Теми статей
Обрати теми

Як укрупнюють інформацію у ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами категорії 116.11 Бази знань

Висновок документа

Типи об’єктів оподаткування «верстат», «технологічне обладнання», «технічні агрегати» можна віднести до наявного у суб’єкта господарювання типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає визначенню місця знаходження/зберігання такого обладнання

Тема ф. № 20-ОПП останнім часом буквально не сходить зі сторінок нашого видання (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 2, № 60, с. 2). Тож ця консультація з’явилася саме вчасно. У ній податківці вкотре спробували прояснити питання про те, як при заповненні ф. № 20-ОПП застосовувати принцип укрупнення інформації.

Логіка податківців така: якщо у ф. № 20-ОПП подається інформація про обладнання, яке безпосередньо пов’язане із діяльністю, усе воно укрупнюється і відображається у ф. № 20-ОПП як один об’єкт, який відповідає місцю зберігання і призначенню такого обладнання.

Наприклад, обладнання укрупнюється як:

— цех (код 148) або виробнича ділянка (код 587) — якщо воно експлуатується у масштабному виробничому процесі (скажімо, на промисловому підприємстві);

— майстерня (код 325) або швейна майстерня (код 327) — якщо обладнання експлуатується у невеликому виробничому процесі (припустимо, у ФОП — єдиноподатника групи 1 при наданні побутових послуг).

Інформація про такий укрупнений об’єкт подається, тільки якщо щодо нього ф. № 20-ОПП ще не подавалася. Якщо ж нове обладнання придбавається у цех чи майстерню, про які платник вже подавав ф. № 20-ОПП, укрупнений об’єкт просто «проковтне» новопридбане обладнання. Відтак, повторно ф. № 20-ОПП подавати не доведеться.

Роз’яснення витримане цілком у дусі листа ДПСУ від 17.07.2020 р. № 2937/ІПК/99-00-12-01-03-06. Відтак, воно ще раз підтверджує наше припущення, що, наприклад, бетономішалку слід укрупнювати й відображати у ф. № 20-ОПП за кодом «323» як майданчик (у сенсі — будівельний майданчик).

Укрупнювати таким чином можна лише об’єкти оподаткування, які мають однакове місцезнаходження. А от вид права на укрупнений об’єкт значення не має. Припустимо, підприємство закупило обладнання і зберігає його у приміщенні до введення в експлуатацію. Інформацію про таке обладнання можна укрупнити як склад (код 468). Підхід до укрупнення інформації буде однаковим, незалежно від того, у якому приміщенні зберігається обладнання — у власному чи орендованому.

Тобто приміщення в будь-якому випадку «проковтне» обладнання. Відрізнятися буде лише інформація у графах 9 і 10 ф. № 20-ОПП. Для орендованого приміщення (відображеного як склад) буде зазначено стан «8» (орендується) у графі 9 і вид права «7» або «8» (оренда) у графі 10. Натомість для власного складу зазначається стан «2» (експлуатується) у графі 9 і вид права «1» (власність) у графі 10. Інакше кажучи, якщо власне обладнання зберігається в орендованому приміщенні, укрупнення інформації здійснюється в загальному порядку.

Щоправда, податківці ніяк не роз’яснюють питання про те, яким чином підприємство має обліковувати укрупнення об’єктів оподаткування і де фіксувати, яке саме майно «проковтнув» укрупнений об’єкт. Тож рекомендуємо платникам самостійно організувати такий кількісний облік, аби мати можливість розшифрувати, які об’єкти «сидять» в укрупненому об’єкті, про який вже подано ф. № 20-ОПП. Це буде зовсім не зайвим, особливо якщо на підприємстві зміниться бухгалтер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі