10.08.2020

Додаток Д6: рахуємо ПДВ-пільги

Після того як з 01.01.2020 р. був скасований загальний Звіт про пільги, їх суму слід розраховувати окремо за кожним податком/збором прямо в деклараціях. Пільги з ПДВ рахують в таблиці 2 додатка Д6 до декларації з ПДВ. Поговоримо про їх розрахунок детальніше.

З січня — новий додаток Д6

Нагадаємо: у зв’язку зі скасуванням пільгового Звіту наказ Мінфіну від 20.11.2019 р. № 488 з січня підкоригував форму ПДВ-декларації — по суті, пристосував її до розрахунку пільг. І, зокрема, оновив додаток Д6. В окрему таблицю 2 цього додатка були виділені пільгові постачання (фактично в таблицю 2 перетворили колишню третю «пільгову» частину таблиці 1 Д6). А заразом для пільгових постачань відвели окремий пільговий ряд. 5.1 і в декларації. Тому саме в таблиці 2 додатка Д6 починаючи з січня 2020 року необхідно розшифровувати пільгові постачання (із ряд. 5.1) і розраховувати за ними суму пільг з ПДВ.

На це зверталася увага і в листі ДПСУ від 31.01.2020 р. № 1617/7/99-00-07-03-02-07 (далі — лист № 1617), присвяченому ПДВ-змінам. Тож тепер у Д6 такий вид:

Таблиця 1. Структура додатка Д6

Д6:

Які операції відображають

У який рядок декларації включають

Таблиця 1

необ’єктні постачання (за ст. 196 ПКУ)

у ряд. 5 (суму пільг не розраховують)

необ’єктні постачання «позамежних» послуг (з місцем постачання за пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами України)

у ряд. 5 (суму пільг не розраховують)

Таблиця 2

пільгові постачання (ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародні договори)

в ряд. 5.1 (розраховують суму пільг з ПДВ в таблиці 2 Д6) і ряд. 5

Таблиця 3

заповнюють підприємства інвалідів (розраховують три критерії)

Що важливе при розрахунку пільг

Правила розрахунку пільг з ПДВ прописані в розділі V1 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — Порядок № 21). А також деякі пояснення наводилися в листі № 1617. Тому передусім врахуйте таке:

суму пільг з ПДВ треба розраховувати в таблиці 2 додатка Д6 лише (!) за пільговими постачаннями на території України (відображеними в пільговому ряд. 5.1 декларації). Тож з 01.01.2020 р. коло операцій звужене і пільги більше не рахують за операціями зі зниженими ставками ПДВ: 0 % і 7 % (тобто експортом, міжнародними перевезеннями, ліками/медвиробами з 7 % ПДВ), а також пільговим експортом (для якого відведений окремий ряд. 2.2) і пільговим імпортом (оскільки пільги обчислюють за операціями постачання, а імпорт — не постачання). Тим паче, що і в пільговому ряд. 5.1 декларації усі ці операції не відображаються;

— суму пільг розраховують в тому звітному місяці, в якому були пільгові постачання (тобто в декларації заповнений ряд. 5.1). А ось якщо у звітному місяці пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то пільги не розраховують і таблицю 2 додатка Д6 не заповнюють. Причому зверніть увагу: суму ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6 (на відміну від колишнього пільгового Звіту) розраховують щомісячно — без наростаючого підсумку (тобто безпосередньо за підсумками того місяця, в якому були пільгові постачання);

під сумою пільг (ключовий момент) розуміють суму втрат бюджету, тобто податок, що недоплатив платник через застосування пільг. Тому суму пільг розраховують за спеціальною формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21.

Для цього, попросту кажучи, зіставляють пільгові постачання і здійснені для них придбання (обсяги постачань і придбань беруть без ПДВ).

Помноживши різницю обсягів (продажі - придбання) на основну ставку ПДВ 20 %, і отримують суму пільг (податок, який недоплатили):

Формула для розрахунку суми ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6

Тому при правильному розрахунку сума пільги (втрат бюджету) не може вийти від’ємною. Про це раніше говорили і податківці (див. БЗ 101.27, що діяла до 01.01.2020 р.).

У крайньому разі сума пільги за розрахунком може вийти нульовою (якщо постачання = придбанням, як, наприклад, при пільгових безоплатних передачах, на яких ще зупинимося окремо);

штрафів (відповідальності) за помилки при розрахунку суми ПДВ-пільг (неправильне заповнення таблиці 2 додатка Д6) немає. Адже на суму декларованого податку розрахунок ПДВ-пільг жодним чином не впливає.

Як виправити помилки в сумі пільг в Д6? До речі, помилки при розрахунку пільг в таблиці 2 Д6 можна виправити через УР з уточнюючим додатком Д6. У такому випадку:

— в УР: гр. 4 = гр. 5, а гр. 6 не заповнюється,

— в уточнюючому Д6 помилку в сумі пільг виправляють методом «сторно», змінюючи суму пільги на правильну двома рядками «-»/«+» (тобто першим рядком знімають помилкову суму, а в другому — вказують правильну суму пільги; БЗ 101.25).

Ну а тепер від загальних правил — до конкретних ситуацій і запитань, що надходять.

Придбання для пільги (гр. 6, 7, 8)

Які придбання відображають в гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6? Як їх вказують в цих графах: з ПДВ чи без ПДВ? Чи заповнювати ці графи, якщо у звітному місяці придбання для пільги були, але пільгових постачань ще не було?

За формулою для розрахунку пільг зіставляють пільгові постачання із здійсненими для них придбаннями. Тому в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 заносять не поголовно усі придбання, здійснені для пільгової діяльності, а тільки придбання (поточного і попередніх звітних періодів), пов’язані (!) з пільговими постачаннями звітного періоду (місяця). Тобто в них слід зібрати придбання під пільгові постачання місяця, задекларовані в пільговому ряд. 5.1.

І загалом для цього розділ V1 Порядку № 21 вимагає прошерстити на повну міру усі придбання. І відібрати придбання як повністю, так і частково використані в пільгових операціях (і за якими, зокрема, розподілявся ПДВ за ст. 199 ПКУ). Причому придбання, здійснені для одночасного використання в декількох пільгових операціях, розподіляють в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 пропорційно їх використанню в таких пільгових операціях (БЗ 101.24). А це, у свою чергу, вимагає детального розбору усіх придбань поточного і минулих періодів. Хоча, повторимо, штрафів за помилки в розрахунку ПДВ-пільг бути не повинно.

Придбання у неплатників не враховуються. Щоправда, є виняток: придбання (товарів, послуг, необоротних активів) на митній території України у неплатників (без вхідного ПДВ) не беруть в розрахунок і не враховують при розрахунку ПДВ-пільг (п. 3 розд. V1 Порядку № 21).

Тоді як імпортні придбання для пільгової діяльності, мабуть, при розрахунку пільг враховувати доведеться.

Відібравши під пільгові постачання потрібні придбання, їх заносять в таблицю 2 додатка Д6 у належну графу (з урахуванням того, яким за ними був ПДВ на вході):

— у гр. 6 — придбання з вхідним 20 % ПДВ;

— у гр. 7 — придбання з вхідним 7 % ПДВ;

— у гр. 8 — придбання з вхідним 0 % ПДВ або пільгові.

Придбання беремо без ПДВ. При цьому (важливо!) в гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 заносять чисті обсяги придбань без урахування ПДВ! Про це прямо говорить п. 3 розд. V1 Порядку № 21 (ср. ). Адже тільки узявши безПДВшні обсяги і зможемо застосувати для розрахунку пільг передбачену формулу і правильно обчислити суму пільг.

Якщо придбання без постачань. І нарешті, щодо ситуації «придбання без постачань» майте на увазі: сам факт здійснення придбань для пільгової діяльності — ще не привід для заповнення гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 і розрахунку пільг. Оскільки придбання тісно пов’язані з пільговими постачаннями і не можуть відображатися відокремлено від них.

Тому якщо у звітному місяці були якісь придбання для пільгових операцій, але пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то відображати самі по собі придбання в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 не потрібно. А такі придбання будуть враховані при розрахунку ПДВ-пільг в майбутньому — в тому періоді, в якому виникне пільгове постачання в ряд. 5.1 декларації з ПДВ. Тоді в такому періоді придбання разом з постачаннями і покажемо в таблиці 2 додатка Д6.

Макулатурна пільга

Здали макулатуру (звільнена від ПДВ). У якій таблиці: 1 або 2 додатка Д6 нам відображати цю операцію? Чи треба за нею розраховувати суму пільг в таблиці 2?

Здача макулатури — пільгове постачання (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ; код пільги згідно з Довідником пільг «14060465»). Тому:

— у декларації з ПДВ її фіксують в пільговому ряд. 5.1 (і ряд. 5), а

— у додатку Д6 показують в пільговій таблиці 2.

А ось в таблиці 1 додатка Д6 (відведеній для необ’єктних операцій) їй не місце.

При цьому в таблиці 2 додатка Д6 за пільговим макулатурним постачанням розраховують суму пільги з ПДВ. Щоправда, оскільки макулатура спеціально не отримувалася, за вартість її придбання можна прийняти облікову вартість макулатури згідно з даними субрахунку 209. Нагадаємо, що відходи, призначені для продажу, враховують за чистою вартістю реалізації (п. 2.13 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Приклад 1. У липні здали макулатуру (картон) на 200 грн (з розрахунку 100 кг картону за ціною 2 грн за кг). Картон обліковувався на субрахунку 209 за чистою вартістю реалізації 150 грн (з розрахунку 100 кг за ціною 1,5 грн за 1 кг). Тоді, дотримуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200 грн х 20 % - 150 грн х 20 % = 10 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Хоча не буде помилкою піти легким шляхом і порахувати суму макулатурної пільги «в лоба» — власне за ціною зданого картону (і гр. 6 — 8 про придбання не заповнювати). Тобто обчислити суму пільги так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200 грн х 20 % = 40 грн.

Також нагадаємо, що макулатурна пільга може мати неприємні наслідки і призвести до необхідності нарахування компенсуючих ПЗ (за п. 198.5 ПКУ) і розподільчих ПЗ (за ст. 199 ПКУ). Детальніше про це див. у «Податки & бухоблік», 2017, № 45, с. 14 і 2018, № 57, с. 19.

Медпільга (за п. 71)

Продаємо антивірусні товари з тимчасовою медпільгою (за п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Де в додатку Д6 (у таблиці 1 чи 2) її показувати? Чи розраховувати суму пільг з ПДВ?

Так, за тимчасовою медпільгою доведеться розрахувати суму пільг з ПДВ.

Нагадаємо, що з 17 березня 2020 року по останній день місяця карантину діє тимчасова медпільга з ПДВ для (1) ввезення і (2) постачань на митній території України товарів (ліків, медвиробів, медобладнання), пов’язаних з коронавірусом, за Переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про неї ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 34, с. 6 і № 44, с. 12.

При цьому в декларації з ПДВ:

— пільгові постачання медтоварів в Україні відображають в ряд. 5.1 (і ряд. 5), а також в таблиці 2 додатка Д6 за ними розраховують суму пільг з ПДВ (п. 14 інформаційного листа ДПСУ від 16.04.2020 р. № 10, див. за посиланням tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi);

пільгове ввезення взагалі не відображається (п. 13 листа № 10). Тому і питання про розрахунок пільг з увезення не виникне.

Приклад 2. У липні продали товарів за медпільгою на суму 200000 грн. Частина з них була придбана ще до 17.03.2020 р. з 7 % ПДВ (обсяг придбань без урахування ПДВ склав 80000 грн), а частина вже придбана в період пільги (обсяг пільгових придбань склав 50000 грн). Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 200000 грн х 20 % - (80000 грн + 50000 грн) х 20 % = 14000 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Безоплатні передачі

Передали безоплатно (для лікарні) антивірусні товари за медпільгою (п. 71). Чи рахувати за такою безоплатною пільговою передачею суму пільг з ПДВ в додатку Д6 та як?

Так, розрахувати суму пільг з ПДВ з безоплатної пільгової передачі в додатку Д6 доведеться. Пояснимо.

Безоплатна передача товарів вважається постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Тож має бути врахована в декларації з ПДВ — у даному випадку в пільговому ряд. 5.1.

Який обсяг постачання занести в цей рядок?

Хоча договірна вартість безоплатно переданих товарів дорівнює нулю, вважаємо, що в пільговому ряд. 5.1 (з урахуванням правила мінбази з п. 188.1 ПКУ) треба показати мінбазні обсяги пільгово-безоплатного постачання. Тобто визначені виходячи з ціни придбання медтоварів, переданих безоплатно.

Щоправда, на думку фіскалів, у такому разі достатньо оформити тільки одну ПН на фактичну (тобто нульову) вартість постачання. А ось другу пільгову мінбазну ПН складати не треба (БЗ 101.16). І оскільки обсяги операції, звільненої від ПДВ, дорівнюють 0 грн, то і в декларації з ПДВ пільгове безоплатне постачання відображати не слід (лист ДФСУ від 03.07.2019 р. № 3066/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Проте чинити так можна тільки, отримавши аналогічну звільняючу ІПК на свою адресу. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 18, с. 5. На наш погляд, безоплатне пільгове постачання повинне все ж таки засвітитися в декларації. При цьому в пільговому ряд. 5.1 треба показати мінбазні обсяги (тобто вартість придбання медтоварів, переданих безоплатно). Причому при заповненні таблиці 2 додатка Д6 таку вартість їх придбання доведеться продублювати і в гр. 4, і гр. 6 — 8. І оскільки обсяг постачань і придбань однаковий, то сума пільги з ПДВ за розрахунком вийде нульовою.

Приклад 3. У липні безоплатно передали лікарні товари за медпільгою (за п. 71). Вартість придбання товарів склала 40000 грн (товари отримувалися у травні як пільгові). Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 40000 грн х 20 % - 40000 грн х 20 % = 0 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2.

Передоплата

У липні отримали передоплату за пільговий товар (заповнили ряд. 5.1 декларації). Проте сам товар купимо і відвантажимо покупцеві тільки в наступному місяці — серпні. Чи треба розраховувати суму пільг з ПДВ в таблиці 2 додатка Д6? Як в гр. 6 — 8 заповнювати обсяги придбань?

Оскільки передоплата засвітилася в пільговому ряд. 5.1 декларації, доведеться заповнити пільгову таблицю 2 додатка Д6. Щоправда, під суму передоплати, що надійшла, потрібні придбання ще не здійснені. Тому гр. 6 — 8 таблиці 2 Д6 залишаться порожніми. Тобто сума пільг з ПДВ буде розрахована з усього обсягу з постачання (без зменшення на придбання).

Зверніть увагу: в наступному місяці — серпні придбання пільгового товару не треба відображати в гр. 6 — 8 таблиці 2 додатка Д6 (оскільки постачання під ці придбання вже було відображене в попередньому місяці — липні). Тобто в цій ситуації такі серпневі придбання пройдуть повз додаток Д6 і взагалі не братимуть участь в розрахунку суми пільг з ПДВ.

Приклад 4. У липні отримали передоплату (15000 грн) за книги (пільга за п.п. 197.1.25 ПКУ). Книги купимо і відвантажимо покупцеві в наступному місяці — серпні. Тоді, застосовуючи формулу, суму пільги з ПДВ розрахуємо так: гр. 4 таблиці 2 додатка Д6 = 15000 грн х 20 % - 0 грн х 20 % = 3000 грн.

У додатку Д6 за липень суму пільги відобразимо так, як показано в таблиці 2:

Таблиця 2. Розрахунок суми ПДВ-пільг в таблиці 2 додатка Д6

№ з/п

Найменування податкової пільги

Код податкової пільги (згідно з довідником пільг)

Сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

20 %

7 %

0%/

звіль-

нені

1

2

3

4

5

6

7

8

Приклад 1. Постачання макулатури

1

Тимчасово до 1 січня 2022 року від ПДВ звільняються операції з постачання паперу та картону …

14060465

10

200

150*

Усього

10

200

150

* Припустимо, картон утворився від упаковки товарів, придбаних з ПДВ.

Приклад 2. Тимчасова медпільга (п. 71)

1

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, …

14060544

14000

200000

80000

50000

Усього

14000

200000

80000

50000

Приклад 3. Безоплатні пільгові передачі

1

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, …

14060544

0

40000

40000

Усього

0

40000

40000

Приклад 4. Передоплата (потрібні придбання ще не здійснені)

1

Звільняються від оподаткування операції з постачання …

14060435

3000

15000

Усього

3000

15000

висновки

  • Якщо у звітному місяці були пільгові постачання (заповнений ряд. 5.1 декларації), то їх треба розшифрувати в пільговій таблиці 2 додатка Д6 і розрахувати суму пільг з ПДВ.
  • Суму пільг з ПДВ в таблиці 2 додатка Д6 розраховують щомісячно без наростаючого підсумку.
  • Суму пільг з ПДВ обчислюють за спеціальною формулою, зіставляючи пільгові постачання і здійснені для них придбання. Придбання у неплатників при розрахунку пільги не враховуються.
  • Штрафів за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д6 немає.