Теми статей
Обрати теми

Ні — боргам із нерухомого податку!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Перед Новим роком усі намагаються позбавитися старих боргів. І податкових теж. Законотворці, зі свого боку, цьогоріч навіть пішли назустріч такому бажанню платників і списали податковий борг. Але лише до певної межі — 3060 грн (див. на с. 27). Насправді це вже не так і багато. Досить мати у власності, скажімо, дві невеликих квартири площею 60 і 50 кв. м, щоб за певних умов* ваша річна сума податку у цьому році виявилася навіть більшою. І тоді розраховувати на її списання вам вже зась. Та стаття не про це. А про те, як діяти на упередження, щоб уникнути появи таких боргів.

* Якщо виходити з максимальної ставки податку на нерухомість 1,5 % мінімальної зарплати на 01.01.2019 р. за 1 кв. м загальної площі (п.п. 266.5.1 ПКУ) і стандартної пільги щодо житлової нерухомості 60 кв. м.

У поточному році ми вже зверталися до теми розрахунку податку на нерухомість для фізичних осіб (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 56, с. 18). Саме тоді податківці мали закінчити формування податкових повідомлень-рішень (ППР) із сумою податку і направити їх вам.

Уточнимо: ППР формується до 1 липня року, наступного за звітним (п.п. 266.7.2 ПКУ). Тобто

у 2020 році фізособи — власники нерухомості повинні були сплатити податок за попередній 2019 рік

Строк сплати — 60 днів з дня вручення ППР (п.п. «а» п.п. 266.10.1 ПКУ). З наступного дня ця сума перетворюється на податковий борг.

ППР формується без жодних обмежень щодо суми. Однак якщо ви не сплатили її і вона набула статусу податкового боргу, то зауважте, що з 10 грудня податкова вимога про стягнення податкового боргу надсилатиметься при досягненні ним межі 3060 грн (п. 59.1 ПКУ).

Ви жодного ППР не отримували? Це цілком може бути. Ось кілька таких випадків:

— ви маєте сплачувати нерухомий податок, але чомусь податківці не сформували ППР і не надіслали вам;

— ППР надсилали, але ви його проґавили;

— ППР не надсилали, бо вся ваша нерухомість не є об’єктом оподаткування або пільгується. В останньому випадку про жодні борги не йдеться, тож розглянемо, як діяти у перших двох.

Якщо проґавили податківці. Пересічному платнику цей випадок найбільше до вподоби. Причини тут можуть бути різні, але найчастіше це зумовлено тим, що відомості про вашу нерухомість відсутні у чинному наразі Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. При цьому фіскали щороку наполегливо запрошують ☺ власників нерухомості проводити заздалегідь із ними звірку даних.

Зверніть увагу! Згідно з п.п. 266.7.3 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Тобто безумовного обов’язку робити це ПКУ не містить. І доки контролери не матимуть достовірної інформації про ваші об’єкти, доти жодних боргів із цього податку можна не боятися.

Водночас треба розуміти, що така ситуація через певний час може трансформуватися не на вашу користь. Справа в тому, що контролюючий орган має право визначити суми податку на нерухоме майно за три звітні податкові роки (п.п. 266.10.3 ПКУ, БЗ 106.07). Інакше кажучи, просто завтра вам можуть надіслати ППР із нарахованою сумою податку не тільки за 2019 рік, а ще й за 2017 — 2018 роки. Щоправда, у такому разі ви звільняєтеся від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання. Утім, цього й так можна не боятися, поки діє карантинний мораторій на штрафи (а його, за останніми повідомленнями, продовжили до 28.02.2021 р.).

Якщо ППР проґавили ви. Ви вже знаєте, що

відлік строку для сплати нерухомого податку стартує з дня вручення ППР

При цьому ППР вважається врученим, якщо воно (п. 42.2 ПКУ):

— сформоване з урахуванням вимог закону та є доступним в електронному кабінеті (ЕК). Датою вручення такого електронного ППР є дата, зазначена у квитанції про доставку, що відправляється з ЕК автоматично (п. 42.4 ПКУ). Цей варіант спрацьовує лише тоді, якщо ви подали заяву про бажання отримувати документи від фіскалів через ЕК;

— вручене платникові (його представнику) особисто. Із цим усе зрозуміло;

— направлене рекомендованим листом із повідомленням про вручення за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника. Причому якщо пошта, наприклад, через відсутність платника за зазначеною адресою або через відмову в отриманні документа не змогла передати ППР адресатові, воно все одно буде визнано врученим (п. 42.5 ПКУ). Саме цей випадок найчастіше призводить до виникнення податкового боргу, про який платник довгий час може навіть не здогадуватися.

Що можна порадити. По-перше, є сенс налагодити зв’язок з поштовим відділенням, що обслуговує вашу податкову адресу (місце реєстрації). Бо незважаючи на цьогорічні зміни до п.п. 266.7.2 ПКУ, за великим рахунком, у ньому нічого не змінилося, і всі ППР про сплату податку за ваші об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості надійдуть саме сюди. Якщо ваша реєстрація тут є суто формальною, можна уповноважити свого представника на отримання ППР за цією адресою.

По-друге, якщо ви останнім часом змінювали місце реєстрації, слід оновити свої дані в Державному реєстрі фізичних осіб (ДРФО) шляхом подання заяви за формою № 5ДР (додаток 12 до Положення про ДРФО, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. № 822). До речі, цей обов’язок прямо передбачений п. 70.7 ПКУ, тож забувати про нього не слід (хоча відповідальність за його невиконання ПКУ й не передбачена). Зверніть увагу: подати форму № 5ДР з оновленою інформацією можна як у паперовому, так і в електронному вигляді (як це зробити, див. за посиланням: cabinet.tax.gov.ua/help/individual.html#cdoc-f13147).

По-третє, найефективнішим каналом інформації про сформовані на ваше ім’я ППР наразі є ЕК. Як зазначають податківці (БЗ 134.03), у приватній частині ЕК інформація щодо стану розрахунків з бюджетом оновлюється в режимі реального часу. Тож якщо ви й досі не працюєте з цим інструментом, почніть просто зараз.

Важливо! Згідно з п. 42.1 ПКУ всі ППР мають відображатися в ЕК, причому незалежно від того, чи надавали ви заяву про бажання отримувати документи від фіскалів через ЕК. Тож навіть якщо такого бажання ви не висловлювали, все одно в ЕК ви зможете переглянути ППР, однак це не означатиме його вручення — фіскали зобов’язані надіслати вам паперове ППР.

Підключитися до ЕК дуже просто (див. тут: cabinet.tax.gov.ua/help/login.html#label-login). До речі, для цього навіть не обов’язково отримувати ЕЦП. Крім електронного підпису, можна також скористатися електронною ідентифікацією за BankID чи MobileID.

По-четверте, отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом та про виникнення податкового боргу можна через електронний сервіс «InfoTAX». Для доступу до нього необхідно у відповідному месенджері (Telegram чи Viber) знайти InfoTAX, в якому перейти за посиланням до ЕК для ідентифікації та завершення налаштування.

Ну і нарешті по-п’яте. Якщо ви впевнилися у існуванні податкового боргу, то не поспішайте його платити, бо його:

— автоматично без подання жодних заяв спишуть, якщо сукупний розмір боргу на 01.11.2020 р. не перевищує 3060 грн (включно) (п. 24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

— за вашою заявою розстрочать у розмірі до 6080 грн, якщо він рахується за вами на 01.12.2020 р. Щоб не було штрафів і пені, потрібно погасити суму такого боргу до 29.12.2021 р. (п. 12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

І не забувайте народну мудрість: ліпше без вечері лягати та без боргів уставати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі