Теми статей
Обрати теми

Переведення на іншу постійну роботу: умови, обмеження, ЄСВ-звіт

Савченко Олена, налоговый эксперт
Прислів’я «Де народився, там і згодився» давно вже втратило свою актуальність. Навіть у рамках одного підприємства працівники рідко засиджуються на одному місці. Такі міграції працівників у певних випадках підпадають під поняття переведення на іншу постійну роботу. Як правильно організувати таке переведення, щоб воно не стало мішенню для трудовиків при перевірках і працівник не побіг до суду відстоювати свої права? Обговоримо це прямо зараз.

Переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації або посаді, визначеній трудовим договором (п. 31 постанови № 9*). По суті, переведення на іншу роботу передбачає зміну трудової функції працівника.

* Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

Але перш ніж перейти до розгляду нюансів переведення на іншу постійну роботу, давайте чітко окреслимо ситуації, коли переведення не відбувається.

Що не є переведенням

Так, не вважаються переведенням на іншу роботу:

1) переміщення працівника у рамках одного підприємства на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором. Таке переміщення допускається без згоди працівника. Попереджати про нього заздалегідь працівника не треба;

2) зміна істотних умов праці у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. До істотних умов праці належать: система і розмір оплати праці, пільги, режим праці, встановлення або відміна неповного робочого часу, зміна розрядів і найменувань посад і т. п.

Про зміну істотних умов праці працівників попереджають не пізніше ніж за два місяці;

3) встановлення суміщення професій (посад). При суміщенні професій (посад) працівник погоджується виконувати роботу за іншою професією (посадою) у того ж роботодавця, разом зі своєю основною роботою, протягом робочого дня (робочої зміни).

Те ж саме стосується і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Таке додаткове навантаження не може вважатися переведенням, але вимагає згоди працівника.

Якщо у вас одна з цих трьох ситуацій, то до переведення вона відношення не має.

Заборони і умови

Є ситуації, коли таке переведення — табу. Не можна переводити (хоч і тимчасово) на іншу роботу вагітних жінок, жінок, що мають дитину з інвалідністю або дитину віком до 6 років, а також осіб віком до 18 років без їх згоди.Також неможливе переведення, якщо:

— робота, на яку переводять працівника, протипоказана йому за станом здоров’я;

— працівник відмовляється від переведення на іншу роботу. Перевести працівника на іншу роботу без його згоди можна тільки на короткий проміжок часу (строком до 1 місяця) і тільки у випадках, перерахованих у ст. 33 КЗпП. А саме: для запобігання або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя або нормальні умови життя людей.

Оплата праці при тимчасовому переведенні повинна здійснюватися за виконану роботу, але не нижче середнього заробітку працівника за колишньою роботою

Але повернемося до переведення за згодою. Чи встановлений строк попередження працівника про переведення? Ні. Роботодавець може запропонувати переведення хоч із завтрашнього дня. А працівник може прийняти цю пропозицію або відмовитися.

Варіанти постійного переведення

За ініціативою працівника або роботодавця. Умовно можна виділити декілька можливих варіантів постійного переведення: на іншу роботу на тому ж підприємстві (ч. 1 ст. 32 КЗпП); на роботу на інше підприємство (ч. 1 ст. 32, п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП); на роботу в іншу місцевість (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціатором переведення може бути як роботодавець, так і працівник.

За медичними показаннями. Тут орієнтуємося на ст. 170 КЗпП. Вона зобов’язує роботодавця перевести працівників, що мають потребу за станом здоров’я в наданні легшої роботи, з їх згоди на таку роботу.

Оформляємо переведення

За ситуації, коли працівника переводять на інше підприємство на постійній основі, трудовий договір із таким працівником припиняється (п. 5 ст. 36 КЗпП). На новому місці з працівником укладають новий трудовий договір і оформляють наказ про прийняття на роботу в порядку переведення. В інших випадках переведення не є підставою для припинення трудового договору. Але для того, щоб переведення відбулося у рамках норм трудового законодавства і права працівника не були порушені, потрібно зробити певні кроки.

Крок 1. Збираємо документи. Попросіть працівника написати заяву про переведення на іншу посаду, якщо ініціатором переведення є працівник. Якщо ініціатор переведення — роботодавець, то знадобиться доповідна записка керівника і пропозиція про переведення на іншу роботу (в якій працівник поставить відмітку про свою згоду). Якщо працівника переводять на вищу посаду, оформляють подання про переведення (у ньому теж має бути зафіксована згода працівника на переведення**). Для переведення працівника на легшу роботу за станом здоров’я додатково знадобиться відповідний медичний висновок. Зразки «перевідних» документів ви можете знайти в «Податки & бухоблік», 2020, № 49, с. 48.

** Детальніше про те, як документально оформити переведення працівника, можна прочитати в «Податки & бухоблік», 2020, № 49, с. 48.

Крок 2. Підготовка до початку роботи на новому місці (ст. 29 КЗпП): роз’ясніть працівникові його права і обов’язки та проінформуйте під розписку про умови праці, наявність на новому робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунені, і можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору; ознайомте його з правилами внутрішнього трудового розпорядку; визначте йому робоче місце, забезпечте його необхідними для роботи засобами; проінструктуйте з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Зі свого боку працівник повинен пройти попередній медогляд, якщо він буде зайнятий на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба в професійному відборі (ст. 169 КЗпП). Для окремих спеціальностей обов’язкове проведення попереднього психіатричного (див. постанову КМУ від 27.09.2000 р. № 1465) і наркологічного (див. постанову КМУ від 06.11.97 р. № 1238) оглядів.

Крок 3. Оформляємо наказ. У ньому слід зазначити, у тому числі, роботу (посаду відповідно до штатного розпису); спеціальність, кваліфікацію; структурний підрозділ (місце роботи), в який переводиться працівник; причину переведення; умови оплати праці, а також пільги і компенсації. Якщо працівника переводять на нижчеоплачувану посаду, в наказі обумовлюють строк збереження попереднього заробітку. Зразок наказу див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 49, с. 49.

З наказом про переведення на іншу роботу працівника знайомимо під підпис

Крок 4. Відображаємо інформацію про переведення. На підставі наказу про переведення вносимо відповідні записи в: особисту картку працівника (типова форма № П-2); трудову книжку. Відповідно до п. 2.14 Інструкції № 58*** переведення на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві оформляється в такому ж порядку, як і прийняття на роботу. Якщо з працівником був укладений письмовий трудовий договір, врахуйте таке. Оскільки при переведенні відбувається зміна посадових (трудових) обов’язків, відповідні зміни (доповнення) вносяться в трудовий договір з конкретизацією нових посадових (трудових) обов’язків працівника. Повідомлення про прийняття на роботу подавати не треба, оскільки переведення у рамках одного підприємства не є підставою для припинення трудового договору.

*** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці від 29.07.93 р. № 58.

Переведення в таблиці 5 Звіту з ЄСВ

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ вказуємо лише переведення на іншу постійну посаду або роботу у того ж страхувальника (тобто те переведення, інформацію про яке відображаємо в трудовій книжці працівника). Тимчасове переведення (згідно зі ст. 33, 34 КЗпП) відображати не треба. Переведення на іншу постійну роботу відображається в таблиці 5 двома рядками. Перший — з датою закінчення роботи на попередній посаді (графа 11 «дата закінчення»), другий — з датою початку роботи на новій посаді (графа 11 «дата початку»). По обох рядках обов’язково мають бути заповнені кадрові графи 12 — 15. По першому рядку (з датою закінчення роботи за попередньою посадою) графу 17 не заповнюємо.

Переведення з першого числа місяця. У такому разі дані по працівникові мають бути відображені в таблицях 5 ЄСВ-звіту за різні звітні періоди. Так, якщо працівник переведений на іншу постійну роботу з 01.07.2020 р., то:

— у таблиці 5 Звіту за червень відображаємо дату закінчення роботи на попередній посаді (графа 11 «дата закінчення» — 30.06.2020 р.);

— у таблиці 5 Звіту за липень відображаємо дату початку роботи на новій посаді (графа 11 «дата початку» — 01.07.2020 р.).

Переведення на іншу посаду протягом місяця. Тут проблем немає. «Перевідні» рядки будуть відображені в таблиці 5 в одному звітному періоді.

Прийняття і переведення. Якщо працівник в одному місяці був прийнятий на роботу і переведений на іншу посаду, на нього в таблиці 5 формують три рядки: 1-й — з датою прийняття на роботу, 2-й — з датою закінчення роботи за посадою, на яку він був прийнятий, 3-й — з датою початку роботи на новій посаді.

Переведення і звільнення. Якщо працівник в одному місяці був переведений на нову посаду і звільнений, то на нього формуємо два рядки в таблиці 5. Перший — з датою закінчення роботи на попередній посаді. Другий — з датою початку роботи на новій посаді, на яку переведений працівник, і з датою припинення трудового договору.

Наведемо приклади заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

img 1

завантажити файл

Порядок відображення інформації про переведення на іншу постійну роботу в таблиці 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі