Теми статей
Обрати теми

РК до безПДВшних постачань

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті розглянемо такі запитання. Чи потрібно складати РК до безПДВшних постачань? Якщо потрібно, то як їх відображати в ПДВ-декларації? Чи потрібно коригувати експортну ПН, якщо змінилася вартість експортованого товару?

РК до необ’єктних постачань. За операціями з постачання товарів/послуг, які не є об’єктом оподаткування (зокрема, з виплати дивідендів, роялті в грошовій формі або у вигляді цінних паперів, що здійснюються емітентом) згідно зі ст. 196 ПКУ, або місце постачання яких визначено за межами митної території України, ПН не складають і, відповідно, не реєструють у ЄРПН (101.16 БЗ). А раз немає ПН, то не буде й РК.

Незважаючи на відсутність ПН, необ’єктні операції відображають у рядку 5 розділу I декларації з ПДВ (пп. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21) (див. 101.24 БЗ). До цього ж рядка логічно включати коригування обсягів необ’єктних постачань. Але врахуйте: потрапляють до ПДВ-декларації тільки ті необ’єктні операції зі ст. 196 ПКУ, які вписуються у визначення постачання товарів/послуг (з пп. 14.1.185 і 14.1.191 ПКУ).

РК до пільгових постачань. На відміну від необ’єктних постачань і постачань «позамежних» послуг, на пільгові постачання (ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнені від ПДВ на підставі підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і звільнені згідно з міжнародними договорами) ПН складати потрібно. Відповідно РК до таких ПН теж складати і реєструвати в ЄРПН доведеться. Пільгові постачання заносять до рядка 5 декларації разом з необ’єктними операціями. Потім, уже в «чистому вигляді» вони потрапляють до рядка 5.1 декларації і розшифровуються окремо за кожною пільгою в таблиці 2 додатка Д6, яка замінює Звіт про суми податкових пільг щодо ПДВ.

Коригування обсягів постачань за пільговими операціями відображають у рядку 7 декларації з розшифруванням у додатку Д1 — заповненню підлягають тільки гр. 7 таблиці 1, а гр. 4, 5 і 6 не заповнюють (101.24 БЗ). Пам’ятайте: РК, який не змінює обсягів операцій, у ПДВ декларації не відображають (див. 101.24 БЗ).

РК до експортних постачань. Операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковують за нульовою ставкою (п.п. 195.1.1 ПКУ) та складають ПН (з типом причини «07»). Обсяги таких операцій потрапляють до рядка 2.1 ПДВ-декларації (п.п. 3 п. 3 розд. V Порядку № 21).

Якщо надалі за домовленістю з покупцем-нерезидентом платник податків вирішує змінити договірну вартість вивезених товарів, така зміна вартості оформляється відповідним первинним документом (актом про зміну вартості). При цьому зміни до митної декларації не вносяться (митна вартість вивезених товарів не змінюється).

Формально правила п. 192.1 ПКУ з експортними операціями не працюють, адже там сказано про операції постачання товару (а не про вивезення товару). Проте фіскали, керуючись цією нормою, дозволяють платникові складати та реєструвати РК до експортної ПН у порядку, передбаченому п. 23 Порядку № 1307. При цьому в такому РК також застосовується ставка 0 %.

Щодо дати складання РК, то контролери, зазвичай, прив’язуються до дати остаточного розрахунку (лист ДФСУ від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, 101.15 БЗ). У разі зміни компенсації вартості вивезеного товару вони також стверджують, що РК, зокрема на збільшення вартості експортного товару, повинен складатися на дату доплати коштів покупцем (лист ДПСУ від 04.02.2020 р. № 452/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). До речі, подібну позицію вони висловлювали раніше (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 44, с. 17).

Коригування експортних операцій потрапляють до рядка 7 декларації і підлягають розшифруванню в додатку Д1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі