Теми статей
Обрати теми

Практиканти: оподатковуємо і відображаємо

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Приводом для написання цієї статті слугувала така ситуація, описана нашим читачем: підприємство уклало з професійно-технічним навчальним закладом договір про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики. Трудові договори з практикантами не укладалися. За виконану роботу зароблені практикантами суми підприємство розподілятиме так: 50 % суми — перераховувати навчальному закладу; інші 50 % — виплачувати безпосередньо практикантам. Як ці суми оподатковувати і відображати у формі № 1 ДФ та Звіті за формою № Д4?

Тут танцюватимемо від варіанта оформлення відносин. Трудових договорів з практикантами не укладали, а робочі місця для проходження практики надані згідно з договором про навчально-виробничу практику, укладеним із закладом освіти. Отже, трудові відносини з учнями під час виробничої практики не виникають.

Важливо! Хоча абз. 1 п. 17 Порядку № 992 і називає оплату практикантам «заробітна плата», але такі суми явно не відповідають визначенню заробітної плати зі ст. 1 Закону про оплату праці, ст. 94 КЗпП і п.п. 14.1.48 ПКУ. Адже трудового договору і трудових відносин між сторонами немає. Беручи це до уваги, визначимося з оподаткуванням.

Оподаткування виплат

ПДФО і ВЗ. На наш погляд, логічно було б узагалі не розглядати як дохід учня суми, які надходять безпосередньо закладу профтехосвіти. Але в податківців із цього приводу абсолютно інша думка (див. 103.02 БЗ). Вони наполягають на тому, що вся сума (100 %), зароблена практикантом за виконану в процесі практики роботу, є його доходом. Тому

утримувати 18 % ПДФО і 1,5 % ВЗ слід з усієї нарахованої практиканту суми, незважаючи на те, що її половина буде направлена навчальному закладу

Не готові з ними сперечатися? Тоді доведеться утримати. ☹

Якщо говорити про вид доходу, то, на нашу думку, нарахована практикантові плата за виконану роботу підлягає оподаткуванню ПДФО на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ — як «інші доходи».

Відповідно податкову соціальну пільгу до такої виплати не застосовуємо (вона застосовується тільки до зарплати).

ЄСВ. Здавалося б, раз ідеться не про зарплату та не про винагороду за цивільно-правовим договором за виконані роботи (надані послуги), то і ЄСВ не повинно бути.

Правильність цього твердження свого часу підтверджував Пенсійний фонд (див. лист від 14.08.2012 р. № 18973/03-20). Але, на жаль, «вудила» адміністрування ЄСВ передали податківцям, а вони наполягають на включенні всієї суми (100 %) доходу за виконану практикантом роботу до бази нарахування ЄСВ (див. роз’яснення ДПСУ в підкатегорії 201.03 БЗ).

Як можна протягнути такі виплати до бази нарахування ЄСВ? Через невдале формулювання, що міститься в п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464: платниками ЄСВ є підприємства, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Плюс виплати, які підприємство здійснює учневі в межах договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти, не зазначені в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Чи потрібно при цьому стежити за виконанням вимоги про ЄСВ з мінімалки? А ось тут, на жаль, єдиної позиції податківці досі не виробили.

На наш погляд, якщо підприємство нараховує виплати згідно з договором про навчально-виробничу практику практикантам, які не перебувають з підприємством у трудових відносинах, то вимога про сплату ЄСВ з мінімалки виконувати не потрібно. Адже підприємство не є основним місцем роботи практиканта.

Переходимо до звітності.

Відображаємо у звітах

Форма № 1ДФ. Суми доходів, зароблених практикантами, повинні потрапити до розділів I, а також II (у рядку «Військовий збір») Податкового розрахунку.

Для заповнення графи 5 розділу I застосовуєте ознаку доходу «127». А ось графи 6 і 7 «Дата прийняття / звільнення...» залишайте не заповненими.

До графи «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку практикантів, з якими не укладено трудового договору, включати не потрібно.

Звіт за формою № Д4. Оскільки трудові відносини з учнями закладів профтехосвіти під час виробничого навчання або виробничої практики не виникають, а оформлення трудових договорів не здійснювалося, то

інформацію про початок/закінчення проходження практики учнями в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 відображати не потрібно

Не включаємо практикантів і до показників «Середньооблікова кількість штатних працівників...» та «Облікова кількість штатних працівників» заголовної частини таблиці 1.

Водночас виплати, які підприємство їм здійснює за час проходження виробничої практики, мають бути відображені в таблиці 6. А самі практиканти — включені до показника «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату...» в основних реквізитах заголовної частини таблиці 1.

Повернемося до таблиці 6. «Практикантський» дохід відображаємо в окремих рядках. Причому оскільки спеціальний код категорії застрахованої особи для практикантів у таблиці 6 не передбачений, фахівці Пенсійного фонду пропонують проставляти в графі 9 — «1». У графі 15 зазначаєте кількість календарних днів проходження виробничої практики у відповідному місяці, а в графі 17 — загальну суму доходу (у тому числі й ту частину, яка буде направлена закладу профтехосвіти) (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 86).

Припустимо, що в липні практикантові був нарахований дохід у сумі 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн). Тоді відомості про нього будуть відображені в таблиці 6 (див. рисунок).

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі