Теми статей
Обрати теми

Земельний податок у місяці придбання землі: обчислюємо по-новому

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 111.06 Бази знань

висновок документа

Юрособа, до якої перейшло право власності на земділянку протягом року, сплачує земподаток за фактичний період перебування у неї землі у власності в поточному році

За правилами п. 286.5 ПКУ у разі переходу права власності на земділянку від одного власника — юрособи або фізособи до іншого протягом календарного року податок сплачується:

— попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на земділянку;

— новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув права власності.

Традиційно цю норму фіскали трактували так: у випадку переходу права власності на землю посеред року старий власник платить податок до початку місяця продажу землі, а новий з початку цього місяця (111.06 БЗ, консультація діяла до 23.05.2020 р.). Тобто, по суті, сплата податку відбувалася протягом року безперервно.

При цьому не мало значення, в який саме день місяця відбувся перехід права власності на землю. До прикладу, якщо продаж землі відбувся 29.07.2020 р., то новий власник платив податок за весь липень і до кінця року.

І от з 23.05.2020 р. позиція фіскалів змінилася. Підставою таких змін стала, як видно із роз’яснення, що коментується, їхня раптова знахідка у п. 287.1 ПКУ вимоги про те, що вносити плату за землю слід за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році. Хоча ця вимога у ПКУ міститься у цій нормі, які мінімум, з 01.01.2017 р.

Спираючись на це, фіскали і заявили, що старий власник землі, як і раніше, сплачує земподаток до початку місяця, в якому він продав землю, а от новий (!) тільки за період перебування у нього землі у власності.

Отже, якщо землю продано 29.07.2020 р., то новий власник має платити податок не за весь липень, а лише за ті дні, протягом яких він фактично був власником землі (за 3 дні липня).

Тобто в місяці, в якому продано землю, місцевий бюджет недоотримає податку за період з початку цього місяця по дату набуття права власності новим власником. Раніше за ці дні платив новий власник. Тепер вони випадають з-під оподаткування.

Чому фіскали змінили свій підхід, незрозуміло. Чи це не ще одне несподівано лояльне роз’яснення фіскалів, на кшталт роз’яснення щодо карантинного звільнення від адмінвідповідальності за ЄСВ-штрафи (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 62, с. 24)? Відповідь покрита мороком.

Тому радимо тим новим власникам землі, для яких таке роз’яснення на руку, перед тим як ним користуватися, отримати індивідуальне роз’яснення з цього приводу. І якщо воно буде лояльне, то можна по-новому нарахувати податок не тільки за місяць придбання землі після 23.05.2020 р., а й за минулі придбання в межах строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Хоча це роз’яснення в дечому несе і негатив. Спираючись на нього, можливо, фіскали забажають, щоб особи, які протягом одного місяця купили і продали землю, нараховувати податок за дні перебування у власності протягом одного місяця земділянки. Раніше їх від сплати і звітування звільняли. Але це роз’яснення (БЗ 111.05) теж стало нечинним з 23.05.2020 р. Тому перекупникам слід тримати ніс за вітром. Розмір податку може бути і невеликий, а от штрафи за незвітування і несплату можуть зіпсувати настрій кожному.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі