Теми статей
Обрати теми

Для боржників кордон на замку?

Амброзяк Наталя, юрист
Податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. На жаль, ФОП або посадові особи юрособи-боржника (директор, головбух) можуть отримати ще й заборону на виїзд з України. Про те, коли та як це відбувається, читайте далі.

Підстави. Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України...» від 21.01.94 р. № 3857-XII (далі — Закон № 3857) право громадянина України на виїзд за кордон може тимчасово обмежуватися, якщо він, зокрема, ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню, — до їх виконання.

Це означає, що податковий борг може спровокувати заборону на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до держвиконавця.

Підстав для участі останнього в цьому випадку всього дві:

1) є судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізособи/ФОП/юрособи та його не виконали добровільно;

2) ФОП/фізособа не сплатили (посадова особа юрособи не здійснила дій для сплати*) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання (абз. дванадцятий ч. 4 ст. 25 Закону № 2464).

* У «виїзних» нормах ідеться тільки про фізосіб. Але на практиці намагаються застосовувати заборону й до посадових осіб юрособи (ухвала Іршавського райсуду Закарпатської області від 18.02.2020 р. у справі № 301/73/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/87750591).

Зверніть увагу: сама заборона на виїзд за кордон може застосовуватися тільки за ухвалою суду.

Відкрите виконавче провадження не означає автоматичної появи такої заборони. Для встановлення заборони на виїзд за кордон держвиконавець повинен додатково звернутися до суду. При цьому йому необхідно довести, що відбувається саме ухилення від виконання судового рішення або ЄСВ-вимоги.

Важливо! Заява держвиконавця про заборону на виїзд розглядається без повідомлення сторін. Про це говорить ч. 4 ст. 441 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПКУ). Тому про існування ухвали ФОП, фізособа або посадова особа юрособи може не дізнатися.

Як дізнатися про заборону? Пропонуємо декілька способів:

1) звернутися із запитом до Головного центру обробки спеціальної інформації Держмитної служби України. Щоправда, подати його можна тільки поштою або особисто ☹. Зразок запиту див. за посиланням: dpsu.gov.ua/ua/vimogi-do-zvernen-ta-zrazki-zayav/;

2) перевірити в автоматизованій системі виконавчого провадження** за ідентифікатором доступу та номером виконавчого провадження. Ці ідентифікатор і номер можна дізнатися з постанови держвиконавця;

** Див. за посиланням: asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

3) перевірити в Єдиному держреєстрі судових рішень за номером виконавчого провадження, чи існує ухвала про заборону на виїзд (якщо, знову ж таки, у вас є постанова держвиконавця).

Як зняти заборону? Тут чотири варіанти:

1) погасити податковий борг;

2) домогтися скасування податкового повідомлення-рішення або ЄСВ-рішення, на підставі яких виник цей борг, оскарживши його;

3) подати до суду, що виніс ухвалу, заяву про скасування обмеження (ч. 5 — 8 ст. 441 ЦПКУ);

4) оскаржити його в апеляційному суді (п. 31 ч. 1 ст. 351 ЦПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі