Теми статей
Обрати теми

Продаж коктейлів у салоні краси: коли переходити на РРО?

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник ЄП групи 2 займається наданням перукарських послуг. За рік його дохід не перевищує 1 млн грн. Щоб зацікавити клієнтів, він вирішив продавати безалкогольні напої (коктейлі). Чи слід розглядати таку діяльність як діяльність закладів харчування і чи необхідно для продажу таких напоїв ставити РРО?

Що таке заклад ресторанного господарства. Відповідь знаходимо у ДБН В.2.2-25-2009 та ДСТУ 4281:2004. Там зазначено, що ресторанне господарство (РГ) — вид економічної діяльності з надавання послуг із задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього.

По суті, виробництво і торгівля безалкогольними напоями чітко вписуються в поняття закладу РГ. Бо діяльність із виробництва та продажу безалкогольних коктейлів можна віднести до діяльності із задоволення потреб споживачів у харчуванні.

А тому, на наш погляд, продавати лише безалкогольні напої ви будете через заклад РГ, який буде визнано баром. Річ у тому, що бар — це заклад РГ, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них і закупні товари продають через барну стійку (у вашому випадку прилавок).

Резюмуємо: якщо ФОП захоче продавати безалкогольні напої у салоні краси, то робити це він буде через заклад РГ. А отже, йому слід дотримуватися всіх вимог, установлених для такого закладу. Про це детально у «Податки & бухоблік», 2017, № 48.

Крім того, якщо ФОП — платник ЄП до цього не займався наданням послуг із харчування, то йому, щоб займатися таким видом діяльності на ЄП, слід доповнити свої види діяльності новим КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування».

РРО-обов’язок. Якщо у ФОП — платника ЄП групи 2 дохід до кінця 2020 року не перевалить за 1 млн грн, то, як мінімум, до 01.01.2021 р. ставити РРО не потрібно. ФОП — платника ЄП групи 2 від РРО захистить п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

З 01.01.2021 р. і до 01.04.2021 р. РРО-імунітет уже не буде захищати деяких ФОП — платників ЄП. А саме втратять імунітет ФОП-спрощенці, які здійснюють діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО. При цьому, на наш погляд, під втрату імунітету потраплять усі суб’єкти господарювання, які займаються діяльністю, переліченою у групі 56.10 КВЕД, крім випадку, коли вони продають страви та безалкогольні напої у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу.

Ваш ФОП, як ми з’ясували вище, має намір продавати безалкогольні напої через заклад РГ, тобто у своєму салоні, а тому вже починаючи з 01.01.2021 р. він має використовувати РРО.

При цьому ФОП — платник ЄП групи 2, який надає перукарські послуги і буде в салоні краси продавати напої, уже з 01.01.2021 р. має використовувати РРО, навіть якщо його дохід як ФОП не перевалить за 1 млн грн. А якщо він буде зобов’язаний використовувати з 01.01.2021 р. РРО при продажу безалкогольних напоїв у салоні краси, то йому доведеться через РРО проводити і розрахунки за перукарські послуги.

Отже, якщо ви зараз почнете продавати у салоні краси безалкогольні напої, тим самим ви пересунете обов’язок з використання РРО при наданні перукарських послуг на ближчу дату — замість 01.04.2021 р. на 01.01.2021 р. Якщо ж напоями не торгувати, то без РРО при наданні перукарських послуг можна обійтися аж до 01.04.2021 р. А от після цієї дати РРО-імунітет втрачають усі ФОП — платники ЄП, незалежно від обсягу доходу і виду діяльності, який вони провадять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі