Теми статей
Обрати теми

Непрацездатність та часткове безробіття

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами роз’яснення на офіційному сайті ФСС (fssu.gov.ua)

Висновок документа

Період отримання допомоги по частковому безробіттю увійде в лікарняний страховий стаж. При розрахунку середньоденної зарплати суму такої допомоги не враховуємо, період отримання не виключаємо

Із запровадженням COVID-карантину багато роботодавців (підприємства та ФОП) вимушені були внести корективи у свою діяльність. Працівників відправляли у відпустки за свій рахунок, встановлювали простій, переводили на неповний робочий день/тиждень, а були й такі, хто просто повністю зупиняв діяльність.

Кожен із перелічених випадків сьогодні відкриває роботодавцеві можливість оформити для працівників допомогу по частковому безробіттю.

І якщо роботодавець скористався такою можливістю, а працівники, які отримали допомогу по частковому безробіттю, згодом захворіли чи пішли у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то перед роботодавцем постають такі два запитання.

1. Чи увійде період отримання допомоги по частковому безробіттю до лікарняного страхового стажу?

2. Як розрахувати середню зарплату для оплати періоду непрацездатності, якщо у розрахунковому періоді є період отримання допомоги по частковому безробіттю?

Відповіді на них надав ФСС у роз’ясненні, що сьогодні коментується.

Почнемо з початку, а саме зі страхового стажу.

За загальним правилом страховий стаж особи формують періоди, протягом яких особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за які щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Проте з цього правила є винятки. І наведені вони в абзаці другому ч. 1 ст. 21 Закону України від 23.09.99 р. № 1105. Один з них якраз і стосується допомоги по частковому безробіттю. Так, у зазначеній нормі Закону вказано, що період отримання виплат за окремими видами соціального страхування включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Тож, навіть якщо підприємство зупинило свою діяльність, а працівники отримували лише допомогу по частковому безробіттю, період отримання такої допомоги увійде до лікарняного страхового стажу.

Переходимо до розрахунку лікарняних та декретних. Сума допомоги по частковому безробіттю, що нарахована в розрахунковому періоді, до такого розрахунку потрапити не повинна. Адже вона не входить до фонду оплати праці (див. п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

При цьому кількість календарних днів в розрахунковому періоді не зменшується на дні часткового безробіття, оскільки вони не відносяться до поважних причин.

Проте будьте уважні, якщо працівники отримували допомогу по частковому безробіттю за період карантинної відпустки за свій рахунок (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 28).

Відпустка без збереження зарплати є поважною причиною нероботи. Отже при розрахунку середньоденної непрацездатної зарплати загальну кількість днів у розрахунковому періоді зменшуємо на кількість календарних днів такої відпустки. Тут все стандартно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі