Теми статей
Обрати теми

Нові правила роботи сільгоспкооперативів

Децюра Сергій, податковий експерт
Закон України від 21.07.2020 р. № 819-IX

Висновок документа

З 15.11.2020 р. оновлюються правила створення і діяльності сільгоспкооперативів

Законом, що коментується, який набрав чинності з 15.08.2020 р., але почне застосовуватися тільки з 15.11.2020 р., змінено правила роботи сільгоспкооперативів. У ньому містяться всі вимоги, яких мають дотримуватися кооперативи для функціонування з 15.11.2020 р. Про найактуальніші нововведення далі.

1. З 15.11.2020 р. будуть виділяти два основні види сільгоспкооперативів:

— з метою одержання прибутку;

— без мети одержання прибутку, тобто створені як неприбуткові організації.

Коли йдеться про відсутність прибутку, то мають на увазі не сам факт неотримання прибутку, а те, куди він буде спрямовуватися. Якщо він іде тільки на розвиток кооперативу і не розподіляється між його членами, то кооператив створений без мети одержання прибутку.

2. Чіткіше прописані вимоги до неприбуткового кооперативу. Ним вважається кооператив, який відповідає сукупності таких ознак:

1) не здійснює виробництва сільгосппродукції і надає послуги виключно своїм членам. Тобто, як і раніше, такими кооперативами можуть були тільки обслуговуючі кооперативи;

2) не набуває права власності на сільгосппродукцію, що належить його членам. З цього випливає: щоб бути неприбутковим, обслуговуючий кооператив може, наприклад, продавати продукцію, вироблену його членами, але тільки на підставі договорів комісії, доручення тощо, або може займатися переробкою сировини члена кооперативу на давальницьких умовах;

3) кооператив має відповідати вимогам п.п. 133.4.1 ПКУ. Зокрема, у його статуті має міститися заборона розподілу доходів (прибутку) серед членів, працівників, а також він повинен бути внесений до Реєстру неприбутківців тощо.

Раніше практично кожний статут обслуговуючого кооперативу мав містити умову про розподіл прибутку. Ця умова інколи ставала причиною непотрапляння його до переліку неприбуткових (деталі у «Податки & бухоблік», 2019, № 86, с. 26). Тепер можна прямо заборонити розподіл доходів.

3. У всіх кооперативів повинен бути належним чином затверджений статут та правила внутрішньогосподарської діяльності, тобто специфічний внутрішній нормативний документ, що визначає особливості реалізації положень статуту кооперативу. До цього такий спецдокумент мав бути тільки в обслуговуючих кооперативах.

4. Встановлено вимоги до назви кооперативу. У ній має бути інформація про його організаційно-правову форму («сільськогосподарський кооператив»), сама назва має складатися з власної назви та може містити інформацію про вид діяльності кооперативу. Тим кооперативам, у яких на сьогодні назва не відповідає цим вимогам, доведеться її змінити.

5. Членами кооперативу можуть бути тільки виробники сільгосппродукції (як юрособи, так і фізособи). До цього невиробник сільгосппродукції не міг бути тільки членом обслуговуючого кооперативу. Тепер же їм до сільгоспкооперативів взагалі зась.

Також було внесено ряд уточнень, а саме більш точно прописали правила формування різних фондів, змінили назви деяких виплат (кооперативні виплати стали патронажними дивідендами, виплати на паї стали простими дивідендами), уточнили порядок формування органів контролю і керівництва кооперативом тощо.

Змін чимало. Тому уже діючим на 15.08.2020 р. кооперативам слід перереєструватися протягом трьох років з цієї дати, тобто до 15.08.2023 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі