових ПН також потрібен окремий механізм з відновлення ліміту (аналогічний, наприклад, виправленню повторних ПН за допомогою РК з типом причини «20»).

Ну а поки що сумно те, що в нинішніх реаліях при запізнілому виправленні помилки ліміт не відновиться, нібито помилку взагалі не виправляли. Але якщо навіть після виправлення помилок ліміт не відновлюється і розбіжність декларації з ЄРПН зберігається, мимоволі замислишся: який резон при таких капостях з лімітом узагалі їх виправляти?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі